Συνεχίζεται κι αυτή την Κυριακή 13/4 στις 21:00, στην ΕΡΤ1, το ταξίδι στην πολυκύμαντη ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας με ξεναγό τη Χαρούλα Αλεξίου στην σειρά ντοκιμαντέρ «100 χρόνια ελληνική δισκογραφία».
Κυριακή 13 Απριλίου – Επεισόδιο 6: «Η δισκογραφία στα χρόνια της Χούντας» (Β΄ Μέρος)
Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές του ’70 η Ελλάδα ζει μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της. Η λογοκρισία στη Χούντα φτάνει στο αποκορύφωμά της. Παρ’ όλα αυτά η δισκογραφία αντιστέκεται με τους νέους δίσκους των 33 στροφών να κερδίζουν ολοένα και παραπάνω έδαφος. Η δισκογραφική παραγωγή παρουσιάζει σημαντική αύξηση.
Είναι η εποχή που ακμάζει ένα νέο είδος τραγουδιού: το ελαφρολαϊκό. Μία νέα γενιά τραγουδιστών γίνονται πρώτα ονόματα. Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα, Γιάννης Καλατζής, Σταμάτης Κόκοτας, Λίτσα Διαμάντη, Δούκισσα… Οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη.
Την ίδια στιγμή αρχίζουν να κυκλοφορούν μαζικά οι λεγόμενοι τουριστικοί δίσκοι. Χάρη κυρίως στη διεθνή επιτυχία των «Παιδιών του Πειραιά» και του «Ζορμπά» η ελληνική μουσική έχει γίνει πια τουριστική ατραξιόν και οι δισκογραφικές εταιρείες βρίσκουν την ευκαιρία να συστήσουν στους ξένους κι άλλες εγχώριες μουσικές και τραγούδια.
Στο λαϊκό τραγούδι η νέα μεγάλη φωνή είναι ο Στράτος Διονυσίου, ενώ το αστέρι της Βίκυς Μοσχολιού μεσουρανεί με τραγούδια του Ξαρχάκου, του Ζαμπέτα, του Πάνου, του Καλδάρα, του Μαρκόπουλου.
Η δεκαετία του ’60 φέρνει όμως στην ελληνική δισκογραφία και την ποπ και ροκ μουσική.
Η εκρηκτική επιτυχία των Forminx και του «Jeronimo Yanka» στα μέσα της δεκαετίας με δεκάδες χιλιάδες πωλήσεις ανοίγει τον δρόμο σε νέα ποπ και ροκ συγκροτήματα, που αρχίζουν τώρα να διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στη δισκογραφική παραγωγή. Ξεχωρίζουν οι Olympians και οι Poll, ενώ στη ροκ σκηνή τη διαφορά κάνουν οι Socrates drunk the Conium δίπλα στους Νοστράδαμος, τους Εξαδάκτυλος, τους Πελόμα Μποκιού και άλλα ροκ συγκροτήματα.
Στο επεισόδιο μιλούν αλφαβητικά: Πασχάλης Αρβανιτίδης (τραγουδιστής, συνθέτης), Δήμητρα Γαλάνη (τραγουδίστρια), Πέτρος Δραγουμάνος (μαθηματικός, δημιουργός αρχείου ελληνικής δισκογραφίας 1950-2025), Αχιλλέας Θεοφίλου (μουσικός παραγωγός), Γιώργος Κατσαρός (συνθέτης), Μαρίζα Κωχ (τραγουδίστρια, συνθέτις, μουσικοπαιδαγωγός), Μάκης Μάτσας (πρόεδρος Δ.Σ. MINOS – EMI), Νίκος Μακράκης (δισκογραφικός & ραδιοφωνικός παραγωγός), Δημήτρης Μανιάτης (δημοσιογράφος), Λίνα Νικολακοπούλου (στιχουργός), Γιώργος Νταλάρας (τραγουδιστής), Άλκηστις Πρωτοψάλτη (τραγουδίστρια), Κώστας Τουρνάς (τραγουδοποιός), Γιώργος Τρανταλίδης (μουσικός), Στέλιος Φωτιάδης (δισκογραφικός παραγωγός, συνθέτης), Γιώργος Χατζηνάσιος (συνθέτης).