Η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά από 77 μεταρρυθμίσεις και έργα με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας απέναντι στις διεθνείς αναταράξεις και τον πόλεμο των δασμών.
Οι παρεμβάσεις εστιάζουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την τόνωση της αγοράς εργασίας, με σημαντική συμβολή του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).
Η στρατηγική περιλαμβάνει μέτρα για δημόσιες επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ψηφιοποίηση, ενέργεια και υποδομές, καθώς και δράσεις για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, όλα με ορίζοντα υλοποίησης έως το τέλος του έτους.
Πιο αναλυτικά
Οι μεταρρυθμίσεις και τα έργα που προωθεί η κυβέρνηση για να ενισχυθούν οι άμυνες της Ελλάδας απέναντι στον πόλεμο των δασμών.
Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews
Με σκοπό να ενισχύσει τις άμυνες της ελληνικής οικονομίας απέναντι στις αναταράξεις που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία ο πόλεμος των δασμών, η κυβέρνηση προωθεί μια δέσμη μεταρρυθμίσεων και έργων με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Το σχέδιο θωράκισης της οικονομίας περιλαμβάνει 77 μέτρα που αποφασίστηκε να υλοποιηθούν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) με κύριους στόχους των παρεμβάσεων τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας και την τόνωση της αγοράς εργασίας.
Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για συστηματοποίηση της υλοποίησης των κυβερνητικών προτεραιοτήτων και σημαντικό εργαλείο σε αυτή τη διαδικασία αποτελεί το ΚΥΣΟΙΠ, το οποίο αναμένεται να συνεδριάζει μία φορά τον μήνα υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, ώστε να παρακολουθεί τις συμφωνηθείσες προτεραιότητες στα υπουργεία που εποπτεύει.
Κατά την πρώτη συνεδρίασή του, προ 15νθημέρου, κατέστη σαφές ότι αποστολή του οργάνου είναι η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στο επίπεδο των μικροοικονομικών, όπως η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ανταγωνιστικότητα, η εξωστρέφεια, καθώς και οι δεξιότητες στην αγορά εργασίας, ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας εν μέσω της σοβαρής αβεβαιότητας διεθνώς.
Η Realnews σάς παρουσιάζει το πανόραμα των παραδοτέων ανά υπουργείο έως το τέλος του έτους, οριοθετώντας εμμέσως πλην σαφώς, όμως, και τις κύριες αιχμές της στρατηγικής της κυβέρνησης έως τις εκλογές του 2027.
Δημόσιες Επενδύσεις
Η εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μέσω της απλοποίησης διαδικασιών, του εξορθολογισμού του προγραμματισμού και της ταχύτερης απορρόφησης πόρων, η πλήρης απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ εντός των προκαθορισμένων προθεσμιών αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις ιεραρχούνται ως οι κύριες προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών.
Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, οι στόχοι για το τρέχον έτος περιλαμβάνουν τα σχέδια της Εγνατίας Οδού και του λιμένος Λαυρίου, την κατοχύρωση του διαγωνισμού για το αεροδρόμιο Καλαμάτας, καθώς και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για άλλα 22 μικρά περιφερειακά αεροδρόμια και την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη διάθεση του 51% της εταιρείας Αλυκές Α.Ε.
Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, προτεραιότητες αποτελούν η καταγραφή του χαρτοφυλακίου της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, που περιλαμβάνει περί τα 2.500 ακίνητα, εντός του 2025, το Κυβερνείο Θεσσαλονίκης, το Tae Kwon Do, την Ακτή Βουλιαγμένης, καθώς και το «Ξενία» της Ουρανούπολης.
Στο καλεντάρι του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει επίσης και η εφαρμογή του νόμου για την παροχή κινήτρων υπέρ της καινοτομίας.
Αναφορικά με τις παρεμβάσεις για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τους υπόλοιπους οκτώ μήνες περιλαμβάνει την εφαρμογή της πρόσφατης νομοθεσίας για προμήθειες, ιστοσελίδες συγκρίσεων, και το mystery shopping, αλλά και τον νέο τύπο υπολογισμού των ασφαλίστρων υγείας από την ΕΛΣΤΑΤ.
Τέλος, σημαντική είναι και η εκκρεμότητα που αφορά την ολοκλήρωση της δευτερογενούς νομοθεσίας έως τον Μάιο και εν συνεχεία την πιλοτική λειτουργία, τον Οκτώβριο, του Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξωστρέφεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Επιχειρηματικότητα
Στο υπουργείο Ανάπτυξης μείζονες στόχοι είναι η απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η μείωση της γραφειοκρατίας και των διοικητικών βαρών κατά 25%, που έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τον νέο αναπτυξιακό νόμο που πέρασε από το πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η δημιουργία πληροφοριακού συστήματος Στρατηγικών Επενδύσεων για την παρακολούθηση και επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, η έκδοση τεσσάρων αποφάσεων ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας εμβληματικών επενδύσεων (από τις METLEN, BGS alcohols, Olympic και Intertrade) που έχουν εγκριθεί από διυπουργική επιτροπή, η ολοκλήρωση των διαδικασιών χωροθέτησης και αδειοδότησης 10 στρατηγικών επενδύσεων αλλά και η έκδοση τουλάχιστον δύο αποφάσεων υπαγωγής νέων έργων στις διαδικασίες των Στρατηγικών Επενδύσεων.
Επίσης, προτεραιότητα αποτελούν η βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου για τα βιομηχανικά επιχειρηματικά πάρκα, συμπεριλαμβανομένων της αντιμετώπισης της ανασφάλειας δικαίου, της επίλυσης ζητημάτων διακυβέρνησης, αλλά και της παροχής αποτελεσματικών κινήτρων για την επίλυση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, η πλήρης απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, η ολοκλήρωση έως τις αρχές του 2026 του ειδικού χωροταξικού σχεδίου βιομηχανίας, η εφαρμογή νόμου για κίνητρα για την καινοτομία, καθώς και η αναβάθμιση του Elevate Greece για τη διεθνή προβολή του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων.
Ψηφιοποίηση
Σημαντικές προτεραιότητες εντός του 2025 περιλαμβάνονται και στην ατζέντα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μεταξύ αυτών η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης με στόχο την επιτάχυνση στην απονομή της μέσω 10 εμβληματικών ψηφιακών έργων, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου, ήτοι οι 2.178 από τις 3.821 διαδικασίες και υπηρεσίες, η ολοκλήρωση στο 100% της κτηματογράφησης και της ψηφιοποίησης διαδικασιών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και τις χρήσεις γης, η επέκταση της οπτικής ίνας στο 80% της χώρας έως το 2027, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροτοδιατροφικού τομέα μέσω της αναβάθμισης του «Easy Agro Expo», το ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας μέσω της ανάπτυξης των διαλειτουργικοτήτων καθώς και η πλήρης απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.
Eνέργεια
Μείζων προτεραιότητα για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η ολοκλήρωση των ειδικών χωροταξικών πλαισίων και συγκεκριμένα του τουρισμού, των ορυκτών πρώτων υλών και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που είναι εφικτό να γίνουν έως το 2025, καθώς και της βιομηχανίας, που μπορεί να ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2026.
Επίσης δρομολογούνται οι μελέτες των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων για 700 δημοτικές ενότητες και πέντε ειδικά πολεοδομικά σχέδια, όπως είναι αυτά της Σαντορίνης και της Μυκόνου.
Πολύ σημαντικά και τα νέα δίκτυα ηλεκτρισμού και συγκεκριμένα η ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης και η διάθεσή του σε εμπορική λειτουργία, η τέταρτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κυκλάδων, η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης, η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και η ενίσχυση του νομικού πλαισίου για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, καθώς και η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Υποδομές
Σημαντικά «ραντεβού» έχει και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για το 2025. Συγκεκριμένα, η παράδοση του αυτοκινητοδρόμου Πάτρας – Πύργου, η υλοποίηση του 80% του αυτοκινητοδρόμου Ε65, καθώς και η επέκταση προς την Καλαμαριά του μετρό Θεσσαλονίκης.
Συνδεσιμότητα
Κρίσιμη είναι η συμβολή του υπουργείου Εξωτερικών σε ό,τι αφορά την παροχή κινήτρων για άμεσες ξένες επενδύσεις μέσω της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου.
Επίσης, δρομολογείται η υλοποίηση του Οδικού Χάρτη Διευκόλυνσης Εμπορίου 2022-2026, μέσω της ενίσχυσης και του ψηφιακού μετασχηματισμού των τελωνείων, της υλοποίησης ενιαίας θυρίδας εξωτερικού εμπορίου, καθώς και της ενίσχυσης της συνδεσιμότητας της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες.
Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών καλείται να υλοποιήσει το ετήσιο σχέδιο εξωστρέφειας και να προωθήσει την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών με χώρες-«κλειδιά».
Εργασιακά
Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχεδιάζει να προωθήσει ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων των εργαζομένων.
Τέτοιες είναι η κατάρτιση εργαζομένων και ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, τα προγράμματα απασχόλησης ανέργων με έμφαση σε γυναίκες, νέους, άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους, ο επανασχεδιασμός των κέντρων προώθησης απασχόλησης και η νέα στρατηγική για τη διά βίου μάθηση και το εθνικό σύστημα αναβάθμισης δεξιοτήτων – ψηφιακή πύλη, η αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας με έναρξη πιλοτικής εφαρμογής τον Απρίλιο του 2025, καθώς και η απλοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου των αδειών διαμονής για οργανωμένες μετακλήσεις εργαζομένων.
Τουρισμός
Το υπουργείο Τουρισμού αναμένεται να ψηφίσει τον νόμο για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης τουριστικών λιμένων έως τον προσεχή Δεκέμβριο, ενώ στις υποχρεώσεις του εντός του έτους περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης.
Αγρότες
Ανάμεσα στις προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι οι επενδύσεις για την κατασκευή θερμοκηπίων σε πέντε περιφέρειες και η κατάρτιση των νέων αγροτών.
Ακτοπλοΐα
Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καλείται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην εγχώρια ακτοπλοΐα μέσω της πραγματοποίησης της σχετικής μελέτης για την αναβάθμιση του παρατηρητηρίου τιμών και ναύλων ακτοπλοϊκών μεταφορών, αλλά και να επιφέρει τον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης μέσω της ανάρτησης για διαβούλευση του νόμου – πλαισίου τον προσεχή Νοέμβριο.
Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews
Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews