- Άνοιξαν τα 15 Κέντρα Διανομής και Υποστήριξης για τους αγρότες στην Ελλάδα.
- Τα ΚΔΥ είναι εξοπλισμένα και στελεχωμένα σε 13 Περιφέρειες.
- Το Έργο "Γεωργία με Ευφυΐα" στοχεύει στην ψηφιακή επανάσταση του γεωργικού τομέα.
- Υλοποιείται διαδικασία συλλογής δεδομένων από αγροτεμάχια σε όλη την Ελλάδα.
- Τα ΚΔΥ διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην εγκατάσταση Σταθμών Συλλογής Δεδομένων και υποστηρίζουν την αγροτική πολιτική.
- Η τεχνολογική υποδομή συγκεντρώνει και επεξεργάζεται δεδομένα για βελτίωση της αγροτικής παραγωγής.
Άνοιξαν για τους αγρότες τα 15 Κέντρα Διανομής και Υποστήριξης (ΚΔΥ), αναπόσπαστο κομμάτι του έργου «Γεωργία με Ευφυΐα» – Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα, για την ενημέρωση αλλά και την εγκατάσταση των απαιτούμενων Σταθμών Συλλογής Δεδομένων σε επιλεγμένα αγροτεμάχια.
Τα (ΚΔΥ) που βρίσκονται στις 13 Περιφέρειες της χώρας, είναι απόλυτα εξοπλισμένα, στελεχωμένα και ανοιχτά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στο πλαίσιο του Έργου «Γεωργία με Ευφυΐα» – Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα.
Ο στόχος του Έργου γενικότερα είναι η δημιουργία μίας τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του Γεωργικού Τομέα, η οποία θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα και θα επιτρέπει την παροχή εξατομικευμένων περιβαλλοντικών δεδομένων και ενημερώσεων για τα αγροτεμάχια ανοικτών καλλιεργειών, με αξιοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών.
Κατά την υλοποίησή του θα πραγματοποιηθεί σχεδιασμός, προμήθεια, εγκατάσταση και διαμόρφωση υλικοτεχνικής υποδομής, στην οποία θα βασίζεται η συλλογή δεδομένων από σημεία γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε όλη την Ελλάδα, η επεξεργασία των δεδομένων αυτών από υποσυστήματα, με τρόπο που να προωθείται η έξυπνη πληροφόρηση σε επίπεδο αγροτεμαχίου καθώς και η χάραξη εθνικής αγροτικής πολιτικής.
Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Γεωργικού Τομέα – «Γεωργία με Ευφυΐα» μπορούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες στην ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα digiagro.gr
Το δίκτυο των Κέντρων Διανομής & Υποστήριξης (ΚΔΥ) λειτουργεί ως αναπόσπαστο κομμάτι του Έργου, παράλληλα με το τεχνολογικό οικοσύστημα μέσω του οποίου λαμβάνονται δεδομένα από επιλεγμένα αγροτεμάχια (πχ. Σταθμοί Συλλογής Δεδομένων, Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών [ΣμηΕΑ], Δορυφορικά δεδομένα ανοικτά και υψηλής ακρίβειας, κ.λπ.) αλλά και την τεχνολογική πλατφόρμα η οποία αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα για την εφαρμογή πολιτικών ψηφιακού μετασχηματισμού σε Ελληνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το δίκτυο Κέντρων Διανομής και Υποστήριξης που έχει στηθεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, διαθέτει περίπτερα «φυσικής» ενημέρωσης για το ευρύ κοινό, και ταυτόχρονα παρέχει υποστήριξη στο πιο εξειδικευμένο. Γενικότερα, τα ΚΔΥ διαδραματίζουν κομβικό ρόλο ως προς τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση της εγκατάστασης των απαιτούμενων Σταθμών Συλλογής Δεδομένων σε επιλεγμένα αγροτεμάχια ανά την Ελλάδα.
Επιπρόσθετα, από τα ΚΔΥ πραγματοποιείται ο άμεσος εφοδιασμός των συνεργείων εγκατάστασης των ΣΣΔ, η έγκαιρη αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία και συντήρησή τους μετά την εγκατάσταση, καθώς και ο συντονισμός πτήσεων των ΣμηΕΑ.
Από την Ελλάδα στην Ευρώπη
Το Έργο «Γεωργία με Ευφυΐα» – Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα στοχεύει στο σχεδιασμό και υλοποίηση της λύσης από την αρχή στην Ελλάδα, προκειμένου να καλύπτει πλήρως τις ιδιαιτερότητες του Ελληνικού αγροτικού τομέα. Προσβλέπει επίσης στη ριζική αντιμετώπιση, με ψηφιακό πρόσημο, των υφιστάμενων διαρθρωτικών – και όχι μόνο – προβλημάτων του κλάδου της μετάβασης της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ψηφιακή εποχή (Ψηφιακή Στρατηγική της ΕΕ).
Γι’ αυτό το λόγο, αξιοποιεί πολλά και διαφορετικών τύπων δεδομένα, όπως εδαφολογικά και ατμοσφαιρικά, που καταγράφονται από την Πανελλαδική υποδομή σταθμών, δορυφορικά, όπως τα δεδομένα Copernicus του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, δεδομένα που προέρχονται από επιτόπιες παρατηρήσεις και μετρήσεις αλλά και άλλες πηγές.
Όλα τα παραπάνω συγκεντρώνονται στην κεντρική τεχνολογική υποδομή όπου τηρούνται, επεξεργάζονται με χρήση έξυπνων αλγορίθμων και διατίθενται σε μορφή άμεσα αξιοποιήσιμη για όλους τους ενδιαφερόμενους σε ένα ανοικτό σύστημα που αποσκοπεί στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα.