- Ο Υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρουσίασε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
- Υπάρχουν προβλήματα επάρκειας νερού στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη, ενώ στην Αττική υπάρχει ανάγκη μεσοπρόθεσμης ενίσχυσης των ποσοτήτων.
- Υπάρχει εξάρτηση με υπόγεια νερά και η κλιματική κρίση επιδεινώνει την κατάσταση.
- Επενδύσεις που προτείνονται περιλαμβάνουν τη μείωση διαρροών.
- Προτεινόμενες πηγές χρηματοδότησης είναι το ΕΣΠΑ και το τέλος ανθεκτικότητας.
Τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας παρουσιάζει σήμερα (11.9.24), ο Υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε ειδική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.
Στην αρχή της παρουσίασης, ο κος Σκυλακάκης έκανε ειδική αναφορά στο βαθμό που εκδηλώνεται το πρόβλημα της λειψυδρίας ανά περιφέρεια της χώρας.
Σε σχέση με την Αττική ανέφερε πως δεν υπάρχει άμεσο ζήτημα επάρκειας νερού, εκτός από νησιά τους θερινούς μήνες και οικισμούς που υδροδοτούνται από την ΕΥΔΑΠ, σημειώνοντας την ανάγκη μεσοπρόθεσμης ενίσχυσης των απολήψιμων ποσοτήτων.
Έντονα είναι τα προβλήματα επάρκειας στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, σύμφωνα με τον κο Σκυλακάκη.
Ο ίδιος σημείωσε, μεταξύ, άλλων, πως υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης της ύδρευσης και της άρδευσης αλλά και πλημμυρικών συμβάντων.
Ο κος Σκυλακάκης τόνισε πως υπάρχει εξάρτηση με υπόγεια νερά, με τον αγροτικό τομέα να ευθύνεται για το 85% της απόληψης υδάτων, ενώ η κλιματική κρίση επιδεινώνει την κατάσταση.
Ο υπουργός Ενέργειας τόνισε πως λόγω διετούς ανομβρίας υφίστανται σημαντικές πιέσεις και σε άλλες περιοχές, όπως στην Αττική, ενώ σημείωσε το ζήτημα του κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων.
Μεταξύ των επενδύσεων που προτείνουν οι πάροχοι είναι η μείωση διαρροών.
Επίσης, ο κος Σκυλακάκης ανέφερε σειρά πηγών χρηματοδότησης, όπως το ΕΣΠΑ.
Άλλη πηγή χρηματοδότησης μπορεί να είναι το τέλος ανθεκτικότητας.