Χρυσός: Η αύξηση της τιμής του εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας

Η αύξηση της τιμής του χρυσού εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας οδηγεί τους επενδυτές σε αναζήτηση ασφαλών επενδύσεων, παρά τη μείωση στη ζήτηση κοσμημάτων.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Η τιμή του χρυσού έχει εκτοξευθεί πρόσφατα λόγω της αυξανόμενης οικονομικής αβεβαιότητας παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αναζητούν ασφαλή καταφύγια για τα χρήματά τους.
  • Η ζήτηση χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια, φτάνοντας πάνω από 1.000 τόνους, ενώ η συνολική ζήτηση πλησιάζει τα 5.000 τόνους.
  • Παρά την αύξηση της τιμής του χρυσού, η ζήτηση για κοσμήματα έχει μειωθεί κατά 11% το 2024, λόγω της υψηλής τιμής του πολύτιμου μετάλλου.

H ταχύτατη άνοδος της τιμής του χρυσού, με συνεχόμενα νέα ρεκόρ το τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώνει ότι η οικονομική αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο κινείται σήμερα σε πολύ υψηλά επίπεδα, οδηγώντας τους επενδυτές στην αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων για τα χρήματά τους. Στις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή προστέθηκε η αβεβαιότητα από τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης Τραμπ για τους δασμούς και το διεθνές εμπόριο, οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης του πολύτιμου μετάλλου.

Ο χρυσός είναι κατ’ εξοχήν ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο καθώς η αξία του είναι διαχρονικά δοκιμασμένη. Η περιορισμένη δυνατότητα αύξησης της προσφοράς του «εγγυάται» την αξία του και για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, αποτέλεσε το κύριο μέσο πληρωμών σε παλαιότερες εποχές.

Η προσφορά χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες βασιζόταν στην κάλυψη της από διαθέσιμα του πολύτιμου μετάλλου που κατείχαν αυτές και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970 οι ΗΠΑ είχαν την υποχρέωση μίας σταθερής ισοτιμίας δολαρίου – χρυσού (35 δολάρια ανά ουγκιά). Το 1971, σε μία περίοδο υψηλού πληθωρισμού που υποδαυλίστηκε από τον πόλεμο που έκαναν στο Βιετνάμ, οι ΗΠΑ κατάργησαν την υποχρεωτική αυτή μετατροπή και μαζί και το σύστημα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών του Μπρέτον Γουντς.

Παρά την κατάργηση του χρυσού κανόνα, οι κεντρικές τράπεζες συνέχιζαν να διατηρούν σημαντικό ποσοστό των συναλλαγματικών διαθεσίμων τους σε χρυσό και η τάση αυτή ενισχυόταν σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας. Η λάμψη του χρυσού είναι πιο έντονη, όταν η οικονομική αβεβαιότητα συνυπάρχει με έλλειψη επικερδών εναλλακτικών επενδύσεων χρημάτων, όπως στην περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009. Με τα χρηματιστήρια να βυθίζονται και τα επιτόκια να μειώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ο χρυσός ήταν ιδιαίτερα ελκυστική επένδυση και η μεγάλη αύξηση της ζήτησης είχε ως αποτέλεσμα η τιμή του να ξεπεράσει τον Σεπτέμβριο του 2009 τα 1.000 δολάρια ανά ουγκιά και να υπετριπλασιαστεί σε σχέση με τον Απρίλιο του 2000, όταν ανερχόταν σε 300 δολάρια.

Ο καλπασμός της τιμής του συνεχίστηκε έως τον Αύγουστο του 2011, όταν έφτασε τα 1.820 δολάρια. Καθώς, ωστόσο, η παγκόσμια οικονομία επανήλθε σταδιακά σε ρυθμούς ανάπτυξης και τα χρηματιστήρια κινήθηκαν ξανά ανοδικά, η φρενίτιδα για τον χρυσό σταμάτησε και η τάση πώλησής του επικράτησε τα επόμενα χρόνια. Έτσι, η τιμή του υποχώρησε στα 1.000 δολάρια στα τέλη του 2015 για να αρχίσει να αυξάνεται στη συνέχεια και να φτάσει τον Ιούνιο του 2020 στα υψηλά επίπεδα του 2011.

Από το 2020 άρχισε μία νέα ανοδική τάση, η οποία έγινε πιο έντονη από τον Απρίλιο του 2023, όταν η τιμή του ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια για να σκαρφαλώνει γρήγορα, με πολλαπλά ρεκόρ στη διάρκεια του 2024 και να κορυφωθεί την περασμένη εβδομάδα κοντά στα 2.900 δολάρια.

Αν και η σημερινή περίοδος δεν είναι ίδια με αυτή της μεγάλης κρίσης, έχει ομοιότητες που εξηγούν τη νέα εκτίναξη της τιμής του χρυσού. Τα συνεχόμενα ρεκόρ οφείλονται στη γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με τη μείωση των σταθερών αποδόσεων καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες άρχισαν να μειώνουν τα επιτόκιά τους το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,75% από 4% τον Ιούνιο του 2024 και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 4,25% έως 4,5%. Ωστόσο, η στάση αναμονής που έχει διαμηνύσει η Fed σχετικά με την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της μπορεί να περιορίσει, σύμφωνα με αναλυτές, μία περαιτέρω άνοδο της τιμής του χρυσού.

Η καθαρή ζήτηση χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες (οι αγορές μείον τις πωλήσεις) ήταν θετική όλα τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά εκτινάχθηκε τα τελευταία τρία χρόνια, μετά δηλαδή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και κινείται πάνω από 1.000 τόνους, με τη συνολική ζήτηση να πλησιάζει τους 5.000 τόνους ή σε αξία τα 382 δις. δολάρια.

Σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council), η ζήτηση των επενδυτών για το πολύτιμο μέταλλο απογειώθηκε το 2024, σημειώνοντας αύξηση 25% στους 1.180 τόνους. Η ζήτηση για αγορά ράβδων χρυσού και χρυσών νομισμάτων έμεινε σταθερή σε σχέση με το 2023, αλλά σταμάτησαν οι μεγάλες εκροές (244 εκατ. δολάρια το 2023) από τα εισηγμένα σε χρηματιστήρια επενδυτική κεφάλαια σε χρυσό (ETFs).

Η ζήτηση για ράβδους και νομίσματα αυξήθηκε ιδιαίτερα στην Κίνα (20%) και την Ινδία (29%), αντισταθμίζοντας τις μεγάλες μειώσεις στις ΗΠΑ (-33%), την Ευρώπη (-50%) και την Τουρκία (-25%), όπου όμως κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με την περασμένη δεκαετία.

H εκτίναξη, ωστόσο, της τιμής του χρυσού είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν πολύ ακριβά τα κοσμήματα και έτσι να μειωθεί η ζήτησή τους κατά 11% σε 1.877 τόνους το 2024.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαντορίνη: Πώς θα επηρεαστεί η τουριστική κίνηση από τους σεισμούς; – Αισιοδοξία καθώς δεν υπάρχουν ακυρώσεις

Αγωνία επικρατεί στους εκπροσώπους του Τουρισμού για το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση στην Σαντορίνη, εξαιτίας των συνεχόμενων σεισμικών δονήσεων εδώ και...

Προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια 125 νέων, ηλεκτρικών λεωφορείων στις δημόσιες συγκοινωνίες της Αθήνας

Διαγωνισμό για την αγορά άλλων 125 νέων, ηλεκτρικών λεωφορείων, 12 μέτρων, για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας προκήρυξε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στο...

ΑΑΔΕ: Ο αλγόριθμος εντόπισε εικονικά τιμολόγια 50 εκατ ευρώ

Ο αλγόριθμος της ΑΑΔΕ εντόπισε εκτεταμένη φοροδιαφυγή 50 εκατ. ευρώ από 4 επιχειρήσεις μέσω εικονικών τιμολογίων.Ειδικότερα, βρέθηκαν εικονικά τιμολόγια σε επιχειρήσεις εμπορίας κινητών τηλεφώνων...

Ρεύμα: Μετά τα διζωνικά έρχονται τα ενεργειακά τιμολόγια

Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προχωρούν στην εφαρμογή «δυναμικών» τιμολογίων ρεύματος από το φθινόπωρο, ενώ το διζωνικό τιμολόγιο που ισχύει από τον Φεβρουάριο δεν έχει...

e- ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο οδηγός των πληρωμών από 10/2 έως 14/2

Ο e-ΕΦΚΑ και η ΔΥΠΑ θα καταβάλουν συνολικά 72.730.000 ευρώ σε 62.425 δικαιούχους από τις 10 έως τις 14 Φεβρουαρίου.Ο e-ΕΦΚΑ θα πληρώσει 130.000...

«Τουρισμός για Όλους 2025»: Νέα στοιχεία για το πρόγραμμα

Η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2025» θα λειτουργήσει σύντομα, προσφέροντας voucher ύψους 200 έως 600 ευρώ για φθηνές διακοπές σε καταλύματα...

Απόφοιτοι Λυκείου: Λήξη χρόνου για 2217 μόνιμες προσλήψεις σε δημόσιους φορείς – Οι 67 ειδικότητες

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για 2.217 μόνιμες προσλήψεις αποφοίτων λυκείου σε δημόσιους φορείς έληξε στις 7 Φεβρουαρίου 2023.Οι θέσεις αφορούν 67 ειδικότητες, όπως αποθηκάριοι,...

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Έρχονται νέες πληρωμές

Από τις 10 έως τις 14 Φεβρουαρίου, ο e-ΕΦΚΑ και η ΔΥΠΑ θα καταβάλουν συνολικά 72.730.000 ευρώ σε 62.425 δικαιούχους.Ο e-ΕΦΚΑ θα πληρώσει 130.000...

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι κάτοχοι ακινήτων παίρνουν ειδοποιητήρια υπενθύμισης από την ΑΑΔΕ και τι αναφέρουν

Μέχρι την Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση για να ασφαλίσουν την κατοικία τους έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρας) ...

Εφάπαξ από τον e-ΕΦΚΑ και βοηθήματα από τη ΔΥΠΑ: Ποιοι πηγαίνουν σήμερα στα ΑΤΜ

Η ΔΥΠΑ καταβάλλει επιδόματα συνολικού ύψους 39.700.000 ευρώ σε 48.000 δικαιούχους, περιλαμβάνοντας επιδόματα ανεργίας, άδεια μητρότητας και προγράμματα απασχόλησης.Ειδικότερα, 28.000 δικαιούχοι λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βασίλης Θωμόπουλος: Πώς είναι η σχέση του με τον Πέτρο Φιλιππίδη 14 χρόνια μετά το 50-50;

Ο Βασίλης Θωμόπουλος, σε απόσπασμα που προβλήθηκε σήμερα, Δευτέρα...

Βίντεο: Δύτες ανακαλύπτουν βυθισμένο γερμανικό αεροπλάνο κοντά στην Κέα

Δύτες της ομάδας «addicted2h2o» ανακάλυψαν ένα βυθισμένο γερμανικό μεταγωγικό...

Χρύσα Μιχαλοπούλου – Λεωνίδας Κουτσόπουλος: Η αλήθεια για τη σχέση τους μετά τον χωρισμό!

Όπως πρώτο το Youweekly.gr σας είχε αποκαλύψει με αποκλειστικό,...

Το εντυπωσιακό πέρασμα μετεωρίτη πάνω από τον Αττικό ουρανό – Διακρίθηκε και στην Κόρινθο

Ένας μετεωρίτης πέρασε πάνω από την Αττική το βράδυ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ