Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Μηλαπίδης (υπουργείο Εργασίας): Θα απλοποιηθεί η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας

  • Η ψηφιακή κάρτα εργασίας χρησιμοποιείται για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
  • Έχουν εισέλθει περίπου 73.000 επιχειρήσεις με 750.000 εργαζόμενους σε κάποιους κλάδους.
  • Η υποχρεωτική χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα επεκταθεί στον τουρισμό και την εστίαση.
  • Ο σκοπός της ψηφιακής κάρτας είναι η καταγραφή της πραγματικής εργασίας και η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
  • Η πιλοτική λειτουργία της ψηφιακής κάρτας στον τουρισμό και την εστίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου.
  • Προγράμματα απασχόλησης στο Δημόσιο δεν έχουν ηλικιακά φίλτρα και υπάρχει σκοπός αναμόρφωσης του επιδόματος ανεργίας.

Για ποιους είναι υποχρεωτική μέχρι τώρα η ψηφιακή κάρτα εργασίας, αλλά και πότε θα γίνει στην εστίαση και στον τουρισμό,  που προς το παρόν είναι σε πιλοτική εφαρμογή, διευκρίνησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Νίκος Μηλαπίδης, στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Όπως επισήμανε ο κος Μηλαπίδης, «η ψηφιακή κάρτα, να υπενθυμίσουμε ότι είναι ένα εργαλείο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αποτυπώνεται με ψηφιακό τρόπο ο πραγματικός χρόνος εργασίας για να αντιστοιχηθούν και οι αμοιβές. Δηλαδή εντός οκταώρου αναλογεί και αν ξεχνιέται το οκτάωρο και υπάρχει υπερωρία και υπερεργασία να καταγράφεται και αυτό για να πληρώνεται.»

Ακόμα συμπλήρωσε ότι: «Μέχρι σήμερα έχουν μπει περίπου 73.000 επιχειρήσεις με 750.000 εργαζόμενους σε κάποιους κλάδους. Οι κλάδοι είναι οι τράπεζες, είναι τα σούπερ μάρκετ, τα μεγάλα, είναι ασφαλιστικές εταιρείες, είναι τα σεκιούριτι, είναι κάποιες ΔΕΚΟ, έχει μπει η βιομηχανία συνολικά και το λιανικό εμπόριο και είμαστε στη φάση όπου έχει ξεκινήσει ήδη πιλοτική λειτουργία για τον τουρισμό και την εστίαση. Αυτοί είναι περίπου άλλοι 700.000 εργαζόμενοι. Όταν λέμε τουρισμός και εστίαση εννοούμε καταρχάς οι υπηρεσίες διαμονής, ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ και γενικά όλο το φάσμα της εστίασης (…)».

Έπειτα, ο κ. Μηλαπίδης προσέθεσε το εξής σχετικά με το θέμα της υποχρεωτικότητας στους παραπάνω 2 κλάδους «Η υποχρεωτικότητα λοιπόν, σε τι συνίσταται; Ότι και αυτή η κατηγορία εργαζομένων θα καταγράφει τις πραγματικές ώρες απασχόλησης. Άρα, θα πρέπει να σεβόμαστε τα ημερήσια όρια ξεκούρασης. Υπάρχει ευρωπαϊκό πλαίσιο που λέει ότι κάποιος δεν μπορεί να δουλεύει τόσο. Μάλλον μπορεί να δουλεύει μέχρι να έχει 11 ώρες ημερήσιες ανάπαυσης. Πρέπει να δουλεύει πενθήμερο ή εξαήμερο αν υπάρχει συλλογική σύμβαση. 

«Συγκεκριμένα στον τουρισμό και στην εστίαση υπάρχει όταν τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις πληρότητας στα ξενοδοχεία και στην εστίαση. Επειδή λοιπόν, αυτή είναι η κατάσταση, αλλά όπως περιγράψατε σε συγκεκριμένα νησιά, μπορεί και η εργασία να είναι επταήμερη, κάτι το οποίο δεν είναι επιτρεπτό ούτε στην ελληνική πολιτεία ούτε στην ευρωπαϊκή πολιτεία. Η ψηφιακή κάρτα δεν είναι ένας βούρδουλας. Είναι ένα μέσο να καταγράφεται η πραγματική εργασία. Και όταν υπάρχουν αυξημένες ανάγκες ή θα γίνουν περισσότερες προσλήψεις ή θα δοθούν τα κενά, αλλά δεν γίνεται κάποιοι άνθρωποι να ξεζουμίζονται.», ανέφερε.

Παράλληλα είπε: «Η πιλοτική λειτουργία λοιπόν, ξεκίνησε σε συνεργασία με τους εργοδότες και τους εργαζόμενους του κλάδου, θα λήξει περί τα τέλη Φεβρουαρίου, ούτως ώστε στη νέα τουριστική σεζόν και οι εργοδότες να έχουν προετοιμαστεί και οι εργαζόμενοι να ξέρουν τους όρους εργασίας, αλλά και η Πολιτεία να συνδράμει, να απλοποιήσει και να βοηθήσει στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας. Άρα, Μάρτη ή Απρίλη θα περιμένουμε και την υποχρεωτικότητα και σε αυτές τις επιχειρήσεις. Και επαναλαμβάνω ότι ο σκοπός δεν είναι η εξόντωση κανενός. Στόχος να προστατεύσουμε και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Εν συνεχεία, αναφορικά με το αν υπάρχει στο Δημόσιο ψηφιακή κάρτα, ο Γ. Γ του Υπουργείου Εργασίας επισήμανε «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ψηφιακή κάρτα. Υπάρχει η κάρτα η παράλληλη αν θέλετε να σας πω και άλλους κλάδους. Αυτή τη στιγμή ο κλάδος της ενέργειας είναι 6ος συνολικά, ο κλάδος της ναυτιλίας, κάποιες ΔΕΚΟ είναι του Δημοσίου αλλά δεν είναι το Δημόσιο ο σκληρός πυρήνας. Και υπολογίζουμε ότι και θα βρούμε τον τρόπο και το να ξεδιπλώσουμε το όλο σύστημα και στους υπόλοιπους κλάδους, μέχρι το 2027 (…)».

Τέλος, όσον αφορά τώρα τα προγράμματα προσλήψεων δήλωσε «Τα προγράμματα της ΔΥΠΑ, τα προγράμματα απασχόλησης δεν έχουν ηλικιακά φίλτρα, είναι για νεότερους, είναι και για μεγαλύτερους. Θυμίζω ότι ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα ήταν τα προγράμματα απασχόλησης στο Δημόσιο και στο ευρύτερο δημόσιο, ηλικίες 55-67 και ήταν οι ηλικίες με συσσωρευμένη γνώση.

Άνθρωποι οι οποίοι προέρχονταν και από τον ιδιωτικό τομέα, είχαν και εμπειρία με άλλα προγράμματα από το δημόσιο και πραγματικά κάλυψαν πολλές ανάγκες, ειδικά σε δήμους και περιφέρειες. Άρα, δεν υπάρχουν προγράμματα προσαρμοσμένα μόνο κάτω από 55. Υπάρχουν και πολλά πάνω από 55, με την προϋπόθεση όμως, των 12 μηνών ανεργίας και εκεί είναι το διαρθρωτικό. Τα προγράμματα, τα επιδόματα ανεργίας είναι το τακτικό μέχρι 12 μήνες και το μακροχρόνιας ανεργίας που ξεπερνάει τους 24 μήνες. 

Αυτοί οι όροι έχουν θεσμοθετηθεί εδώ και καιρό και χρειάζονται εκσυγχρονισμό. Αυτή είναι η αλήθεια. Θα επιχειρηθεί μια αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας. Νομίζω ότι αξίζει να κάνουμε μια άλλη φορά τη συζήτηση για τις λεπτομέρειες αυτού και επανέρχομαι πολύ γρήγορα στο ζήτημα του τουρισμού, όπου είναι άλλο το επίδομα ανεργίας αυτό που συζητούσαμε μέχρι πρότινος και είναι άλλο το εποχιακό επίδομα, το οποίο έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όπως σωστά είπατε, αυτοί που τελειώνουν τη σεζόν, που δουλεύουν σεζόν και βγαίνουν στην ανεργία για να πάρουν το επίδομα. 

Και θυμίζω ότι παίρνουν ένα εποχιακό τρεις μήνες και αυτό είναι προϋπόθεση για να μπορούν να επαναπροσληφθούν την επόμενη σεζόν. Είναι ο μόνος κλάδος, ο τουρισμός που έχει και μια κρατική ενίσχυση λαμβάνοντας υπόψιν την εποχικότητα. Είναι μεγάλο στοίχημα γιατί η αγορά εργασίας και η περίοδος έχει επεκταθεί και η αγορά εργασίας έχει πολλές πλέον ανάγκες. Και οι εργαζόμενοι φυσικά για να στηρίξουν το εισόδημά τους και αυτό είναι στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Εργασίας (…)».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Επέστρεψε στη Σαλαμίνα η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» μετά από 97 ημέρες που έλειπε για την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»

Η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» επέστρεψε στον ναύσταθμο Σαλαμίνας μετά από...

Η Κέιτ Μίντλετον φωτογραφίζεται για πρώτη φορά από τότε που ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τη χημειοθεραπεία της

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον, εμφανίστηκε δημόσια για...

Σίσσυ Χρηστίδου: «Συμφωνώ με τον Ουγγαρέζο ότι η Λίτσα Πατέρα δεν έπρεπε να “εξαφανιστεί”»

Η Σίσσυ Χρηστίδου συμφωνεί με τον Δημήτρη Ουγγαρέζο για...

Θα υποβληθεί σε μαγνητική ο Σλούκας

Ο Κώστας Σλούκας τραυματίστηκε στο αριστερό γόνατο και πρόκειται...

Αρχελάου 5: Ένα γαϊτανάκι παρεξηγήσεων φέρνει τον Ορφέα αντιμέτωπο με τον Ματθαίο

Η παρέα της Αρχελάου 5 αντιμετωπίζει μια εβδομάδα παρεξηγήσεωνΤα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ξεκίνησαν οι πληρωμές της επαυξημένης προκαταβολής για πληγέντες από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα

Ξεκίνησε η υλοποίηση της επαυξημένης προκαταβολής του 86% της κρατικής αρωγής προς πληγέντες από πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου.Η προκαταβολή καλύπτει το 60% της ζημιάς,...

Στο τραπέζι κούρεμα πάνω από 50% στα κόκκινα δάνεια των αγροτικών συνεταιρισμών

Συζήτηση για κούρεμα πάνω από 50% των κόκκινων δανείων των αγροτικών συνεταιρισμώνΠροσαυξήσεις σε κόκκινα δάνεια ξεπερνούν το 50% της συνολικής οφειλής των συνεταιρισμώνΑπαιτείται κούρεμα...

Υπεγράφη πλαίσιο κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης

Υπογράφηκε πλαίσιο κατανόησης για ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Κρήτης ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο.Το πλαίσιο αυτό προωθεί τη σύνδεση των εθνικών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής...

Ελλάδα και Κύπρος ολοκλήρωσαν τη συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση

Υπογραφή διακρατικής συμφωνίας Αθήνας – Λευκωσίας για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – ΚύπρουΗ Κύπρος θα εισέλθει στη μετοχική σύνθεση του Great Sea Interconnector μετά την...

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Τι αλλάζει από το 2025

Οι νέες ρυθμίσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων αποσκοπούν στην ευθυγράμμιση των υποχρεώσεων προσφερόντων μέσω πλατφορμών με ξενοδοχειακές μονάδες.Οι αλλαγές προβλέπουν περιορισμό νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων,...

Δημόσιο: Πως οι υπάλληλοι μπορούν να πάρουν δάνειο από το Μετοχικό Ταμείο

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι υπέβαλαν αιτήσεις για δάνεια στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων που είχαν παγώσει από το 2010.Η επαναχορήγηση δανείων ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του...

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Στο τραπέζι αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για τους κοινωνικά ευάλωτους

Υπάρχει πρόταση για αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για τους κοινωνικά ευάλωτουςΗ αύξηση αυτή θα επιτρέψει σε περισσότερα νοικοκυριά να ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία...

Φυσικό αέριο: Υποχωρεί η τιμή του στην Ευρώπη – Αισιοδοξία ενόψει του χειμώνα

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησε μετά την είδηση για αντικατάσταση ρωσικού αερίου με αζερικό από την Ουκρανία.Ενόψει του φετινού χειμώνα, η...

Σχέδιο για ψηφιακές συγκοινωνίες – Ο νέος «χάρτης» Αττικής

Οι Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας επιδιώκουν την εισαγωγή της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης στις υπηρεσίες τους με συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.Προγραμματίζονται σύγχρονα τεχνολογικά...

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Οι προσωρινές εξαιρέσεις και το σενάριο των συμβάσεων κατα παραγγελία απασχόλησης

Το Υπουργείο Εργασίας επικοινωνεί με εργοδότες και εργαζόμενους για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.Η υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα ξεκινήσει από το...