Η είδηση του αιφνίδιου θανάτου της δικηγόρου Αλεξίας Τσάτσου, σε ηλικία 54 ετών, έχει προκαλέσει σοκ και θλίψη στους οικείους και συνεργάτες της. Η ανακοίνωση του θανάτου έγινε από τον Αλέξανδρο Λοβέρδο, ο οποίος εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση για την απώλεια της φίλης του και κόρης του γνωστού συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου.
Η Αλεξία Τσάτσου ήταν μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και δραστηριοποιήθηκε σε διάφορους τομείς του νομικού και κοινωνικού έργου, ενώ είχε και οικογένεια με δύο παιδιά. Το Ίδρυμα Τσάτσου εξέδωσε ψήφισμα για την απώλειά της, εκφράζοντας τη θλίψη του και αναγνωρίζοντας τη σημαντική της προσφορά.
Πιο αναλυτικά
Μεγάλη θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου της καταξιωμένης δικηγόρου Αλεξίας Τσάτσου, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή ξαφνικά στα 54, σοκάροντας τους συνεργάτες και κοντινούς της ανθρώπους. Η ίδια, ήταν η κόρη του Δημήτρη Τσάτσου, του μεγάλου συνταγματολόγου της Ελλάδας.
Η σπαρακτική ανακοίνωση για την Αλεξία Τσάτσου
Την ανακοίνωση του θανάτου της αδικοχαμένης γυναίκας έκανε το βράδυ της Τρίτης 22 Απριλίου ο Αλέξανδρος Λοβέρδος μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, όπου αποχαιρετά την κόρη του καθηγητή του με μεγάλη συγκίνηση. Συγκεκριμένα, στην ανάρτηση γράφει χαρακτηριστικά:
«Δεν βρίσκω λόγια να αποχαιρετήσω τη φίλη μου, την κόρη του καθηγητή μου, μία τόσο νέα γυναίκα, μητέρα και σύζυγο που έφυγε σήμερα από τη ζωή τόσο μα τόσο ξαφνικά. Τόσο μα τόσο αναπάντεχα. Μία ροπή και ταύτα πάντα θάνατος… Αντίο Αλεξία Τσάτσου! Δεν θα σε ξεχάσω ποτέ. Στον Νάσο και τα παιδιά τους, στην αδελφή της εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Έχουν τη σκέψη μου και όλη μου την αγάπη».
Δεν βρίσκω λόγια να αποχαιρετήσω τη φίλη μου, την κόρη του καθηγητή μου, μία τόσο νέα γυναίκα, μητέρα και σύζυγο που…
Δημοσιεύτηκε από Andreas Loverdos στις Παρασκευή 18 Απριλίου 2025
Ποια ήταν η Αλεξία Τσάτσου
Η Αλεξία Τσάτσου ήταν μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ενώ διετέλεσε μέλος του ΔΣ στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή & Δημητρίου Τσάτσου. Ακόμη, διετέλεσε μέλος του ΔΣ στο Dimitris Tsatsos Institut fur Europaische Verfassungswissenschaften.
Την άσκηση της την έκανε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Εργάστηκε στον οίκο δημοπρασιών Christies’ ως υπεύθυνη έρευνας και τεκμηρίωσης έργων ζωγραφικής 19ου αιώνα, στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, στο Max-Planck Institute Munich, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως βοηθός του Νομικού Συμβούλου. Ήταν εθελόντρια στο Σωματείο Μέριμνα, σε φιλοζωικά σωματεία και στο Χαμόγελο του Παιδιού.
Διετέλεσε συνεργάτης του Νομοτεχνικού Συμβούλου σε θέματα πολεοδομικών, χωροταξικών και περιβαλλοντικών ρυθμίσεων για τη διεκδίκηση της διοργάνωσης της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO. Επιπλέον είχε διατελέσει ειδική σύμβουλος υφυπουργού Εξωτερικών. Ήταν παντρεμένη με τον Νάσο Χατζηδημητρίου, οικονομολόγο, και είχε δύο παιδιά.
Ψήφισμα για την απώλεια της Αλεξίας Τσάτσου εξέδωσε το Ίδρυμα Τσάτσου. Σε αυτό αναφέρεται: Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκε τον θάνατο του επί μακρόν μέλους του και κόρης του ιδρυτή του Ιδρύματος, Αλεξίας Τσάτσου.
Η προσφορά της στο Ίδρυμά μας ήταν πολύτιμη. Τα μέλη του ΔΣ την αποχαιρετούμε με θλίψη.
Τιμώντας την προσφορά και τη μνήμη της, το ΔΣ ψηφίζει:
– Να εκφραστούν θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.
– Να κατατεθεί στεφάνι στην κηδεία της και να παραστεί αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ιδρύματος.
– Να πραγματοποιηθεί δωρεά στα Παιδικά Χωριά SOS, κατά τη βούληση των οικείων της.
– Να δημοσιοποιηθεί το ψήφισμα και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος.
Ποιος ήταν ο πατέρας της, Δημήτρης Τσάτσος
Ο Δημήτρης Θ. Τσάτσος (5 Μαρτίου 1933 – 24 Απριλίου 2010) ήταν Έλληνας πανεπιστημιακός, από τους κορυφαίους συνταγματολόγους της μεταπολεμικής Ελλάδας. Διατέλεσε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, μεταξύ άλλων.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του Θεμιστοκλή Τσάτσου, δικηγόρου, βουλευτή και αδελφού του μετέπειτα Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσάτσου, και της Αννίτας Αλευρά. Σπούδασε νομική και πολιτικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Χαϊδελβέργης, ενώ σε ηλικία μόλις 27 ετών ανακηρύχθηκε διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 1958 έως το 1964 υπήρξε επιμελητής στη Νομική Σχολή της Χαϊδελβέργης και την περίοδο 1964-1965 εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ (Max-Planck Institut). Το 1968 εκλέχτηκε υφηγητής στη νομική σχολή του πανεπιστημίου της Βόννης, στο οποίο και δίδασκε και υφηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών. Λόγω της Χούντας των Συνταγματαρχών δεν επετράπη ο διορισμός του.
Το 1969 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά πάλι δεν του επετράπη να διδάξει. Το 1970 εκλέχτηκε μόνιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, ενώ το 1973 φυλακίστηκε από τη δικτατορία. Το 1975 εξελέγη τακτικός καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.
Με την πτώση της δικτατορίας έγινε υφυπουργός Εθνικής Παιδείας στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην κάθαρση της παιδείας από τους συνεργάτες της δικτατορίας. Το 1975 ήταν εισηγητής της αντιπολίτευσης για το νέο σύνταγμα της Ελλάδας. Το 1974 εκλέχτηκε βουλευτής Α΄ Αθηνών με την Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου.
Από τον Οκτώβριο του 1993 μέχρι τον Ιούνιο του 1994 διατέλεσε ειδικός σύμβουλος για θέματα Θεσμών στο Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου,ενώ για τα επόμενα δέκα χρόνια, από τον Ιούνιο του 1994 μέχρι τον Ιούνιο του 2004, χρημάτισε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Δίδαξε επίσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χάγης. Ήταν ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου.[10] Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων (1988-1992).
Το 1995 τιμήθηκε με το πολιτιστικό Βραβείο Ευρώπης. Τιμήθηκε επίσης με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα των πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, Κρήτης και Πελοποννήσου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή Αντώνη Μανιτάκη: «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειδικά η Νομική Σχολή είχε την τύχη να τον συγκαταλέξει στα μέλη της, αφού σε αυτήν ξεκίνησε την πανεπιστημιακή του καριέρα ως τακτικός καθηγητής της έδρας του Γενικού Δημοσίου Δικαίου 1974, πλάι στον Αριστόβουλο Μάνεση που κατείχε στην έδρα του Συνταγματικού Δικαίου. Η Νομική διένυε τότε την πιο ένδοξη περίοδο της ιστορίας της. Το Τμήμα Νομικής αναγνωρίζοντας την σημαντική προσφορά του στην ελληνική και ευρωπαϊκή επιστήμη του Συνταγματικού Δικαίου τον ανακήρυξε το 2003 επίτιμο διδάκτορα.».
Απεβίωσε στις 24 Απριλίου 2010 στην Αθήνα.
Πηγή: Βικιπαίδεια