- Αναμένονται αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από την 1η Μαΐου λόγω αδυναμίας απορρόφησης του αυξημένου κόστους, με την κυβέρνηση να προωθεί συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανανέωση του στόλου.
- Σημαντική αύξηση 30,3% σημειώθηκε στην εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με την κατανάλωση από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται κατά 31,6%.
- Οι οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες προμηθευτές ανήλθαν σε 3,4 δισ. ευρώ, με τα νοσοκομεία να είναι οι μεγαλύτεροι οφειλέτες, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες περιορίζουν τις αυξήσεις στα ισόβια ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας κατά 50%.
Αδυναμία απορρόφησης του αυξημένου κόστους που συνεπάγεται η εφαρμογή νέων μπορεί να οδηγήσει σε νέες αυξήσεις στα εισιτήρια από την 1η Μαίου. Συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την ανανέωση του στόλου προωθεί η κυβέρνηση όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας. Να παρακολουθήσουμε το ρεπορτάζ της Βαλέριας Δολαψάκη.
Σημαντική αύξηση σημείωσε η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το 2024.
Ειδικότερα σημείωσε αύξηση της τάξης του 30,3%. Σε αυτό συνέβαλαν η αύξηση στην κατανάλωση από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (+31,6%), από τις μεγάλες βιομηχανίες και τους σταθμούς συμπιεσμένου αερίου (CNG) που συνδέονται απευθείας με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς, (+74,1%), καθώς και από τους οικιακούς καταναλωτές και τις συνδεδεμένες στα δίκτυα διανομής επιχειρήσεις (+4,8%).
ΕΓΧΩΡΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
2024: +30,3%
Ηλεκτρική ενέργεια: +31,6%
Μεγάλες βιομηχανίες – CNG: +74,1%
Οικιακοί καταναλωτές – επιχειρήσεις: +4,8%
Πηγή: ΔΕΣΦΑ
Ως προς τις εξαγωγές φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 82,5%, ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν αύξηση κατά 2,45%. Οι μεγαλύτερες ποσότητες εισήχθησαν στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου από το Σημείο Εισόδου του Σιδηρόκαστρου, σε ποσοστό 51,6%.
ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ – ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Εξαγωγές: + 82,5%
Εισαγωγές: +2,4%
Πηγή: ΔΕΣΦΑ
Τέλος σχετικά με τις εκφορτώσεις LNG που πραγματοποιήθηκαν στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ήταν οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Ρωσία με σημαντικά μειωμένες ποσότητες κατά 65,8%, η Αλγερία, ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Νορβηγία.
Σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένουν οι οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες προμηθευτές με αποτέλεσμα να φτάσουν στα 3,4 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου του 24, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Τα νοσοκομεία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.
ΟΦΕΙΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ
Νοέμβριος: 3,4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Νοσοκομεία: 1,2 δις. Ευρώ
Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης: 632 εκατ. ευρώ
Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ): 321 εκατ. ευρώ
Λοιπά Νομικά Πρόσωπα: 268 εκατ. ευρώ
Εκκρεμείς Επιστροφές φόρων: 700 εκατ. ευρώ
Πηγή: Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
Υπαναχωρούν οι ασφαλιστικές εταιρείες μετά το κάλεσμα της κυβέρνησης να περιορίσουν τις αυξήσεις στα ισόβια ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας. Η μια μετά την άλλη, οι εταιρείες του κλάδου, ανακοινώνουν περιορισμό της τάξεως του 50% στις ανατιμήσεις που είχαν προαναγγείλει.
Νέο ευέλικτο τρόπο απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών παρέχει ο ΕΦΚΑ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες εκτός από το e-banking θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και μέσω του συστήματος IRIS. Παρά τις διευκολύνσεις η απώλεια των ρυθμίσεων για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, φτάνοντας το 50%.
ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΕΦΚΑ
Σεπτέμβριος 2024 : 48,84 δισ. Ευρώ
– Ανοιχτή η ρύθμιση 24 δόσεων με επιτόκιο: 5,5%
– Επιτόκιο χωρίς ρύθμιση: 8,5%
ΧΑΡΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ – ΑΠΩΛΕΙΩΝ
Ενεργές Ρυθμίσεις – Σεπτέμβριος ’24: 442.518
– Πάγια ρύθμιση 24 δόσεων: 1.213.580 οφειλέτες
(εκτός ρύθμισης 52,2%)
– Ρύθμιση 120 δόσεων: 608.624 οφειλέτες
(εκτός ρύθμισης 48,5%)