- Η δικηγόρος Άννα Κορσάνου αναφέρεται σε πιθανές λύσεις για ιδιοκτήτες «κόκκινων» δανείων, τονίζοντας τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν με τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων προκειμένου να αποφευχθεί ο πλειστηριασμός των ακινήτων τους.
- Υπάρχει η δυνατότητα πώλησης του ακινήτου πριν από τον πλειστηριασμό, εφόσον συμφωνηθεί με την εταιρεία διαχείρισης και καταβληθεί το απαιτούμενο ποσό για την εξόφληση του δανείου.
- Σε περιπτώσεις πλειστηριασμού χωρίς εξόφληση του δανείου, οι οφειλέτες παραμένουν με υπόλοιπα χρέη, και η πτώχευση προτείνεται ως λύση για τη διαγραφή χρεών σε περιπτώσεις υψηλής οφειλής.
Το θέμα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών ακινήτων κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και τη Μαρία Γεωργίου, η Άννα Κορσάνου, δικηγόρος.
Παραχωρώντας λοιπόν, συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο», αναφορικά με την περίπτωση που δεν υπάρχει διευθέτηση στο δάνειο και φτάσει ένα σπίτι να πλειστηριαστεί και για το αν μπορεί ο ιδιοκτήτης πριν από τον πλειστηριασμό να το πουλήσει το σπίτι για να ξεχρεώσει το χρέος, η κα Κορσάνου τόνισε χαρακτηριστικά «Εφόσον έρθει σε συμφωνία με την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, με το fundπου έχει πλέον το χρέος, το δάνειο και τους πει: θα σας πληρώσω το χρέος, μην το βγάλετε σε πλειστηριασμό και εφόσον εξοφληθεί-θα συμφωνήσουν να μην βγει σε πλειστηριασμό-και έτσι να μπορέσει να το κάνει ότι θέλει, να το πουλήσει ή να πει στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, περιμένετε να το πουλήσω για να σας δώσω τα χρήματά σας. Όμως, αυτό είναι στην ευχέρεια του fund και της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων (…). Αυτό λοιπόν, συμβαίνει σε πάρα πολλές περιπτώσεις όπως και επίσης άνθρωποι που θέλουν να κρατήσουν το σπίτι τους-δεν θέλουν δηλαδή να το πουλήσουν-αν δώσουν μια γενναία προκαταβολή (το 10% του ποσού) σταματάει ο πλειστηριασμός».
Και πρόσθεσε «Άνθρωποι όμως, που δεν έχουν ρευστότητα, συνταξιούχοι δηλαδή δεν μπορούν να βρουν τόσα χρήματα και άρα, το σπίτι βγαίνει σε πλειστηριασμό και ο νόμος λέει: ότι εφόσον σου έρθει το χαρτί της κατάσχεσης (με ρωτάνε κάποιοι πρέπει σε μια βδομάδα να φύγω από το σπίτι; Όχι, θα διενεργηθεί πλειστηριασμός μετά από 7 μήνες). Επομένως, έχεις καιρό μέσα σε αυτό το χρόνο να κάνεις την ανακοπή σου και τις διαπραγματεύσεις σου με την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων ή πολλοί το παίρνουν απόφαση και λένε δεν έχω τα χρήματα, δεν θέλω αυτό το σπίτι και το αφήνουν να φύγει στον πλειστηριασμό». Έπειτα, σχετικά με το αν μπορεί κάποιος, δηλαδή αν γίνεται πριν ξεκινήσει η διαδικασία του πλειστηριασμού να ελπίζει να πουλήσει το ακίνητο και να ξεχρεώσει το δάνειο, εάν είναι υποθηκευμένο το ακίνητο, η δικηγόρος Άννα Κορσάνου, σημείωσε «Αυτό είναι κάτι το οποίο με ρωτάνε πάρα πολλοί. Δηλαδή λένε γίνεται να πουλήσω και να ξεχρεώσω; Γίνεται. Νομικά επιτρέπεται εφόσον θα πλησιάσεις στην εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων το brand και θα πεις εγώ σκοπεύω να πουλήσω το ακίνητο και να σας δώσω τα χρήματά σας. Πόσα χρήματα θέλετε; Εφόσον κάνω και μια εφάπαξ καταβολή και εξόφληση, γίνεται να μου ‘’κουρέψουν’’ και κάτι; Μπορεί να το δεχτούν, μπορεί και να μην το δεχτούν διότι αυτό θέλουν πιο πολύ οι οφειλέτες, να έχουν και μια διαγραφή δανείου και εφόσον συμφωνήσουν ότι με αυτό το χρηματικό ποσό εξοφλήσεις το δάνειό σου, σου δίνουν και ένα έγγραφο (το οποίο συμφωνείται και πρέπει να υπάρχει και εγγράφως, όχι μόνο προφορικά) (…). Νομικά λοιπόν, γίνεται, αλλά στην πράξη είναι δύσκολο και θέλει μήνες».
Τέλος, στην περίπτωση που γίνει ο πλειστηριασμός αλλά δεν εξοφλείται το δάνειο και για το αν μένει λοιπόν, υπόλοιπο στον οφειλέτη, η κα Κορσάνου, επισήμανε «Ναι, μένει υπόλοιπο και εξακολουθείς να χρωστάς. Γι’ αυτό λέμε σε αυτές τις περιπτώσεις που είναι πολύ υψηλό το χρέος, να κάνουν πτώχευση οι άνθρωποι διότι θα χάσουν τα ακίνητά τους. Δηλαδή αν χρωστάς 1.000.000 ή 2.000.000 που είναι ποσά που δεν αντιμετωπίζονται και να σου πάρουν τα ακίνητα, θα εξακολουθείς να χρωστάς. Γι’ αυτό πρέπει να κάνεις πτώχευση, όπου εκεί διαγράφονται τα χρέη. Άρα, ένας άνθρωπος που έχει χρέη πρέπει να το σταθμίσει. Τι χρέη έχει; Τι περιουσία έχει; Τι είναι η αξία της περιουσίας; Τι προσδοκίες έχει για το μέλλον; Τι επάγγελμα κάνει;, προκειμένου να αποφασίσει ποια από τις περιπτώσεις του πτωχευτικού νόμου τον συμφέρει να ακολουθήσει, ποια πορεία και ποιο δρομάκι. Γι’ αυτό θέλει σοβαρή μελέτη και όχι να το αφήνουν (…). Τα χρέη δεν έχουν διαγραφεί, τρέχουν οι τόκοι μεγαλώνει και είναι σαν το κύμα που σε σκεπάζει (…)».