Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

ΙΕΛΚΑ: Σε 21,6 δισ. ευρώ ανήλθε η συνολική δαπάνη για είδη παντοπωλείου στην Ελλάδα το 2023

  • Η συνολική δαπάνη των Ελλήνων για είδη παντοπωλείου το 2023 ανήλθε σε 21,6 δισ. ευρώ, με αύξηση στις δαπάνες για τρόφιμα, άλλα είδη παντοπωλείου και εστίαση.
  • Υπήρξαν αλλαγές στην διατροφή των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια, με μείωση στην κατανάλωση ψωμιού και κρέας, αύξηση στην κατανάλωση φυτικών πρωτεΐνων και των λαχανικών.
  • Παρατηρήθηκε επίσης αύξηση στη δαπάνη για καφέ, αλκοολούχα ποτά και προϊόντα μη τροφίμων, καθώς και μείωση στην κατανάλωση καυσίμων.

Σημαντικές αλλαγές στη διατροφή τη τελευταία δεκαπενταετία όσον αφορά τις δαπάνες και την κατανάλωση σε ποσότητες, καταδεικνύει έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), με αφορμή την ημέρα διατροφής 2024 (16 Οκτωβρίου).

Συγκεκριμένα, η δαπάνη κατά κεφαλήν σε είδη παντοπωλείου διαμορφώθηκε το 2023 στα 2,144 ευρώ αυξημένη κατά 3,37% σε σχέση με το 2022 κάτι που αποδίδεται στον συνδυασμό των ανατιμήσεων και της μείωσης στον όγκο αγορών των νοικοκυριών, και κατά 10,69% σε σχέση με το 2009 τη χρονιά πριν από την έναρξη της πρώτης δημοσιονομικής κρίσης.

Με βάση τα στοιχεία αυτά εκτιμάται ότι η συνολική δαπάνη των Ελλήνων για είδη παντοπωλείου το 2023 ανήλθε σε 21,6 δισ. ευρώ (έναντι 22,1 δισ. ευρώ το 2009). Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό περιλαμβάνει μόνο τη δαπάνη των Ελλήνων (π.χ. όχι τη δαπάνη μέσω Ho.Re.Ca., τουρισμού, εστίασης κ.λπ.) και αφορά μόνο τα είδη παντοπωλείου (π.χ. δεν περιλαμβάνονται λοιπά είδη που βρίσκονται σε καταστήματα σούπερ μάρκετ όπως γραφική ύλη, είδη για κατοικίδια, βρεφικό γάλα, είδη bazaar, καπνός κ.λπ.). Συγκεκριμένα, η δαπάνη για τρόφιμα διαμορφώθηκε σε 1,670 ευρώ ανά έτος κατά κεφαλήν και ποσοστό 19,58% των συνολικών δαπανών, η δαπάνη για άλλα είδη παντοπωλείου σε 474 ευρώ και 5,56% και η εστίαση σε 866 ευρώ και 10,15%.

Συνολικά οι βασικές δαπάνες της διατροφής, του παντοπωλείου, της εστίασης, του ηλεκτρισμού και των υγρών καυσίμων αντιπροσωπεύουν το 44,61% των συνολικών δαπανών το 2023, έναντι 37,90% το 2009.

Η έρευνα εστιάζει, μεταξύ άλλων, στις αλλαγές στην χρηματική δαπάνη κατά κεφαλήν ανά κατηγορία την περίοδο 2009-2023 καθώς επίσης και στις αλλαγές στις ποσότητες που αγοράζονται και καταναλώνονται. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της χρηματικής δαπάνης δείχνουν:

  • Αύξηση στη δαπάνη των αγορών σε βασικές πηγές υδατανθράκων, ενδεικτικά αύξηση της δαπάνης για ψωμί κατά 10% το 2023 σε σχέση με το 2022 και κατά 23% σε σχέση με το 2009. Ανάλογη αύξηση και για τα ζυμαρικά κατά 10% και 23% αντίστοιχα.
  • Αλλαγές στην αναλογία της δαπάνης για πηγές πρωτεΐνης, ενδεικτικά το μοσχαρίσιο κρέας και το κρέας από αιγοπρόβατα αν και διαχρονικά παρουσιάζει μείωση κατά 13% και 2% αντίστοιχα, το 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 6% και 64%. Αντίθετα το χοιρινό και το κοτόπουλο παρουσιάζουν διαχρονικά αύξηση.
  • Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα γαλακτοκομικά, με το πλήρες γάλα να παρουσιάζει μείωση σε αντίθεση με το γάλα με χαμηλά λιπαρά, τα αυγά και τα τυροκομικά
  • Αύξηση της δαπάνης για ελαιόλαδο κατά 28% το 2023 έναντι του 2022, αλλά μόλις κατά 7% σε σχέση με το 2009.
  • Αύξηση της δαπάνης για φρούτα 14%, για λαχανικά 15% σε σχέση με το 2009, αλλά με σταθεροποίηση για τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς.
  • Αύξηση της δαπάνης για καφέ κατά 6% και για τα αλκοολούχα ποτά από 9% έως 21%.
  • Αύξηση της δαπάνης για τα προϊόντα μη τροφίμων, την οικιακή και προσωπική φροντίδα κατά 16%, αλλά παραμένει μειωμένη σε σχέση με το 2009.
  • Η αγορά της εστίασης παρουσιάζει αύξηση κατά σχεδόν 40% το 2023 σε σχέση με το 2022, αλλά ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση παρουσιάζει το φαγητό σε πακέτα.
  • Όσον αφορά τις υπόλοιπες αγορές, τα ενοίκια κατέγραψαν την μεγαλύτερη αύξηση το 2023 κατά 16%, αλλά ο ηλεκτρισμός έχει την μεγαλύτερη αύξηση διαχρονικά κατά 74% σε σχέση με το 2009.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα στοιχεία της κατανάλωσης σε ποσότητες καταγράφουν μεγάλες μεταβολές πλέον σε επίπεδο διατροφής. Συγκεκριμένα δείχνουν:

  • Σταθερή τάση στις κύριες πηγές υδατανθράκων με τη μηνιαία κατανάλωση κατά κεφαλήν σε ψωμί και είδη αρτοποιίας να παρουσιάζει μείωση κατά 6% σε περίπου 4 κιλά μηνιαίως. Η μείωση της κατανάλωσης ψωμιού και αρτοσκευασμάτων στην Ελλάδα είναι σύμφωνη με μια γενικότερη παγκόσμια τάση που παρατηρείται σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, καθώς αυξάνεται η ευαισθητοποίηση σχετικά με την υγεία και τις επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων.
  • Μείωση στην κατανάλωση των βασικών ζωικών πρωτεϊνών κατά περίπου 16%, με περίπου 6 κιλό λιγότερο κρέας ανά έτος με εξαίρεση τα πουλερικά τα οποία παρουσιάζουν αύξηση (είναι άλλωστε πιο οικονομική λύση). Αύξηση παρουσιάζουν οι φυτικές πρωτεΐνες και ειδικά τα όσπρια. Η μείωση στην κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών κατά 16% συνάδει με τις παγκόσμιες τάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος λόγω περιβαλλοντικών, οικονομικών και υγείας παραμέτρων.
  • Μείωση στα γαλακτοκομικά και ιδιαίτερα στο φρέσκο γάλα κατά 42% με εξαίρεση το γάλα με χαμηλά λιπαρά και τα αυγά. Η μείωση στην κατανάλωση γαλακτοκομικών, ιδιαίτερα στο πλήρες γάλα, δείχνει πιθανή ευαισθητοποίηση σχετικά με την περιεκτικότητα σε λιπαρά και την υγεία, με στροφή προς πιο ελαφριές εκδοχές όπως το γάλα χαμηλών λιπαρών. Η μείωση μπορεί επίσης να οφείλεται σε αυξημένες τιμές και υποκατάστατα φυτικής προέλευσης.
  • Μείωση στην κατανάλωση ελαιόλαδου κατά περίπου 35% και κατά 7% μόνο το 2023. Περίπου 5 λίτρα λιγότερο ελαιόλαδο ανά έτος κατά κεφαλήν. Αυτό ενδεχομένως να σχετίζεται με τις αυξημένες τιμές του ελαιολάδου λόγω των δυσμενών συνθηκών παραγωγής, όπως η κλιματική αλλαγή.
  • Μείωση στα φρέσκα φρούτα κατά 11% περίπου με μείωση κατά 10 κιλό λιγότερα ανά έτος φρούτα, αρκετά μικρότερη μείωση σε λαχανικά, κάτι που όμως εν μέρει αποδίδεται στην σπατάλη τροφίμων της δεκαετίας του 2000 και στην αντικατάσταση ειδών από άλλα προϊόντα, π.χ. μπανάνα, καθώς τα περισσότερα δημοφιλή είδη παρουσιάζουν μείωση όπως η πατάτα και η ντομάτα κατά 25% και 28% αντίστοιχα. Η μείωση στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα αξιολογείται ανησυχητική, δεδομένης της μεσογειακής διατροφής, που παραδοσιακά είναι πλούσια σε αυτά. Στην Ισπανία και την Ιταλία, για παράδειγμα, τα φρούτα και λαχανικά παραμένουν σταθερά βασικά τρόφιμα. Η μείωση αυτή στην Ελλάδα μπορεί να οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών, τη σπατάλη τροφίμων στο παρελθόν ή στις αλλαγές στις διατροφικές προτιμήσεις.
  • Μείωση για τον καφέ κατά 15%, κάτι που ενδεχομένως να εξηγείται από τη στροφή στην εστίαση.
  • Αύξηση για τα αλκοολούχα ποτά, κάτι που σχετίζεται όμως με μεγαλύτερη κατανάλωση κατ’ οίκον έναντι της κατανάλωσης σε χώρους εστίασης. Η τάση αυτή παρατηρείται και σε άλλες χώρες, ειδικά κατά και μετά την πανδημία. Οι καταναλωτές επίσης στράφηκαν σε πιο οικονομικές λύσεις λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, καταναλώνοντας στο σπίτι αντί για χώρους εστίασης.
  • Παράλληλα καταγράφεται μείωση στην κατανάλωση καυσίμων κατά 67% παρά την αύξηση σε αξία και μικρή αύξηση στην κατανάλωση ρεύματος παρά τη μεγάλη αύξηση στην αξία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Ο Παναθηναϊκός αναμετράται με την Ζαλγκίρις με απουσίες, αλλά και αυτοπεποίθηση για την νίκη

Ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας με...

Τίνα Μεσσαροπούλου: «Επικοινώνησα με την Έλενα Χριστοπούλου, διατηρεί μια στάση αναμονής»

Η Τίνα Μεσσαροπούλου ανέφερε ότι η Έλενα Χριστοπούλου κρατά...

Κυκλοφοριακή «στασιμότητα» σε Κηφισό, Κηφισίας και Αττική Οδό – Πού αλλού σημειώνονται καθυστερήσεις

Ιδιαίτερα αυξημένη κυκλοφορία παρατηρείται σήμερα σε κεντρικούς δρόμους της...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Π. Κοκκόρης : Στο Gov.gr Wallet ο ασφαλισμένος παρακολουθεί την ασφαλιστική του ικανότητα, για τον εαυτό του και για τα εξαρτώμενα μέλη

Ο Παναγιώτης Κοκκόρης, Α’ Υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ, αναφέρθηκε στο Gov.gr Wallet, όπου οι ασφαλισμένοι μπορούν να παρακολουθούν την ασφαλιστική τους ικανότητα για τον εαυτό...

Ένθετο Οικονομία: Στο δρόμο για νέο ρεκόρ ηλεκτρονικών συναλλαγών το 2024 – Στα 70 δισ. ευρώ ο «στόχος»

Το 2024 αναμένεται νέο ρεκόρ ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα, με εκτιμώμενο ύψος άνω των 70 δισ. ευρώ και ετήσιο ρυθμό αύξησης πάνω από 15%.Παρέχονται...

Ν. Παπαθανάσης: Εγκρίνεται χρηματοδότηση 682 επενδυτικών προγραμμάτων στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης – Δημιουργούνται 1.685 θέσεις εργασίας

Ο Νίκος Παπαθανάσης ανακοίνωσε την έγκριση χρηματοδότησης 682 επενδυτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027, που θα δημιουργήσουν συνολικά 1.685 θέσεις...

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος αφίξεων 2,7% και διανυκτερεύσεων 3,4% στα τουριστικά καταλύματα της χώρας καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο

Στον Σεπτέμβριο, οι αφίξεις στα τουριστικά καταλύματα της Ελλάδας ανήλθαν σε 5.024.857, σημειώνοντας αύξηση 2,7% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ οι διανυκτερεύσεις...

Νέες επιχορηγήσεις 976 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» – Στα 4,2 εκατ. ευρώ το ποσό

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά σε νέα πληρωμή 976 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», με συνολικό ποσό 4.256.719,49 ευρώ.Από το ποσό αυτό,...

Ένθετο Οικονομία: Μικροί μισθοί και ακριβές κατοικίες εμποδίζουν τους νέους να αποδεσμευτούν από το πατρικό τους

Στην ΕΕ, οι νέοι κατά μέσο όρο εγκαταλείπουν το πατρικό τους στα 26 έτη, με την Ελλάδα να έχει μέση ηλικία 31 ετών, κατατάσσοντας...

Live η συνέντευξη Τύπου του Ν. Παπαθανάση για τα επιλεγμένα επενδυτικά σχέδια Αναπτυξιακής Μετάβασης

Η συνέντευξη Τύπου του Νίκου Παπαθανάση, αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επικεντρώνεται στην παρουσίαση επενδυτικών σχεδίων για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.Συμμετέχει επίσης ο...

Ο ΓΓ Κοινωνικής και Στεγαστικής πολιτικής για το «Σπίτι μου 2» και τις αυξήσεις στα βοηθήματα

Ο ΓΓ Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής ανακοίνωσε έκτακτες καταβολές επιδομάτων, όπως επιπλέον δόσεις για δικαιούχους επιδόματος παιδιού και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, καθώς και πρόσθετα...

Live από τη Νάξο η εκδήλωση για το Ταμείο Αποανθρακοποίησης Νησιών με ομιλία του Πρωθυπουργού

Η εκδήλωση στη Νάξο αφορά την υπογραφή σύμβασης για τη δημιουργία του Ταμείου Απανθρακοποίησης Ελληνικών Νησιών.Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Ταμείο, το οποίο...

Μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου οι υποβολές για το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας 25.000 νέων της ΔΥΠΑ

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 25.000 νέους λήγει στις 6 Δεκεμβρίου, με 21.000 θέσεις να έχουν ήδη...