Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προγραμματίζει να ελέγξει 2.500 υποθέσεις σχετικές με μεταβίβαση ακινήτων, κληρονομιές και δωρεές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν δηλωθεί τα αντίστοιχα εισοδήματα.
Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε περιπτώσεις όπου οι μεταβιβάσεις έγιναν με μετρητά, σε ακίνητα με προσωρινή αξία, σε κληρονομιές και γονικές παροχές, καθώς και σε περιπτώσεις απαλλαγών φόρων.
Η ΑΑΔΕ θα χρησιμοποιήσει ειδικούς αλγόριθμους και δεδομένα από διάφορες πηγές για την ανάλυση των υποθέσεων, ενώ οι παραβάτες αναμένονται να αντιμετωπίσουν αυστηρά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν έως και 500.000 ευρώ.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Από «κόσκινο» θα περάσει φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) συνολικά 2.500 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών προκειμένου να ελέγξει εάν τα εισοδήματα αυτών έχουν δηλωθεί στην Εφορία.
Της Κατερίνας Φεσσά
Αναλυτικά αυτό αφορά τις υποθέσεις:
1) μεταβίβασης ακινήτων με μετρητά. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται μετρητά στις μεταβιβάσεις σπιτιών και οι παραβάτες καλούνται πληρώσουν πρόστιμο που ισούται με το 10% του τμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά. Σε αυτήν περίπτωση το ποσό του προστίμου ανά παράβαση κυμαίνεται από 10.000 ευρώ μέχρι και 500.000 ευρώ.
2)φορολογίας για μεταβίβαση ακινήτων που έχουν προσωρινή αξία. Πρόκειται για σπίτια:
- που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το σύστημα των αντικειμενικών αξιών
- δεν έχει αποδεχτεί ο φορολογούμενος την προεκτίμηση προσωρινής αξίας της ΔΟΥ και η διαφορά δηλωθείσας και προεκτίμησης ξεπερνά το 30% ή αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ.
3) φορολογίας για τη μεταβίβαση ακινήτων στις οποίες δόθηκε απαλλαγή πρώτης κατοικίας. Πρόκειται για αυτές όπου το κριτήριο ήταν το ύψος της αξίας του σπιτιού.
4) φορολογίας για κληρονομιές- δωρεές – γονικές παροχές. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται: μετοχές, κινητές αξίες, μερίδια, και γενικά επιχειρήσεις που δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο
5)ειδικού φόρου για ακίνητα των οποίων οι ιδιοκτήτες τους έχουν καταθέσει δικαιολογητικά απαλλαγής στην Εφορία.
6) γονικών παροχών για την πρώτη κατοικία. Σε αυτές η ΑΑΔΕ θα ελέγξει εάν το παιδί δικαιούται να απαλλαγεί από την υποχρέωση της καταβολής του φόρου γονικής παροχής λόγω πρώτης κατοικίας.
Επιπλέον στο στόχαστρο της Αρχής θα βρεθούν και όσοι χρησιμοποίησαν -μέσω τριγωνικών συναλλαγών – το αφορολόγητο όριο των 800.00 ευρώ για γονικές παροχές και δωρεές σε παιδιά και εγγόνια από γονείς και παππούδες και δεν τακτοποίησαν την σχετική φορολογική τους υποχρέωση προς την Εφορία. Υπενθυμίζεται πως το όριο αυτό τίθεται σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2021.
Πώς θα γίνει ο έλεγχος των υποθέσεων
Πάντως οι παραπάνω υποθέσεις θα ελεγχθούν με τη χρήση ειδικών αλγόριθμων, αυτοματοποιημένων μοντέλων τελικής μοριοδότησης αλλά και με βάση κάποια στοιχεία που έχει η ΑΑΔΕ στην κατοχή της από «εσωτερικές και εξωτερικές πηγές».