Το άρθρο πραγματεύεται τις προκλήσεις ξεπεράσματος ενός χωρισμού, τονίζοντας ότι είναι μια δύσκολη διαδικασία γεμάτη συναισθηματικές αναμνήσεις και πόνο, ειδικά σε νεαρές ηλικίες όπου οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι για μακροχρόνιες δεσμεύσεις.
Οι ειδικοί προτείνουν συγκεκριμένες στρατηγικές για να ξεπεράσει κανείς τον χωρισμό, όπως να σταματήσει να νιώθει θύμα, να αναλάβει την προσωπική του ευθύνη και να δημιουργήσει μια σύντομη αφήγηση που θα αναδεικνύει τι του προσέφερε η σχέση, ενισχύοντας έτσι την προσωπική του δύναμη και αυτοπεποίθηση.
Πιο αναλυτικά:
Αν διαβάζεις αυτό το άρθρο, πιθανότατα προσπαθείς με κάθε τρόπο να ξεπεράσεις το άτομο που πίστευες πως ήταν «ο άνθρωπός σου». Ίσως ακούς τραγούδια της Taylor Swift για χωρισμούς ενώ ταυτόχρονα χαζεύεις το Instagram του/της – χωρίς ντροπή, όλοι το έχουμε κάνει. Όπως και να ‘χει, το πρώτο βήμα είναι να αποδεχτείς ότι πρέπει να αφήσεις αυτή τη σχέση πίσω σου.
Το να προχωρήσεις μετά από έναν χωρισμό είναι δύσκολο, κυρίως επειδή οι αναμνήσεις του παρελθόντος είναι παντού, όπως λέει η Terri Orbuch, PhD, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Oakland και συγγραφέας του Finding Love Again. «Αν μένατε μαζί ή πηγαίνατε στο ίδιο γυμναστήριο, όλα αυτά σε γυρίζουν πίσω», εξηγεί.
Και αν νομίζεις πως όσο μεγαλώνεις γίνεται ευκολότερο, σκέψου το ξανά. Τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά: «Οι περισσότεροι δεν είναι έτοιμοι για μακροχρόνια δέσμευση μέχρι τα μέσα ή τέλη των είκοσι», λέει η Jane Reardon, LMFT, ιδρύτρια της εφαρμογής Rx Breakup. Γι’ αυτό ένας χωρισμός σε αυτή τη φάση μπορεί να πονάει περισσότερο.
«Ένα μεγάλο βήμα είναι να σταματήσεις να νιώθεις θύμα», τονίζει η Dr. Sarah Gundle, ψυχολόγος εξειδικευμένη σε θέματα χωρισμού και τραύματος. «Το να αναλάβεις την ευθύνη και να βρεις τη δική σου δύναμη είναι καθοριστικό για να προχωρήσεις».
Η καλή είδηση; Μπορείς (και θα) το ξεπεράσεις – ειδικά αν ακολουθήσεις τα παρακάτω tips.
Ποιος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να ξεπεράσεις έναν χωρισμό;

Η Gundle προτείνει να δημιουργήσεις μια σύντομη αφήγηση για το τι σήμαινε για σένα αυτή η σχέση – όχι μεγαλύτερη από μια παράγραφο. Για παράδειγμα: «Ήταν μια σχέση που με βοήθησε να ανακαλύψω πλευρές της σεξουαλικότητάς μου» ή «Έμαθα να παίρνω ρίσκα».
Αν δεν μπορείς ή δεν θέλεις να μιλήσεις ξανά με τον/την πρώην, συζήτησέ το με έναν θεραπευτή ή με τον εαυτό σου: Τι σήμαινε αυτή η σχέση για σένα; Τι ρόλο έπαιξες και εσύ στο τέλος της;
Μέχρι να διαμορφώσεις τη δική σου αφήγηση, υπάρχουν πρακτικά βήματα που μπορείς να κάνεις από σήμερα. Ιδού μερικά από τα σημαντικότερα:
Ξαναβρές τα παλιά σου ενδιαφέροντα
Τι σου άρεσε να κάνεις όταν ήσουν μόνος/-η; Τι άφησες στην άκρη για να δώσεις χώρο στη σχέση σου;
Απομάκρυνε τα ερεθίσματα
Ό,τι σου θυμίζει τον/την πρώην πρέπει να φύγει – είτε πρόκειται για ρούχα, φωτογραφίες, είτε για κοινές συνήθειες. Άλλαξε ρουτίνα, πήγαινε σε άλλα μέρη, δημιούργησε νέα δεδομένα στην καθημερινότητά σου.

Ξέσπασε
Αν νιώθεις σαν την Carrie Underwood στο “Before He Cheats”, πήγαινε για kickboxing, δοκίμασε rage yoga ή μπες σε ένα rage room. Το ξέσπασμα είναι καθαρτικό – αρκεί να γίνει στα πρώτα στάδια.
Κόψε κάθε επαφή
Όσο δύσκολο κι αν είναι, η επαφή με τον/την πρώην μόνο πίσω σε κρατάει. Δεν μπορείς να προχωρήσεις σε μια νέα σχέση αν είσαι ακόμα δεμένος/η με την προηγούμενη.
Και όχι, το σεξ μετά τον χωρισμό ΔΕΝ βοηθάει.
Κάνε unfollow
Έρευνες δείχνουν ότι το «ηλεκτρονικό stalking» επιβραδύνει σημαντικά τη διαδικασία επούλωσης. Κάνε unfollow, μπλόκαρε, κλείσε ειδοποιήσεις. Όσο λιγότερα βλέπεις, τόσο πιο εύκολα θα ξεκολλήσεις.
Κάνε detox από τα social
Ακόμα καλύτερα, απομακρύνσου για λίγο απ’ όλα τα social media. Πάρε ένα διάλειμμα 30 ημερών από το Instagram, ειδικά αν φοβάσαι ότι θα πετύχεις κατά λάθος τον/την πρώην σε κάποιο story κοινού φίλου.
Μην ζητάς από φίλους να τον/την παρακολουθούν
Ζήτα από τους φίλους σου να μην σου μεταφέρουν πληροφορίες για τον/την πρώην, ούτε νέα για το νέο τους πρόσωπο. Δεν σου κάνει καλό.
Κλείσε τους κοινούς λογαριασμούς
Αν ακόμα μοιράζεστε Netflix, Spotify ή άλλα, ήρθε η ώρα να τελειώσει. Δεν υπάρχει λόγος να παρακολουθείτε ο ένας τον άλλο μέσω… playlist.

Ανανέωσε τον χώρο σου
Πέτα δώρα, φωτογραφίες και αντικείμενα που θυμίζουν τη σχέση. Κάνε ένα mini makeover στο δωμάτιο ή το σπίτι σου – πρόσθεσε νέα διακοσμητικά που σε εμπνέουν και σου δίνουν χαρά.
Φτιάξε λίστα με τα red flags
Σημείωσε όλα τα προβλήματα που επέλεξες να αγνοήσεις στη σχέση. Κάθε φορά που σε πιάνει νοσταλγία, διάβασέ τη. Θα σε προσγειώσει στην πραγματικότητα και θα σου θυμίσει γιατί τελικά ήταν για καλό.
Δείτε επίσης εδώ, 10+1 φράσεις που καλό είναι να αποφεύγουμε να λέμε στον σύντροφό μας