Από τον Μάρτιο, ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα υποστεί σημαντικές αλλαγές, καθώς τα όρια εισοδημάτων και καταθέσεων για τον χαρακτηρισμό των οφειλετών ως ευάλωτων διπλασιάζονται.
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προγραμματίζει τη ψήφο ενός νομοσχεδίου που θα υποχρεώνει τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων να αποδέχονται τις προτάσεις ρύθμισης για ευάλωτους δανειολήπτες, ενώ αν δεν καταθέσουν έγγραφη πρόταση τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από πλειστηριασμό, αυτός θα ακυρώνεται.
Επιπλέον, επεκτείνονται οι προθεσμίες για την ένταξη στο πρόγραμμα προστασίας, και διπλασιάζονται τα περιουσιακά κριτήρια για την επιλεξιμότητα των οφειλετών, με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί σύντομα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την κεφαλαιαγορά, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί και οι διατάξεις για τις αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Από τον Μάρτιο, οπότε και να αναμένεται να ψηφισθεί το νομοσχέδιο, διπλασιάζονται τα όρια περιουσίας, εισοδήματος και καταθέσεων ενώ για τους ευάλωτους δανειολήπτες θα είναι υποχρεωτική η αποδοχή από τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (servicers) της πρότασης ρύθμισης του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Αναλυτικά προβλέπεται αύξηση των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων προκειμένου να χαρακτηριστεί ένας οφειλέτης ως επιλέξιμος στο πλαίσιο της υποχρεωτικής αποδοχής του εξωδικαστικού μηχανισμού από τους πιστωτές.
Με τη ρύθμιση που εισάγεται, διπλασιάζονται τα κριτήρια για το χαρακτηρισμό δανειολήπτη ως επιλέξιμου προκειμένου να καταστεί υποχρεωτική η συναίνεση του συνόλου των πιστωτών για ένταξη του οφειλέτη στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ο διπλασιασμός των ορίων αυτών έχει ως προϋπόθεση ο οφειλέτης να έχει ανώτατο όριο μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών οφειλών τις 300.000 ευρώ.
«Αντίδοτο» στους πλειστηριασμούς
Επίσης, σύμφωνα με νομικούς κύκλους από τις πιο σημαντικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι η υποχρέωση που έχει ο πιστωτής, όπως για παράδειγμα είναι ο servicer να καταθέσει τουλάχιστον 3 μήνες πριν από την διενέργεια του πλειστηριασμού έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ακυρώνεται ο πλειστηριασμός. Προσοχή, η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται εάν ο οφειλέτης δεν έχει εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης του πιστωτή, παρέχοντας κατ’ ελάχιστον διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τηλέφωνο επικοινωνίας.
Συνεπώς θα πρέπει όλοι οι οφειλέτες που τους κοινοποιείται κατασχετήρια έκθεση με ημερομηνία πλειστηριασμού αμέσως να προβαίνουν στην εγγραφή των στοιχείων τους στις πλατφόρμες των servicers ώστε αν δεν τους κοινοποιήσουν μέσα στην προθεσμία την πρότασή τους οι servicers να ακυρώνεται ο πλειστηριασμός. Με αυτόν τον τρόπο οι δανειολήπτες θα έχουν ένα νέο «όπλο» στα χέρια τους για να προστατέψουν το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό.
Μεγαλύτερες προθεσμίες
Επίσης σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία θα απαλλάσσονται οι οφειλέτες για τους οποίους δεν ανοίγει πτωχευτική διαδικασία αλλά καταχωρείται στο Μητρώο Φερεγγυότητας. Παράλληλα, προβλέπεται επέκταση προθεσμιών ώστε να μπορεί ο ευάλωτος οφειλέτης να μπει στο ενδιάμεσο πρόγραμμα. Ειδικότερα, καταργείται η αποκλειστική προθεσμία των 60 ημερών, εντός της οποίας ο ευάλωτος οφειλέτης καλείται να υποβάλει αίτηση για ένταξή του στο Πρόγραμμα Συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες.
Η κατάργηση αυτή γίνεται προκειμένου να διευκολυνθούν περισσότεροι ευάλωτοι οφειλέτες να ενταχθούν στο πρόγραμμα προστασίας και να διασώσουν από τον πλειστηριασμό την κατοικία τους. Παράλληλα, το ίδιο το Ενδιάμεσο πρόγραμμα επεκτείνεται για 4 επιπλέον μήνες έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για τη σύσταση και λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης. Επιπροσθέτως στην νέα νομοθεσία προβλέπεται η επέκταση της δυνατότητας ρύθμισης δανείων με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης.
Η δυνατότητα αυτή επεκτείνεται και στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει να ρυθμίσει τις οφειλές του μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης. Στόχος είναι να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που έχουν συνήθως μεγαλύτερες οφειλές και για αυτό επιλέγουν το εργαλείο της εξυγίανσης, να ρυθμίσουν και τα δάνεια με εγγύηση ελληνικού δημοσίου, χωρίς να διακινδυνεύεται η παρασχεθείσα εγγύηση.
Εισοδήματα και καταθέσεις
Αναφορικά με τα νέα όρια των εισοδημάτων και των καταθέσεων σύμφωνα με τα οποία ένας οφειλέτης θεωρείται ευάλωτος είναι τα εξής:
- Άγαμος: Από 7.000 στα 14.000 ευρώ.
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη: Από 10.500 σε 21.000 ευρώ.
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: Από 14.000 στα 28.000 ευρώ.
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: Από 17.500 στα 35.000 ευρώ.
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: Από 21.000 στα 42.000 ευρώ.
Περιουσιακά όρια
Με το νέο νομοσχέδιο διπλασιάζονται και τα περιουσιακά όρια:
- Άγαμος: Από 120.000 στα 240.000 ευρώ.
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη: Από 135.000 σε 270.000 ευρώ.
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: Από 150.000 στα 300.000 ευρώ.
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: Από 165.000 στα 330.000 ευρώ.
- Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: Από 180.000 στα 360.000 ευρώ.