Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Σήμερα η εξειδίκευση των αναπτυξιακών μέτρων για αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τουρισμό

  • Σήμερα, η εξειδίκευση των αναπτυξιακών μέτρων επικεντρώνεται στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και παραγωγικότητας στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό.
  • Μέτρα ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής, επιχειρηματικότητας, περιορισμού του υπερτουρισμού και πριμοδότησης σε καινοτομία και έρευνα αναμένονται να ανακοινωθούν.
  • Μέτρα για τον αγροτικό κόσμο περιλαμβάνουν ευέλικτο σύστημα διαχείρισης δανείων, προγράμματα αύξησης θερμοκηπιακής καλλιέργειας και ανταλλαγής δημόσιων γαιών.
  • Στην επιχειρηματικότητα, προβλέπεται διεύρυνση κινήτρων για καινοτομία, συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και εξαγορές, καθώς και ίδρυση Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.
  • Για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού, προτείνεται επιβολή τελών κρουαζιέρας και αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.

Συνέχεια στις εξειδικεύσεις των μέτρων της ΔΕΘ δίνει σήμερα (16.9.2024) το οικονομικό επιτελείο με την σειρά να παίρνουν τα αναπτυξιακά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό.

Την εξειδίκευση των αναπτυξιακών μέτρων θα πραγματοποιήσουν ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, ενώ με βάση τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ, θα συμπεριλαμβάνουν μέτρα ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής και επιχειρηματικότητας, περιορισμού των φαινομένων υπερ – τουρισμού, αλλά και πριμοδότησης σε καινοτομία και έρευνα.

Το «καλάθι» της ΔΕΘ για αγρότες, επιχειρήσεις, τουρισμό

Πιο συγκεκριμένα, για τον αγροτικό κόσμο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο (7.9.2024) πλειάδα παρεμβάσεων καθώς η κυβέρνηση «ποντάρει» στην ισχυρή πρωτογενή παραγωγή ποιοτικών και εξαγώγιμων προϊόντων.

Αναλυτικά, σήμερα αναμένεται να εξειδικευτούν τα εξής μέτρα:

  • Θέσπιση ευέλικτου συστήματος διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι και να καταργείται μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου ενώ σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή θα γίνεται με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης εμπράγματων βαρών.
  • Εφαρμογή προγράμματος 600 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια.
  • Εφαρμογή σχεδίου ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τις εκτάσεις αυτές, επενδυτές του χώρου θα αναλάβουν να καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια μεγάλης κλίμακας αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας.

Όσον αφορά την επιχειρηματικότητα, το οικονομικό επιτελείο πρόκειται να εξαγγείλει μέτρα ενθάρρυνσης της καινοτομίας, αλλά και της συγχώνευσης επιχειρήσεων, όπως προβλέπονται και στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ.

Συγκεκριμένα:

  • Διεύρυνση των κινήτρων για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και εξαγορές με φορολογικές εκπτώσεις μέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα.
  • Περιορισμός στις 100.000 ευρώ σε σχέση με το ελάχιστο όριο κεφαλαίου μιας εταιρείας που προκύπτει από μετασχηματισμό μικρότερων.
  • Χορήγηση «Golden Visa» για κεφάλαια που θα εισάγονται για την χρηματοδότηση startup εταιρειών με τουλάχιστον 250.000 ευρώ.
  • Ίδρυση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, με κεφάλαια 300 εκατομμυρίων για να παρέχει κίνητρα σε δυναμικές πρωτοβουλίες ειδικά σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία.
  • Διαμόρφωση 12+1 περιφερειακών σχεδίων ανάπτυξης με πολλά μικρά και μεγάλα έργα σε κάθε δήμο και κάθε ορεινή ή νησιωτική κοινότητα.
  • Κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών με στόχο τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%, κυρίως στις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Για να ανακοπούν φαινόμενα υπερτουρισμού που οδηγούν σε κορεσμό το ελληνικό τουριστικό προϊόν, δρομολογούνται:

  • Επιβολή Τέλους Κρουαζιέρας ανά επιβάτη που θα αποβιβάζεται σε ελληνικό λιμάνι. Υψηλότερο σε Σαντορίνη και Μύκονο, χαμηλότερο στα υπόλοιπα λιμάνια, με κλιμάκωση ανά περίοδο.
  • Αύξηση από Απρίλιο έως Οκτώβριο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών. Τα συγκεκριμένα έσοδα θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Μπογκντάνοβιτς: «Ο Γιόκιτς μας κάνει καλύτερους»

Ο Μπόγνταν Μπογκντάνοβιτς μιλά για τον Νίκολ Γιόκιτς και...

Yποθαλάσσιοι βιότοποι υπόσχονται να κάνουν τους ανθρώπους…”υδρόβιους”

Η εταιρεία DEEP έχει ως αποστολή να κάνει τους...

Νότης Σφακιανάκης: Το παρασκήνιο πίσω από τη φημολογούμενη επιστροφή του «άρχοντα της νύχτας»

Ο Νότης Σφακιανάκης δεν έχει επιβεβαιώσει τις φήμες για...

«Σαρώνει» ο ιός του Δυτικού Νείλου με 27 θανάτους και 180 νέα κρούσματα στη χώρα

Συνολικά έχουν διαγνωστεί 180 εγχώρια κρούσματα της λοίμωξης από...

Κρίσιμες συνεδριάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Τα κριτήρια εκλογιμότητας στο επίκεντρο της σημερινής ΠΓ

Στον ΣΥΡΙΖΑ διεξάγονται σημαντικές συνεδριάσεις, με τα κριτήρια εκλογιμότητας...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ακρίβεια: Νέα άνοδος των τιμών στα τρόφιμα τον Αύγουστο

Ανακάμπτει η ακρίβεια στα τρόφιμα σύμφωνα με τα στοιχεία πληθωρισμού της Eurostat για τον Αύγουστο.Γενικός δείκτης τιμών στην Ελλάδα επιταχύνθηκε σε 3,2% από 3%,...

ΠΟΞ: Ενστάσεις για την ορθολογική χρήση του τέλους παρεπιδημούντων που καταβάλλουν τα ξενοδοχεία

Η ΠΟΞ εκφράζει ενστάσεις για την ορθολογική χρήση του τέλους παρεπιδημούντων από τα ξενοδοχεία στην τοπική αυτοδιοίκηση.Ο πρόεδρος της ΠΟΞ κρίνει ότι ο τρέχων...

Σπίτι μου 2: Οι όροι του προγράμματος μετά τις βελτιώσεις Μητσοτάκη

Οι βελτιώσεις του προγράμματος "Σπίτι Μου 2" περιλαμβάνουν επέκταση των δικαιούχων με μεσοσταθμικά εισοδηματικά κριτήρια και μεγαλύτερη περίμετρο εγγραφής.Η προέγκριση των αιτήσεων θα παραμένει...

Πράσινο φως για το πρόγραμμα Gigabit – Εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης

Η Υπουργική Απόφαση ενέταξε το πρόγραμμα επιδότησης Gigabit στο Ταμείο Ανάκαμψης.Το πρόγραμμα αφορά στην επιχορήγηση voucher για υψηλές ταχύτητες σύνδεσης.Οι δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα...

Φρένο ΣτΕ στην επιμήκυνση του φορολογικού ελέγχου μετά την 5ετία

Απόφαση ΣτΕ για τη συνέχιση του φορολογικού ελέγχου μετά την 5ετία σε περιπτώσεις εικονικών συναλλαγών.Από το άρθρο του ertnews: αδικαιολόγητη η επέκταση της παραγραφής...

MyDATA: Αναστολή ΑΦΜ και πρόστιμα έως 100.000 ευρώ για παραβάσεις – Αναλυτικά όσα προβλέπει η διάταξη

Επιβλέψεις και κυρώσεις για επιχειρήσεις και Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων που δεν διαβιβάζουν ή παραποιούν στοιχεία στο MyData.Πρόστιμα από 500 έως 100.000 ευρώ...

«Πράσινο φως» από το Υπουργικό Συμβούλιο Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε πρόταση για αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου.Η επίσημη ανακοίνωση εκκρεμεί, με τον υπουργό...

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: Πώς θα παρακολουθούνται οι δαπάνες για την κατασκευή και συντήρηση των έργων

Δημιουργείται μητρώο για παρακολούθηση δαπανών δημόσιων έργωνΣυστήνεται Μητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Δαπανών Συντήρησης και ΛειτουργίαςΣτοιχεία όπως εκτιμώμενο κόστος συντήρησης, φορέας, προϋπολογισμός και πηγή χρηματοδότησης...

Επιθεώρηση εργασίας: Μπαράζ προστίμων σε επιχειρήσεις – Αναμένεται να καταρριφθεί το ρεκόρ των 73.000 ελέγχων φέτος

Επιθεώρηση Εργασίας πραγματοποίησε ελέγχους σε 51.000 επιχειρήσεις μέχρι τον Αύγουστο 2024Διαπιστώθηκαν 11.500 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα 30 εκατ. ευρώΠρόσφατο ιστορικό ρεκόρ με 73.000 ελέγχους...

myTEKA: Ήρθε η νέα εφαρμογή για εύκολη και άμεση πρόσβαση των ασφαλισμένων στους λογαριασμούς τους

Νέα εφαρμογή myTEKA από το ΤΕΚΑ για πρόσβαση σε λογαριασμούς ασφαλισμένωνΟι ασφαλισμένοι μπορούν να εποπτεύουν τον λογαριασμό τους από tablet ή κινητό τηλέφωνοΠαρέχει αναλυτικές...