Στην εκπομπή “Vitality” της Ελένης Πετρουλάκη, η δημοσιογράφος Ανθή Σαλαγκούδη αποκάλυψε την απόφασή της να προχωρήσει σε κρυοσυντήρηση ωαρίων, μια διαδικασία που της επιτρέπει να διατηρήσει την αναπαραγωγική της δυνατότητα για το μέλλον.
Όπως δήλωσε, όταν έκανε την κρυοσυντήρηση, δεν σκεφτόταν τον εαυτό της ως μητέρα, αλλά ήθελε να έχει την επιλογή, καθώς ο χρόνος είναι περιοριστικός.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αφοσίωσή της στη δημοσιογραφία, την οποία επέλεξε παρά τις πιέσεις των γονιών της να ακολουθήσει άλλη κατεύθυνση.
Πιο αναλυτικά
Η Ανθή Σαλαγκούδη βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή της Ελένης Πετρουλάκη, Vitality στο Action 24 και παραχώρησε μια αποκαλυπτική συνέντευξη. Η καταξιωμένη και όμορφη δημοσιογράφος, η οποία είναι η σύντροφος του επίσης καταξιωμένου φωτογράφου Κοσμά Κουμιανού – δείτε εδώ την εξομολόγηση για εκείνον – μίλησε για ένα προσωπικό της θέμα που δεν έχει συζητήσει ξανά στο παρελθόν. Συγκεκριμένα μίλησε για την κρυοσυντήρηση ωαρίων, εξηγώντας τους λόγους που μπήκε σε αυτή τη διαδικασία.
Τι είπε η Ανθή Σαλαγκούδη για την κρυοσυντήρηση
Η Ανθή Σαλαγκούδη αρχικά μίλησε για τους λόγους που αποφάσισε να ακολουθήσει τη δημοσιογραφία, λέγοντας: «Δεν είχα ποτέ αμφιβολίες για το τι ήθελα να κάνω πάντα στη ζωή μου. Η δημοσιογραφία είχε καρφωθεί στο μυαλό μου για κάποιον περίεργο λόγο. Κι ενώ με έσπρωχναν οι γονείς μου προς μια άλλη κατεύθυνση, να σπουδάσω δικηγόρος όπως η αδελφή μου, εγώ επέμενα στη δημοσιογραφία. Όταν κάτι το θέλω, είμαι πολύ στοχοπροσηλωμένη και αφοσιωμένη σε αυτό. Συμπλήρωσα το μηχανογραφικό μου κρυφά από τους γονείς μου». Στη συνέχεια, σχετικά με την κρυοσυντήρηση, είπε:
«Η αλήθεια είναι ότι, όταν έκανα την κρυοσυντήρηση πριν 2-3 χρόνια, δεν μου περνούσε από το μυαλό να γίνω μητέρα. Σκέφτηκα όμως ότι περνάνε τα χρόνια, ο καιρός είναι αδυσώπητος στο αναπαραγωγικό κομμάτι. Δεν ήξερα ακόμη αν θα το ήθελα αλλά ήθελα να έχω την επιλογή. Χρειάζεται και ο κατάλληλος σύντροφος».
Τι είναι η κρυοσυντήρηση ωαρίων
Η κρυοσυντήρηση (ή κρυογονική συντήρηση) είναι η διαδικασία κατά την οποία βιολογικά υλικά, όπως κύτταρα, ιστούς, σπέρμα, ωάρια ή ακόμη και ολόκληροι οργανισμοί, συντηρούνται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η βασική αρχή της κρυοσυντήρησης είναι να επιβραδύνει ή να σταματήσει τις βιολογικές διεργασίες που οδηγούν στη φθορά των κυττάρων, όπως η οξείδωση ή η κυτταρική διάσπαση.
Πώς λειτουργεί η Κρυοσυντήρηση;
Η διαδικασία της κρυοσυντήρησης περιλαμβάνει μερικά βασικά βήματα:
- Προετοιμασία των δειγμάτων:
Πριν από την κατάψυξη, τα δείγματα (π.χ. σπέρμα, ωάρια ή κύτταρα) συνήθως «ενσωματώνονται» με ειδικά χημικά, τα οποία ονομάζονται κρυοπροστατευτικά μέσα. Αυτά τα χημικά προστατεύουν τα κύτταρα από τη ζημιά που προκαλεί η δημιουργία κρυστάλλων πάγου κατά την κατάψυξη.
- Αργή κατάψυξη ή ταχεία κατάψυξη (βιταρίωση):
Αργή κατάψυξη: Η θερμοκρασία μειώνεται σταδιακά και τα κρυοπροστατευτικά βοηθούν στη μείωση του κινδύνου σχηματισμού μεγάλων κρυστάλλων πάγου, οι οποίοι θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη δομή των κυττάρων.
Ταχεία κατάψυξη (βιταρίωση): Σε αυτή τη μέθοδο, η θερμοκρασία μειώνεται εξαιρετικά γρήγορα, ώστε να μην προλάβουν να σχηματιστούν μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου. Είναι η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδος για την κατάψυξη μικρών κυττάρων, όπως το σπέρμα και τα ωάρια.
- Αποθήκευση σε θερμοκρασίες βαθιάς κατάψυξης:
Η αποθήκευση γίνεται σε θερμοκρασίες που φτάνουν έως και -196°C (χρησιμοποιώντας υγρό άζωτο). Σε αυτή τη θερμοκρασία, οι βιολογικές διεργασίες σταματούν, και τα κύτταρα «παγώνουν» στην ουσία για όσο διάστημα παραμείνουν σε αυτή την κατάσταση.
- Αποψύξη και αποκατάσταση της λειτουργικότητας:
Όταν τα δείγματα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν ξανά (π.χ. για γονιμοποίηση in vitro ή για ιατρική θεραπεία), αποψύχονται πολύ προσεκτικά. Η σωστή αποψύξη είναι κρίσιμη για την αποφυγή βλάβης στα κύτταρα και την επαναφορά της λειτουργικότητάς τους.