Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Επιχειρήσεις: Ποιες εξαιρούνται από το ψηφιακό δελτίο αποστολής 

  • Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εφαρμόζει το ψηφιακό δελτίο αποστολής για την παρακολούθηση της διακίνησης εμπορευμάτων από επιχειρήσεις.
  • Η παρακολούθηση γίνεται real time για εφαρμογή πιο ακριβούς και αποτελεσματικής φορολογίας.
  • Αρχικά επηρεάζονται οι επιχειρήσεις με έσοδα άνω των 200.000 ευρώ και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις.
  • Τα πρόστιμα για μη έκδοση παραστατικών διακίνησης ξεκινούν από 500 ευρώ.
  • Υπάρχουν εξαιρέσεις από την υποχρέωση έκδοσης ψηφιακού δελτίου αποστολής, όπως για αγρότες, πωλητές ευκαιριακών προϊόντων έως 10.000 ευρώ, κ.ά.

Άλλο ένα βήμα μπροστά σε ό,τι αφορά στην ψηφιοποίηση των φορολογικών διαδικασιών και δη στη φορολογία των επιχειρήσεων φιλοδοξεί να κάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με το ψηφιακό δελτίο αποστολής, προβλέποντας ωστόσο και σειρά εξαιρέσεων από το μέτρο.

Από 1η Δεκεμβρίου η ΑΑΔΕ ξεκινά την εφαρμογή του ψηφιακού δελτίου αποστολής μέσω του MyData θέλοντας να βάλει σε μία τάξη τον έλεγχο και την  παρακολούθηση της διακίνησης εμπορευμάτων από πλευράς επιχειρήσεων, έτσι ώστε να γίνει πιο ακριβής και αποτελεσματική η επιβολή της φορολογίας.

Η παρακολούθηση της διακίνησης των εμπορευμάτων θα γίνεται real time, κάτι που και θα διευκολύνει λειτουργικά τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αλλά και θα περιορίσει τα φαινόμενα φοροδιαφυγής.

Και αυτό γιατί η ΑΑΔΕ θα είναι σε θέση να ελέγχει την διακίνηση των αγαθών εντοπίζοντας συναλλαγές με εικονικά τιμολόγια ή ακόμα και την πλήρη απουσία παραστατικών. 

Σε μια πρώτη φάση θα επηρεαστούν ιδιαίτερα «ακριβοί» κλάδοι όπως είναι τα ενεργειακά προϊόντα, της εμπορίας φαρμάκων και ιατρικών ειδών, οικοδομικών υλικών αλλά και αυτός των παραγωγών και εμπόρων ελαιόλαδου. Η αρχική περίοδος του μέτρου θα αφορά μόνο σε εκείνες τις επιχειρήσεις που στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ.

Αργότερα, κατά την δεύτερη φάση εφαρμογής θα συμπεριληφθούν όλες οι επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα συμπεριληφθούν στο μέτρο από τον Απρίλιο του 2025, ενώ από το 2026 η ρύθμιση θα είναι υποχρεωτική και για το Δημόσιο.

Αρχικά, η υλοποίηση θα συμπεριλαμβάνει μόνο την έκδοση παραστατικών και τη διαβίβασή τους στο, ενώ αργότερα θα προστεθεί η δυνατότητα ελέγχου των διακινήσεων κατά τη διάρκεια τους με τη σάρωση QR Code που απεικονίζονται στα παραστατικά διακίνησης.

Τα πρόστιμα και οι εξαιρέσεις

Με την ΑΑΔΕ να έχει ξεκινήσει ήδη την μαζική αποστολή email ειδοποίησης των επιχειρήσεων, έχει οριστεί και το ύψος των προστίμων για όσους δεν εισακούσουν τις εκκλήσεις της.

Σε περίπτωση μη έκδοσης παραστατικών διακίνησης, προβλέπονται πρόστιμα που ξεκινούν από 500 ευρώ για επιχειρήσεις με απλογραφικό σύστημα και 1.000 ευρώ για όσες τηρούν διπλογραφικό.

Ωστόσο, το μέτρο προβλέπει και εξαιρέσεις. Έτσι, ανάμεσα σε αυτούς οι οποίοι δεν θα υποχρεούνται σε έκδοση ψηφιακού δελτίου αποστολής είναι:

Αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ αλλά και φυσικά πρόσωπα που πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες ευκαιριακά σε συναλλαγές έως 10.000 ευρώ.

Εξαιρούνται επίσης δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι ή συνταξιούχοι που είναι συγγραφείς ή εισηγητές εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων.

Το ψηφιακό δελτίο αποστολής επίσης δεν θα εκδίδεται για διακινήσεις αγαθών μέσω δικτύου συνεχούς ροής, όπως είναι οι διακινήσεις φυσικού αερίου, νερού, αεριόφωτος, ηλεκτρικού ρεύματος και θερμικής ενέργειας.

Ούτε και οι τεχνικοί οι οποίοι μεταφέρουν τα αναγκαία εργαλεία και μηχανήματα για την εκτέλεση των εργασιών τους θα έχουν υποχρέωση έκδοση ψηφιακού δελτίου αποστολής, αλλά και η διακίνηση παγίων και λοιπού κινητού εξοπλισμού κάθε είδους, σε περίπτωση μεταφοράς επαγγελματικής εγκατάστασης της οντότητας, όπως, τέλος, εξαιρούνται και οι διακινήσεις των γραφείων τελετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Ιταλοί δημοσιογράφοι χειροκρότησαν τον Μπαρτζώκα (video)

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην Ιταλία για προετοιμασία πριν από...

Βρήκε έναν… απρόσκλητο «άγριο» επισκέπτη στο γκαράζ του, vid

Άγριος επισκέπτης εντοπίστηκε σε γκαράζ.Η συμπεριφορά του ήταν επιθετική.Ο...

Oι Ιταλοί δημοσιογράφοι χειροκρότησαν τον Μπαρτζώκα (video)

Η αποστολή του Ολυμπιακού βρίσκεται στην Ιταλία για το...

Επενδύσεις για την ανοικοδόμηση της Βρετανίας υπόσχεται η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας

Η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας υποσχέθηκε επενδύσεις για την...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ταξί: Πως θα εφαρμοστούν οι πληρωμές με POS – Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για το αυτοκόλλητο

Εφαρμογή νόμου για ενημερωτικό αυτοκόλλητο στα ταξί για πληρωμές με POSΕκπρόσωπος ΥΠΟΙΚ επιβεβαιώνει ότι ο νόμος θα εφαρμοστείΟι ταξιτζήδες επιθυμούν να εφαρμοστεί το αυτοκόλλητοΤο...

Αγρότες: Πότε και πως θα γίνει η ρύθμιση των κόκκινων δανείων και η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο

Η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια στον αγροτικό τομέα θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο στο τέλος του μήνα.Η ρύθμιση αφορά 21.000 αγρότες και περισσότερους...

Οδική ασφάλεια: Έρχονται 1.000 κάμερες στην Αττική και πρόστιμα με sms για τους παραβάτες

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο σύστημα οδικής ασφάλειας με έξυπνη παρακολούθηση των δρόμων.Θα εγκατασταθούν 1.000 κάμερες στην Αττική για τον έλεγχο παραβάσεων.Το υλικό από τις...

Οδική ασφάλεια: Έρχονται 1000 κάμερες στην Αττική και πρόστιμα με sms για τους παραβάτες

Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο σύστημα οδικής ασφάλειας με έξυπνη παρακολούθηση των δρόμων.Θα εγκατασταθούν 1000 κάμερες στην Αττική για τον έλεγχο παραβάσεων και τον...

Νέο σύστημα οδικής ασφάλειας: Τα πρόστιμα θα στέλνονται με sms στο κινητό

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο σύστημα οδικής ασφάλειας με έξυπνη παρακολούθηση δρόμων.Εγκατάσταση 1.000 καμερών στην Αττική για εντοπισμό παραβάσεων.Πρόστιμα θα επιδίδονται μέσω sms στους παραβάτες.Ηλεκτρονικός...

Ποιο είναι το νέο πλαίσιο για τα οικιακά φωτοβολταϊκά

Από 5 έως 7 χρόνια αποσβένεται η επένδυση σε οικιακό φωτοβολταϊκό με net billing για καταναλωτές.Ενδεικτικό κόστος εγκατάστασης οικιακού φωτοβολταϊκού και όφελος από την...

Σχέδιο χρονικής επέκτασης του τακτικού επιδόματος ανεργίας στους 16 μήνες

Το χρονικό διάστημα καταβολής του τακτικού επιδόματος ανεργίας μπορεί να φτάσει έως τους 16 μήνεςΣχεδιάζεται συγχώνευση του τακτικού επιδόματος ανεργίας με το επιδόματα για...

Ξεκίνησαν οι πληρωμές της επαυξημένης προκαταβολής για πληγέντες από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα

Ξεκίνησε η υλοποίηση της επαυξημένης προκαταβολής του 86% της κρατικής αρωγής προς πληγέντες από πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου.Η προκαταβολή καλύπτει το 60% της ζημιάς,...

Στο τραπέζι κούρεμα πάνω από 50% στα κόκκινα δάνεια των αγροτικών συνεταιρισμών

Συζήτηση για κούρεμα πάνω από 50% των κόκκινων δανείων των αγροτικών συνεταιρισμώνΠροσαυξήσεις σε κόκκινα δάνεια ξεπερνούν το 50% της συνολικής οφειλής των συνεταιρισμώνΑπαιτείται κούρεμα...

Υπεγράφη πλαίσιο κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης

Υπογράφηκε πλαίσιο κατανόησης για ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Κρήτης ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο.Το πλαίσιο αυτό προωθεί τη σύνδεση των εθνικών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής...