Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025

Λογιστικό σύστημα-«φρένο» στην κακοδιαχείριση για 1.700 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης – Υποχρεωτικοί οι ισολογισμοί και οι απολογισμοί

Υποχρεωτική η κατάρτιση ισολογισμών και απολογισμών για 1.700 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης από το 2026, για την καταπολέμηση της κακοδιαχείρισης.
  • Από το 2026, περίπου 1.700 φορείς της γενικής κυβέρνησης θα είναι υποχρεωμένοι να καταρτίζουν ισολογισμούς και απολογισμούς, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υφυπουργού Οικονομικών Θάνου Πετραλιά, με στόχο την καταπολέμηση της κακοδιαχείρισης.
  • Οι φορείς θα πρέπει να υιοθετήσουν ένα διπλογραφικό λογιστικό σύστημα και να εφαρμόσουν τη λογιστική πλήρους δεδουλευμένης βάσης, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα (IPSAS).
  • Η εφαρμογή του Λογιστικού Πλαισίου Γενικής Κυβέρνησης περιλαμβάνει τη δημιουργία αρκετών λογιστικών μητρώων, όπως Μητρώο Παγίων, Μητρώο Αποθεμάτων και Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών, για τη διαχείριση και παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων των φορέων.

Τέλος στην κακοδιαχείριση και την ασυδοσία που επικρατεί στη λογιστική αποτύπωση των οικονομικών εκατοντάδων φορέων του Δημοσίου, οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να καταρτίζουν ισολογισμούς και απολογισμούς, βάζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Με εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Θάνου Πετραλιά, από το 2026, περίπου 1.700 φορείς της γενικής κυβέρνησης (από Περιφέρειες και Δήμους έως νοσοκομεία, πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα) θα εφαρμόζουν το Λογιστικό Πλαίσιο Γενικής Κυβέρνησης (ΛΠΓΚ), υποχρέωση που συνεπάγεται την κατάρτιση ισολογισμών και απολογισμών.

Σήμερα η υποχρέωση ισολογισμών και απολογισμών ισχύει μόνο στην Κεντρική Διοίκηση (Προεδρία της Δημοκρατίας, Υπουργεία, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Ανεξάρτητες Αρχές) και μόνο ορισμένοι από τους φορείς γενικής κυβέρνησης εφαρμόζουν κάποιο από τα λογιστικά πρότυπα του ιδιωτικού τομέα.

Με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και τον περιορισμό της κακοδιαχείρισης, από το τρέχον έτος αρχίζει η προετοιμασία προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για ένα νέο περιβάλλον από την επόμενη χρονιά, με «οδηγό» το Λογιστικό Πλαίσιο Γενικής Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες «γραμμές», όλοι οι φορείς, θα πρέπει να προχωρήσουν:

  • Στην υιοθέτηση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος με ενιαίο τρόπο για το σύνολο των οντοτήτων της Γενικής Κυβέρνησης.
  • Στην εφαρμογή λογιστικής πλήρους δεδουλευμένης βάσης, η οποία βασίζεται στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα (IPSAS).
  • Στην εφαρμογή κοινού σχεδίου λογαριασμών με ενιαία οικονομική ταξινόμηση για τον προϋπολογισμό και τη λογιστική.
  • Στη δυνατότητα παρακολούθησης πολλαπλών ταξινομήσεων εκ των οποίων η οικονομική, η διοικητική και η λειτουργική είναι υποχρεωτικές.

Ορισμένα από τα λογιστικά μητρώα που θα χρειαστεί να τηρούν οι λοιπές οντότητες της Γενικής Κυβέρνησης στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΛΠΓΚ είναι τα εξής:

1. Μητρώο Παγίων:
Όπως ορίζεται στο ΛΠΓΚ, για τους σκοπούς διαχείρισης και παρακολούθησης των ενσώματων και άυλων παγίων, απαιτείται η τήρηση σχετικού μητρώου τα αναλυτικά δεδομένα του οποίου, θα συμφωνούν με τους σχετικούς λογαριασμούς του Λογιστικού Σχεδίου.

2. Μητρώο Αποθεμάτων (Βιβλίο Αποθήκης):
Για την ορθή καταγραφή της ποσότητας, της αξίας και του κόστους των αποθεμάτων κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία ενός Μητρώου Αποθεμάτων, τα αναλυτικά δεδομένα του οποίου θα συμφωνούν με τους σχετικούς λογαριασμούς του Λογιστικού Σχεδίου.

3. Μητρώο Μισθώσεων:
Όπως ορίζεται στην οικεία Λογιστική Πολιτική, τηρείται για τους σκοπούς διαχείρισης, παρακολούθησης και διάκρισης του είδους των μισθώσεων (χρηματοδοτική και λειτουργική).

4. Μητρώα Προμηθευτών/Πιστωτών/Πελατών/Χρεωστών:
Για λόγους πλήρους καταγραφής και παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο των υποχρεώσεων και των απαιτήσεων των λοιπών οντοτήτων της Γενικής Κυβέρνησης, είναι απαραίτητη η δημιουργία Μητρώων Προμηθευτών, Πιστωτών, Πελατών και Χρεωστών.
Τα συγκεκριμένα Μητρώα έχουν κατά κύριο λόγο παρόμοια συστημική λειτουργία και πληροφόρηση.

5. Μητρώο Επισφαλών Απαιτήσεων:
Για την παρακολούθηση των τυχόν επισφαλών απαιτήσεων της οντότητας, δηλαδή απαιτήσεων των οποίων η είσπραξη θεωρείται αμφίβολη, προκειμένου να προχωρήσει στη διενέργεια των απαιτούμενων απομειώσεων, η οντότητα θα πρέπει να τηρεί αναλυτικά το σχετικό μητρώο.

6. Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών:
Για την ορθή καταγραφή των ταμειακών διαθεσίμων και ισοδυνάμων κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία ενός Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, τα αναλυτικά δεδομένα του οποίου θα συμφωνούν με τους λογαριασμούς Γενικής Λογιστικής που αφορούν τα ταμειακά διαθέσιμα της οντότητας.

7. Μητρώο Παραχωρήσεων:
Όπως ορίζεται στην οικεία Λογιστική Πολιτική, το συγκεκριμένο μητρώο τηρείται για σκοπούς διαχείρισης και παρακολούθησης των συμβάσεων παραχωρήσεων περιουσιακών στοιχείων στις οποίες ενδέχεται να έχει προβεί η οντότητα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Τζέσικα Σίμπσον – Έρικ Τζόνσον: Χωρισμός μετά από 10 χρόνια γάμου

Με μια ανακοίνωση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης η Τζέσικα...

Στην πρώτη θέση του TOP 10 το τρίποντο του Μοράντ

Ο Τζα Μοράντ πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση, αλλά η ομάδα...

Θ. Κοντογεώργης για την Προεδρία: Πάντοτε επιδιώκεται σε αυτές τις περιπτώσεις να υπάρχουν άτομα που ενώνουν

Ο Υφυπουργός Θανάσης Κοντογεώργης δήλωσε ότι οι ανακοινώσεις του...

Ειρ. Αγαπηδάκη: Κέντρα Υγείας θα εφημερεύουν – Οι υπηρεσίες υγείας πιο κοντά στον πολίτη

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανακοίνωσε ότι επιλεγμένα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δεμένα πλοία σε πολλά λιμάνια, λόγω θυελλωδών ανέμων

Σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, ισχύει απαγορευτικό απόπλου λόγω θυελλωδών ανέμων που φτάνουν τα 8-9 μποφόρ, με αναμενόμενη εξασθένηση από το απόγευμα.Κλειστές είναι οι γραμμές...

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Ανάπτυξη 81% στις ρυθμίσεις το 2024

Το 2024 σημειώθηκε αύξηση 81% στις επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, με 16.903 ρυθμίσεις και συνολικές οφειλές 5,13 δισ. ευρώ.Η κυβέρνηση υλοποίησε...

e-ΕΦΚΑ: Από τις 15 Ιανουαρίου, ξεκινά νέος, ευέλικτος τρόπος πληρωμής εισφορών μη μισθωτών, μέσω IRIS

Από τις 15 Ιανουαρίου 2025, οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι θα μπορούν να πληρώνουν τις εισφορές τους μέσω του νέου συστήματος IRIS, χρησιμοποιώντας e-banking ή...

Ένθετο Οικονομία: Δυνατά κίνητρα για συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Νέο πλαίσιο κινήτρων για συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές, εκπτώσεις δαπανών και δυνατότητα απόσβεσης φορολογικών ζημιών, με στόχο την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την...

Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ Β’: Υποβλήθηκαν 411.000 αιτήσεις – Τα αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες

Υποβλήθηκαν 411.925 αιτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ Β’», που υλοποιείται από την «Κοινωνία της Πληροφορίας ΜΑΕ», κατά την περίοδο 16-12-2024 έως...

Έξοδος στις αγορές για την Ελλάδα – Στόχος η κάλυψη κρίσιμου μέρους των δανειακών αναγκών

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προγραμματίζει την πρώτη έξοδο στις αγορές για φέτος με έκδοση 10ετούς ομολόγου, εκμεταλλευόμενος την αυξημένη ζήτηση στην αγορά.Στόχος είναι...

Στο – 0,5% ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Ο πληθωρισμός τροφίμων τον Δεκέμβριο 2024 παρουσίασε μείωση -0,5% στην κατηγορία «Διατροφή», με την ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώνει μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα διατροφής.Το Υπουργείο...

Στις αγορές με 10ετές ομόλογο «εμφανίζεται» το Ελληνικό Δημόσιο

Το Ελληνικό Δημόσιο προγραμματίζει την πρώτη του έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, ακυρώνοντας την προγραμματισμένη δημοπρασία ομολόγων του 2025.Οι...

Ενεργοποίηση καινούργιου ευέλικτου τρόπου πληρωμής εισφορών μη μισθωτών μέσω IRIS

Από την 15η Ιανουαρίου 2025, θα εφαρμοστεί νέος τρόπος πληρωμής εισφορών για μη μισθωτούς ασφαλισμένους μέσω του συστήματος IRIS, που επιτρέπει πληρωμές μέσω e-banking...

Από σήμερα οι αιτήσεις στο πρόγραμμα για αποθήκευση ενέργειας στις επιχειρήσεις

Άνοιξε σήμερα η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με προϋπολογισμό 153,7 εκατ. ευρώ.Το πρόγραμμα επιχορηγεί...