Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν δασμούς 20% στις εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που θέτει σε επιφυλακή τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Η Αμερική αποτελεί τον πέμπτο καλύτερο πελάτη για τις ελληνικές εξαγωγές, με τις εξαγωγές το 2024 να φτάνουν τα 2,41 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με το 2020.
Οι Έλληνες εξαγωγείς σχεδιάζουν να αναζητήσουν νέες αγορές για να αντισταθμίσουν τις πιθανές απώλειες, ενώ παράλληλα εκφράζουν αισιοδοξία ότι προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές και τα τυριά δεν θα επηρεαστούν σημαντικά λόγω της μεγάλης κατανάλωσης από την ελληνική ομογένεια.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων τονίζει την ανάγκη κοινού βηματισμού μεταξύ πολιτείας και εξαγωγέων, προτείνοντας χρηματοδότηση, ενισχύσεις και άνοιγμα σε τρίτες χώρες ως λύση για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Πιο αναλυτικά:
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις μετά την επιβολή δασμών 20% από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι εξαγωγείς περιμένουν να δουν εάν η τελική λίστα περιλαμβάνει όλα τα προϊόντα ή θα υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν με το ελαιόλαδο και τις ελιές.
Η Αμερική αποτελεί τον πέμπτο καλύτερο πελάτη για τις ελληνικές εξαγωγές και κυρίως για τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα. Το 2024 οι εξαγωγές ανήλθαν στα 2,41 δισ. ευρώ καταγράφοντας 20% αύξηση σε σχέση με το 2020, όποτε και είχαν φτάσει το 1,13 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των εξαγωγών το 31% συγκεντρώνει ο αγροτοδιατροφικός κλάδος, 41,68% τα βιομηχανικά είδη και 22,85% τα καύσιμα. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων η αξία λαχανικών που εξάγονται στις ΗΠΑ ανήλθε στα 212 εκατ. ευρώ, στα ροδάκινα, κυρίως κομπόστα, στα 88,4 εκατ. ευρώ, στα τυριά τα 73,7 εκατ. ευρώ και στο ελαιόλαδο στα 68 εκατ. ευρώ.
Μετά την επιβολή δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση οι ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν τα προϊόντα τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, αναζητώντας νέες αγορές προκειμένου να αντισταθμίσουν τις όποιες απώλειες έχουν από την αμερικανική, στρέφοντας κυρίως το βλέμμα τους στις Τρίτες Χώρες.
Εκφράζουν επίσης την αισιοδοξία τους ότι ακόμη και με την επιβολή υψηλών δασμών προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας όπως είναι το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα τυριά και το γιαούρτι δεν θα επηρεαστούν, σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον, καθώς καταναλώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους Έλληνες της ομογένειας.
Χαρακτηριστικές είναι η δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Αλκιβιάδης Καλαμπόκης σύμφωνα με τον οποίο «η οριζόντια επιβολή δασμών 20%, και η επιβολή δασμών στις περισσότερες χώρες ανοίγουν έναν κύκλο αστάθειας. Από αυτό το νέο τοπίο δεν μπορεί να ξεφύγει η Ελλάδα. Εμβληματικά ελληνικά προϊόντα όπως οι ελιές, το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά μας προϊόντα, όπως είναι η φέτα και το γιαούρτι, τα ροδάκινα, τα κρασιά και τα αρτοσκευάσματα θα βρεθούν στην μέγγενη των δασμών του 20%», Προσθέτει ωστόσο ότι «η υψηλή ποιότητα, η διατροφική αξία τους και το ισχυρό μπραντ που έχει αποκτηθεί με πολύ μεγάλο κόπο και προσπάθεια θα αποτελέσουν ένα πρώτο ανάχωμα για να μην μειωθούν οι εξαγωγές. Η ελληνική ομογένεια θα παίξει καθοριστικό ρόλο και μια λελογισμένη πολιτική αντιμέτρων πιθανόν να οδηγήσει σε μια εξαίρεση που είναι το επιθυμητό από την πλευρά των Ελλήνων εξαγωγέων. Το ίδιο είχε γίνει και στην προηγούμενη διακυβέρνηση Τραμπ που είχαν εξαιρεθεί το ελαιόλαδο και οι ελιές».
Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΠΣΕ επισημαίνει ότι «η ελληνική πολιτεία και εξαγωγείς πρέπει να βρουν κοινό βηματισμό προκειμένου να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία που θα ενισχύσουν τους εξαγωγείς μας. Χρηματοδότηση, ενισχύσεις και άνοιγμα σε Τρίτες Χώρες, αποτελούν την λύση για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις».