Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και η Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Αθήνα, αναδείχθηκε η σημασία της προοπτικής διερεύνησης (foresight) για την επιχειρηματικότητα. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, τόνισε ότι η προοπτική διερεύνηση βοηθά τις επιχειρήσεις να προετοιμάζονται για το μέλλον, εντοπίζοντας κινδύνους και ευκαιρίες.
Ο ειδικός γραμματέας, Γιάννης Μαστρογεωργίου, υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της ικανότητας πρόβλεψης και προσαρμογής στις εκθετικές τεχνολογικές εξελίξεις. Οι παρουσιάσεις εστίασαν σε κρίσιμους τομείς όπως τρόφιμα, φάρμακα και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό και βιώσιμες στρατηγικές έως το 2035.
Πιο αναλυτικά
Η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό, για ενσωμάτωση βιώσιμων και ESG στρατηγικών και η αποτελεσματική διαχείριση ταλέντου και νέων δεξιοτήτων στην επιχειρηματικότητα αναδείχθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν, στην Αθήνα, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και η Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού με θέμα «Το μέλλον ως τρόπος σκέψης: Foresight στις επιχειρήσεις».
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, κεντρικός στόχος της εκδήλωσης ήταν η εμβάθυνση του διαλόγου και η ευρύτερη διάδοση των τεχνικών της προοπτικής διερεύνησης (foresight) ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα των επιχειρήσεων να ενσωματώνουν την πρόβλεψη στον στρατηγικό σχεδιασμό τους.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, τόνισε ότι η προοπτική διερεύνηση αποτελεί ένα σύνολο εργαλείων που βοηθούν τις επιχειρήσεις να προετοιμάζονται για το μέλλον. «Βαδίζουμε πιο γρήγορα από ποτέ σε ένα πολυπαραγοντικό και ευμετάβλητο περιβάλλον. Η προοπτική διερεύνηση περιορίζει τον αιφνιδιασμό, εντοπίζει κινδύνους, αξιοποιεί ευκαιρίες. Είναι κρίσιμη ικανότητα, γιατί προσφέρει εργαλεία όπως η ανάπτυξη σεναρίων και η ανάλυση μακροπρόθεσμων ρίσκων. Έτσι οι επιχειρήσεις κατανοούν και προετοιμάζονται καλύτερα για το αύριο», σημείωσε. Ο ίδιος υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη διάδοσης αυτής της πρακτικής σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, μέσω συνεργασίας πολιτείας, πανεπιστημίων και επιχειρηματικού κόσμου.
Ο ειδικός γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Γιάννης Μαστρογεωργίου, εστίασε στις μεγατάσεις και τις εκθετικές τεχνολογικές εξελίξεις που διαμορφώνουν το μέλλον, επισημαίνοντας τη στρατηγική σημασία της προοπτικής διερεύνησης για την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων και τονίζοντας πως η ανάπτυξη ικανοτήτων πρόβλεψης, προετοιμασίας και προσαρμογής αποτελεί στρατηγική επιταγή για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να ανταποκριθούν στις μελλοντικές προκλήσεις.
Οι παρουσιάσεις που ακολούθησαν ανέδειξαν σημαντικά συμπεράσματα για το μέλλον των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έως το 2035, εστιάζοντας σε κλάδους όπως τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με κοινό τόπο την ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό, την ενσωμάτωση βιώσιμων και ESG στρατηγικών και την αποτελεσματική διαχείριση ταλέντου και νέων δεξιοτήτων.