Έως σήμερα, Τετάρτη, 16 Απριλίου υποχρεούνται να πληρώσουν οι εργοδότες το Δώρο Πάσχα 2025 στους μισθωτούς εργαζόμενους τους.
Η πληρωμή αυτή αφορά σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας όλους τους μισθωτούς εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο και εργάζονται είτε με πλήρη, είτε με μερική απασχόληση και έχουν σύμβαση εργασίας είτε ορισμένου, είτε αορίστου χρόνου,.
Διευκρινίζεται δε πως το Δώρο Πάσχα ισοδυναμεί με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών
Οι εργοδότες θα πρέπει να πληρώσουν τις αποδοχές των εργαζομένων μόνο σε τραπεζικούς λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων μισθωτών και αναφέρουν για κάθε καταβολή την αιτιολογία και το χρονικό διάστημα που αφορά. Η πληρωμή των αποδοχών στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών γίνεται με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή παρόχων υπηρεσιών πληρωμών.
Ο υπολογισμός
Το Δώρο Πάσχα επιτρέπεται να καταβληθεί μόνο σε χρήμα και όχι σε είδος.
Βασική προϋπόθεση όμως για να λάβουν το Δώρο οι μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα είναι να έχουν απασχοληθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2025 μέχρι τις 30 Απριλίου του 2025, δηλαδή να υπάρχει εργασιακή σχέση το διάστημα αυτό.
Διευκρινίζεται πως από την 1η Απριλίου 2025 ισχύει ο νέος κατώτατος νομοθετημένος μισθός και το νέο κατώτατο νόμιμο ημερομίσθιογια τους αμειβόμενους με την K.Υ.Α. 8233/27.03.2025 (ΦΕΚ 1476/B).
Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε πριν από την ως άνω ημέρα, είτε λόγω απόλυσης είτε λόγω οικειοθελούς αποχώρησης, αλλά εντός του διαστήματος υπολογισμού του Δώρου, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσης της σχέσης. Αυτό σημαίνει ότι ένας απολυμένος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα που αμείβεται με μισθό (ημερομίσθιο ή ωρομίσθιο) μπορεί να υπολογίσει το δώρο Πάσχα που θα του καταβληθεί ως ακολούθως:
- 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, αν πρόκειται για εργαζόμενο με μισθό.
- Ένα ημερομίσθιο για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, αν πρόκειται για αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
- Kαι οι μισθωτοί που εργάστηκαν για χρονικό διάστημα μικρότερο των 8 ημερών και απολύθηκαν στη συνέχεια, δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του Δώρου Πάσχα.
Τι ισχύει για τη μη καταβολή του
Σε περίπτωση που δεν πληρωθεί εγκαίρως το Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους, τότε οι τελευταίοι ή και τα σωματεία μπορούν και θα πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον εισαγγελέα, για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη. Παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα, για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι ή και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή τους αυτόφωρης διαδικασίας.
Η μηνυτήρια αναφορά
Μάλιστα σύμφωνα με την ΓΣΕΕ στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.
Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Πάσχα, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους, και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
Οι εργαζόμενοι-ες μπορούν να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στην ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης 1555 ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής ανώνυμης καταγγελίας της Επιθεώρησης Εργασίας ή με αποστολή μηνύματος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στο Τμήμα Επιθεώρησης του τόπου εργασίας τους.