Στην εκπομπή «Ραντεβού… στην Ευρώπη» με την Επιστήμη Μπινάζη, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025, η ομάδα ταξιδεύει στη Μπολόνια και τη Μόντενα, δύο πόλεις με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.
Στη Μόντενα, η Σοφία Αγγίδου μας ξεναγεί στις αγορές τροφίμων και την παραγωγή ξυδιού balsamico, ενώ η Βασιλίνα Αβραμίδη, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών, συζητά για τα σύγχρονα κοινωνικά θέματα.
Η εκπομπή περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις με ντόπιους, όπως ο Ματίας Φίνο, που μοιράζεται τις γνώσεις του για την πόλη, και καταλήγει σε ένα δημοφιλές εστιατόριο, όπου η ατμόσφαιρα είναι ζωντανή και γεμάτη μουσική.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025, στις 17:00, η εκπομπή «Ραντεβού… στην Ευρώπη», με την Επιστήμη Μπινάζη, συνεχίζει το ταξίδι της στην Μπολόνια, στην καρδιά της Εμίλια-Ρομάνια, πόλης διάσημης για την πανεπιστημιακή της παράδοση, την εξαιρετική κουζίνα της και τη μεσαιωνική ομορφιά της. Όμως, η πατρίδα του Λούτσιο Ντάλα και του ραγού θα πρέπει να περιμένει λίγο, προηγείται μια στάση στην όμορφη Μόντενα.
Στην κεντρική πλατεία συναντάμε τη Σοφία Αγγίδου, σύμβουλο στον χώρο των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Στη Μόντενα έχει, μεταξύ άλλων, συνεργαστεί με τον διεθνούς φήμης σεφ Μάσιμο Μποτούρα της περίφημης Osteria Francescana σ’ ένα πρόγραμμα για τη μείωση της σπατάλης φαγητού. Μας ξεναγεί στις κλειστές αγορές τροφίμων της πόλης αλλά και σ’ ένα πατάρι όπου παράγεται ο μαύρος χρυσός: ξύδι balsamico.
Η Βασιλίνα Αβραμίδη διδάσκει Νέα Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Αφού κάνουμε ποδηλατάδα στην πόλη, καταλήγουμε στο στέκι της. Παλιά λεγόταν Μπαρ ντε Γκρέτσι, γιατί ήταν γεμάτο Έλληνες φοιτητές. Συζητάμε για το metoo, τα νέα μέτωπα του φεμινισμού και το γιατί δεν μπορούμε να πιούμε ένα φρέντο, που τον λαχταρήσαμε!
Ώρα για ένα απεριτίφ. Θα το πιούμε στην εβραϊκή συνοικία μαζί με τον Ματίας Φίνο, έναν Ιταλό που λατρεύει τους Στέρεο Νόβα, ξέρει απ’ έξω τις παραλίες της Κυπαρισσίας και διαβάζει Ταχτσή και Καραγάτση στο πρωτότυπο. Έχει υποσχεθεί να μας δείξει τα κρυμμένα μυστικά της πόλης!
Τελευταία στάση το Σκορδάτο, η καντίνα-εστιατόριο του Βασίλη Κατσιγιάννη στην Αγορά Albani. Τα πιάτα του κάνουν θραύση και τα τραπέζια είναι μονίμως γεμάτα. Είμαστε τυχεροί, κάποιοι από τους θαμώνες έχουν ήδη πιάσει τα όργανα.