Ο κόσμος του ελληνικού κινηματογράφου αποχαιρετά τον Θόδωρο Αδαμόπουλο, τον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην τέχνη και στη διατήρηση της εθνικής κινηματογραφικής κληρονομιάς. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα ανεκτίμητο έργο.
Η πορεία του Θόδωρου Αδαμόπουλου στον ελληνικό κινηματογράφο
Γεννημένος στον Σκληρό Μεσσηνίας, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Κινηματογράφου και ξεκίνησε την πορεία του στον κινηματογράφο ήδη από το 1959. Το ταλέντο του αποτυπώθηκε στις πρώτες μικρού μήκους ταινίες του, με τη “Ρόδα” (1964) να του χαρίζει το Κρατικό Βραβείο Κινηματογράφου.
Το 1970 έκανε αίσθηση ως συν-σκηνοθέτης του πρώτου ελληνικού τηλεοπτικού σήριαλ, “Το Σπίτι με τον Φοίνικα”, μαζί με τον Ιάσονα Γιαννουλάκη.
Από το 1964 υπήρξε βασικό στέλεχος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, όπου εργάστηκε με πάθος για τη διάσωση και αποκατάσταση ιστορικών ελληνικών ταινιών. Διετέλεσε διευθυντής της Ταινιοθήκης για δεκαετίες, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Ιδρύματος.
Με τον Νίκο Κούνδουρο, πάλεψε για να αποκτήσει η Ταινιοθήκη μόνιμη έδρα στον Κεραμεικό και σταθερή κρατική χρηματοδότηση—ένα όνειρο που δεν πρόλαβε να δει να γίνεται πραγματικότητα.
Η κληρονομιά του και η επιρροή του στο σινεμά
Ο Θόδωρος Αδαμόπουλος θεωρείται πρωτοπόρος στην επιστημονική αποκατάσταση και συντήρηση κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα. Συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια και έγραψε σημαντικά άρθρα για τη διατήρηση της φιλμικής μνήμης.
Η Αγλαΐα Μητροπούλου, στο βιβλίο “Ελληνικός Κινηματογράφος”, αναφέρει πως ο ίδιος και ο αδερφός του, φωτογράφος Νίκος Αδαμόπουλος, “αιφνιδίασαν ευχάριστα το κοινό” με τη Ρόδα, ενώ το λαογραφικό ντοκιμαντέρ του “Ήταν μέρα χαράς”, που γυρίστηκε στα Ζαγοροχώρια, ξεχώρισε για την πρωτοποριακή κινηματογραφική του ματιά.
Η τελευταία του επιθυμία
Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου στην Αμάρυνθο Ευβοίας, γενέτειρα της συζύγου του Τασίας Μπαλαρούτσου, όπου έχει ταφεί και η ίδια.
Ο Θόδωρος Αδαμόπουλος αφήνει πίσω του ένα έργο που θα συνεχίσει να φωτίζει τις νέες γενιές δημιουργών και σινεφίλ. Η ελληνική κινηματογραφική ιστορία δεν θα είναι ποτέ η ίδια χωρίς αυτόν.