Ο Νίκος Αναδιώτης, Ευρωβουλευτής του κόμματος «Νίκη», εξέφρασε την αντίθεσή του στην παρένθετη μητρότητα για ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια, υποστηρίζοντας ότι το δικαίωμα του παιδιού να έχει μητέρα δεν πρέπει να στερείται.
Παράλληλα, το Σχέδιο Νόμου που συζητείται περιλαμβάνει αλλαγές στη Δικαιοσύνη, όπως παραγραφή αδικημάτων υπουργών, αλλαγές στα όρια ηλικίας για νομικά επαγγέλματα, ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, προστασία ανηλίκων θυμάτων και ενίσχυση πολύτεκνων δικαστικών υπαλλήλων.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή σύντομα.
Πιο αναλυτικά:
Ο Νίκος Αναδιώτης μίλησε σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Το Πρωινό» για την απαγόρευση χρήσης παρένθετης μητέρας στα ομόφυλα ζευγάρια για την απόκτηση τέκνου. Ο Ευρωβουλευτής του κόμματος «Νίκη» μίλησε από το Στρασβούργο και τόνισε πως είναι αντίθετος αυτό δεν πρέπει να επιτρέπεται όχι μόνο για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και για τα ετερόφυλα.
Για όσους δεν γνωρίουν, η διάταξη προβλέπει ότι η αδυναμία κυοφορίας δεν μπορεί να σχετίζεται με το φύλο, καθιστώντας σαφές ότι η παρένθετη μητρότητα αφορά μόνο γυναίκες που, για ιατρικούς λόγους, δεν μπορούν να κυοφορήσουν.
Ο Νίκος Αναδιώτης για την τοποθέτησή του για τα ομόφυλα ζευγάρια
Ο Νίκος Αναδιώτης σε δηλώσεις του στην εκπομπής είπε αρχικά: «Να σας κάνω να καταλάβετε. Λέω και στον κ. Βαλιανάτο ότι εγώ δεν έκανα διάκριση. Και τα ομόφυλα και τα ετερόφυλα ζευγάρια είναι το ίδιο για μένα. Θεωρώ ότι το δικαίωμα του παιδιού να έχει μητέρα στη ζωή του δεν μπορούμε να το στερήσουμε. Και είμαι περισσότερο υπέρ του δικαιώματος του παιδιού παρά των ενηλίκων.
Εάν είχαμε την πλειοψηφία τον νόμο του ’51 θα τον καταργούσαμε. Το δικαίωμα του παιδιού να μεγαλώσει με μητέρα ή πατέρα δεν μπορούμε να το στερούμε, επειδή το θέλουμε εμείς. Αυτά που λέω δεν τα λέω για να στεναχωρήσω κάποιον», ξεκαθάρισε ο Ευρωβουλευτής.
Αλλαγές στη Δικαιοσύνη και στα όρια ηλικίας συμβολαιογράφων
Εκτός από το ζήτημα της παρένθετης μητρότητας, το Σχέδιο Νόμου περιλαμβάνει και άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις:
- Παραγραφή αδικημάτων υπουργών: Ορίζεται ότι τα πλημμελήματα παραγράφονται σε 5-8 έτη και τα κακουργήματα σε 15-20 έτη, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019.
- Όρια ηλικίας σε νομικά επαγγέλματα: Καταργείται το ανώτατο όριο ηλικίας για συμμετοχή στον διαγωνισμό συμβολαιογράφων, ενώ για τους δικαστικούς επιμελητές το όριο αυξάνεται στα 50 έτη και το έτος αποχώρησης στα 70, εφόσον το επιθυμούν.
- Ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης: Προβλέπεται η ηλεκτρονική επίδοση θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης στους δικαστικούς λειτουργούς.
- Προστασία ανηλίκων θυμάτων: Δημιουργούνται Αυτοτελή Γραφεία Προστασίας Ανηλίκων Θυμάτων σε κάθε Εφετειακή Περιφέρεια.
- Ενίσχυση πολύτεκνων δικαστικών υπαλλήλων: Οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι που επιτυγχάνουν στη Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων θα τοποθετούνται στον τόπο της επιλογής τους.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, με αρκετές από τις ρυθμίσεις να έχουν ήδη προκαλέσει συζητήσεις.