Ο υπουργός ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, στο 3ο συνέδριο Real Estate Summit 2025, τόνισε τη στρατηγική σημασία του κλάδου ακινήτων για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας παράλληλα σημαντικά προβλήματα. Ανέφερε ότι η ιδιοκατοίκηση έχει μειωθεί από 85% στο 60%, ενώ περίπου 600.000 ακίνητα παραμένουν κλειστά. Το αυξημένο κόστος στέγασης αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.
Ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων παράλληλα με την αναπτυξιακή πορεία του κλάδου. Η λύση, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και στη στήριξη της περιφέρειας για μείωση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς η συνεχιζόμενη μετακίνηση πληθυσμού προς την Αθήνα επιδεινώνει το πρόβλημα στέγασης.
Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που θα ψηφιστεί σύντομα στοχεύει στην ανάπτυξη όλης της Ελλάδας, με έμφαση στη βιομηχανία, τη μεταποίηση και την κατασκευή, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές και σε περιοχές με χαμηλό εισόδημα. Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και άλλων σημαντικών φορέων, με τη συμμετοχή πολλών χορηγών από τον κλάδο των ακινήτων.
Πιο αναλυτικά:
Στη στρατηγική σημασία του real estate για την ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο υπουργός ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος κηρύσσοντας την έναρξη του 3ου συνεδρίου Real Estate Summit 2025 που διοργανώνει ο όμιλος Real Group με τίτλο «Προβλέψεις και στρατηγικές στην αγορά ακινήτων».
Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη
Ο υπουργός περιέγραψε με λεπτομέρειες τη πορεία του κλάδου τα τελευταία χρόνια δείχνοντας τη δυναμική του, ωστόσο, όπως σημείωσε: «Συνδέονται και διάφορα προβλήματα με τα ακίνητα. Είναι γνωστή και η πατροπαράδοτη αγάπη των Ελλήνων για το ακίνητο. Είναι τμήμα του παραδοσιακού ελληνικού DNA η ιδιοκατοίκηση, η οποία στο παρελθόν είχε φτάσει στα επίπεδα του 85%, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί και βρίσκονται κοντά στο 60%».
Τα προβλήματα
Παράλληλα, σε ένα σημαντικό πρόβλημα στο οποίο στάθηκε ο υπουργός και το οποίο όπως είπε ταλανίζει τη κοινωνία είναι ο αριθμός των κλειστών σπιτιών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες. Υπολογίζεται ότι γύρω στις 600.000 ακίνητα. Είναι ένας πολύ σοβαρός αριθμός». Ενώ και η έλλειψη εργατικού δυναμικού έρχεται να προστεθεί στη εξίσωση των προβλημάτων, όπως είπε προσθέτοντας ότι: «Αυτή είναι η πραγματικότητα και η κυβέρνηση οφείλει να έχει σχέδιο και να τα αντιμετωπίζει στο πλαίσιο της συνολικής της στρατηγικής για την ανάπτυξη της χώρας», με το κόστος στέγασης να αποτελεί όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος το βασικότερο πρόβλημα για σημαντικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας καθώς έχει εκτοξευθεί.
Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση στηρίζει με τα μέτρα και τις πολιτικές της τις επενδύσεις ανάπτυξης του real estate αλλά όπως είπε: «Οφείλουμε ταυτόχρονα δίπλα στην αναπτυξιακή «έκρηξη» να αντιμετωπίσουμε και τα κοινωνικά προβλήματα που σχετίζονται με το ακίνητο στην Ελλάδα».
Στόχος η μείωση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων
Η απάντηση σε όλα αυτά τα προβλήματα, όπως είπε ο ίδιος, είναι η ανασυγκρότηση και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. «Πρέπει να στηρίξουμε την Περιφέρεια και να εργαστούμε για νέες επενδύσεις εκεί προκειμένου να μειωθούν οι περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες. Διότι δυστυχώς ένας παράγοντας που ενισχύει το κόστος στέγασης ειδικά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής είναι ότι συνεχίζονται οι ροές ανθρώπων από την Περιφέρεια προς την Αθήνα. Αλλά αυτό είναι σε προφανή αναντιστοιχία με την αύξηση του κόστους στέγασης που υπάρχει στο Λεκανοπέδιο».
Με τον νέο Αναπτυξιακό στηρίζουμε περισσότερες παραγωγικές επενδύσεις
Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο λέγοντας ότι: «Η ριζική αντιμετώπιση είναι η ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα και αυτή είναι η πεμπτουσία του αναπτυξιακού νόμου που φέρνει η κυβέρνηση αυτό τον μήνα για ψήφιση. Όπου το σύνολο των καθεστώτων του Αναπτυξιακού σχετίζονται με τη βιομηχανία, τη μεταποίηση, την κατασκευή και γεωγραφικά επικεντρώνονται η περιοχή της παραμεθόριας Ελλάδας, της Βορείου Ελλάδας, από την Ήπειρο και την Μακεδονία, μέχρι την Θράκη και τον Έβρο, καθώς επίσης και στις περιοχές που έχουν μέσο εισόδημα μικρότερο από το 70% του μέσου όρου της χώρας. Άρα έχουμε σαφής στόχευση στη μείωση των περιφερειακών και κοινοτικών ανισοτήτων».
Το συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς επίσης και του Ελληνικού Κτηματολογίου, του Υπερταμείου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ), του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής (ΣΜΑΣΑΑ) και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).
Πλατινένιος χορηγός είναι η PRODEA Investments, Χρυσός χορηγός είναι η Trade Estates και Αργυροί χορηγοί είναι η Eurolife FFH και η Premia Properties. Χορηγοί του συνεδρίου είναι οι: Alpha Real Estate Services, Dimand real estate development, Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, FinTΗESIS, Grecotel, Redeplan, VKC A.E.