- Ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα αυξάνεται με ρυθμούς πιο αργούς από την Ευρώπη, σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης.
- Η αύξηση του πληθωρισμού τροφίμων ανήλθε σε 25,8% στην Ελλάδα, ενώ στην ΕΕ σε 26,5%.
- Ο πληθωρισμός τροφίμων μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2024 αυξήθηκε κατά 2,22%, με το ελαιόλαδο να έχει μεγάλη επίδραση.
- Κατηγορίες με μεγάλη αύξηση στις τιμές περιλαμβάνουν ελαιόλαδο, σοκολάτα, χυμούς φρούτων κ.α.
- Κατηγορίες με μείωση στις τιμές περιλαμβάνουν ζάχαρη, νωπά φρούτα, αλεύρι, κ.α.
- Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει λάβει μέτρα για τη μείωση της ακρίβειας των τροφίμων, όπως έλεγχοι και ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών.
- Επίσης, προετοιμάζονται διαρθρωτικά μέτρα για την κατάργηση ρυθμιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό στον τομέα του εμπορίου.
Στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα αυξάνεται με βραδύτερους ρυθμούς από ό,τι στην Ευρώπη, συνέλεξε και παρουσίασε το υπουργείο Ανάπτυξης.
Η παρουσίαση έγινε από τον υπουργό, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, στα πλαίσια του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης ο αθροιστικός γενικός πληθωρισμός από Δεκέμβριο 2021 έως Ιούλιο 2024, στην ΕΕ ανέρχεται σε 16,7% και στην Ελλάδα σε 14% ενώ ειδικά για τρόφιμα ανέρχεται στην ΕΕ σε 26,5% και στην Ελλάδα σε 25,8%.
Όσον αφορά την εξέλιξη του πληθωρισμού τροφίμων μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2024 αυξήθηκε με ρυθμό 2,22% με ιδιαίτερη επίδραση του ελαιολάδου συνολικά στον κλάδο.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο συντελεστής βαρύτητας ελαιολάδου επί των τροφίμων ανήλθε σε 4 % με την αύξηση τιμών του ελαιολάδου σε ετήσια βάση να ανέρχεται σε 56,7 %.
Η ετήσια επίδραση του προϊόντος στον πληθωρισμό τροφίμων ανήλθε σε 2,26%, ενώ ο πληθωρισμός τροφίμων χωρίς την επίδραση του ελαιολάδου θα ανερχόταν σε – 0,04%.
Αναλυτικά, οι κατηγορίες με τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση ήταν:
Ελαιόλαδο: 56,7 %
Σοκολάτα: 17,0 %
Χυμοί φρούτων: 15,5 %
Τσάι – Χαμομήλι: 11,1 %
Νωπά ψάρια: 8,4 %
Δημητριακά για πρωινό: 7,4%
Νωπά θαλασσινά: 6,6%
Αρνί/Κατσίκι: 6,2 %
Νωπά λαχανικά: 3,5 %
Μέλι: 3,2 %
Μοσχάρι: 2,8 %
Οι κατηγορίες με τη μεγαλύτερη μείωση σε ετήσια βάση ήταν:
Ζάχαρη: -18,9 %
Νωπά φρούτα: – 9,1 %
Αλεύρι: – 9,0 %
Σπορέλαια: – 8,5 %
Γάλα εβαπορέ: – 8,5 %
Κατεψυγμένα θαλασσινά: -6,7%
Πατάτες: – 6,1 %
Κατεψυγμένα ψάρια: -2,8 %
Γάλα: – 2,4 %
Κατεψυγμένα λαχανικά: -2,4 %
Τυρί: -2,1 %
Ρύζι: -2,0 %
Παγωτά: -2,0 %
Αυγά: – 1,1 %
Επιπλέον, το υπουργείο Ανάπτυξης απαριθμεί τα μέτρα που έχει λάβει για τη μείωση της ακρίβειας των τροφίμων kat;a ton Io;ylio 2024. Αναλυτικά:
1. Εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση στην αγορά, όπως
α) το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε σχέση με το 2021, με πρόστιμο έως 5 εκ. ευρώ (πενταπλασιασμός τον Ιούνιο 2024), επεκτάθηκε έως και 31/12/2024
β) η απαγόρευση της διενέργειας εκπτώσεων και προσφορών όταν έχει προηγηθεί ανατίμηση του προϊόντος, με πρόστιμο έως 6 εκ. ευρώ (τριπλασιασμός τον Ιούνιο 2024), επεκτάθηκε έως και 31/12/2024.
γ) ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με την σημαντική αύξηση του ελεγκτικού προσωπικού της ΔΙΜΕΑ (30 άτομα), την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε προσωπικό και την ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών των Περιφερειών της χώρας
δ) αύξηση των δυνατοτήτων έρευνας αγοράς για τους καταναλωτές μέσω ψηφιακών εργαλείων όπως η πλατφόρμα e-katanalotis και το «καλάθι του νοικοκυριού».
ε) Επεξεργασία περαιτέρω διαρθρωτικών μέτρων για την κατάργηση ρυθμιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό στο χονδρικό και το λιανικό εμπόριο.