- Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, αναφέρει ότι υπάρχουν 19,5 χιλ. ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις και 32,5 χιλ. ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις.
- Το πρόβλημα με τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις θα λυθεί με τα δύο μεγάλα πρότζεκτ που τρέχει ο ΕΦΚΑ: το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα και η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού.
- Έκθεση του ΙΟΒΕ εκτιμά ότι τα κεφάλαια του ΤΕΚΑ θα ανέλθουν στο 50% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ, και ότι θα γίνουν τροπολογίες στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που κατευθύνεται στο ΑΚΑΓΕ.
“Οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς κύριες συντάξεις είναι 19,5 χιλιάδες και οι επικουρικές συντάξεις είναι γύρω στις 32,5 χιλιάδες“, τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Δημήτρη Κοντογιάννη και τον Γιώργο Παπαγεωργίου, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς κύριες συντάξεις είναι εκείνες που ξεπερνάνε το 3μηνο. Οι επικουρικές συντάξεις δεν μπορούν να βγουν αν δεν έχουν βγεί οι κύριες. «Έχουμε πάει στον σκληρό πυρήνα (των ληξιπρόθεσμων) συντάξεων πλέον. Κάποιες από αυτές είναι συντάξεις οι οποίες βρίσκονται σε δικαστική εκκρεμότητα. Δηλαδή αν έχετε προσφύγει σε δικαστήριο, εάν έχει προσφύγει ο ΕΦΚΑ ή οτιδήποτε τέτοιο… Δεν έχει κλείσει ο φάκελος. Κακώς τις μετράμε στις εκκρεμείς. Αλλά εν πάση περιπτώση εκεί είναι. Έχει ένα δεύτερο κομμάτι το οποίο δεν το κλείνει ο ΕΦΚΑ όταν λείπει ένα χαρτί μόνο ή κάτι τέτοιο που και αυτό κακώς βρίσκεται εκεί και είναι και ένα κομμάτι ακόμα στο οποίο η ευθύνη είναι δική μας. Μπορεί να είναι κυρίως για αναπηρικές συντάξεις. Το ότι έχουν περάσει στο τρίμηνο μέχρι να δοθεί το ραντεβού για την εξέταση, για να πάρει κάποιος αναπηρική σύνταξη και ούτω καθεξής. Και υπάρχουν και ορισμένες άλλες περιπτώσεις οι οποίες είναι πραγματικά δύσκολες, με χαμένα ένσημα, τα οποία τα ψάχνουμε και ούτω καθεξής. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις προσωρινή σύνταξη βγαίνει και βγαίνει από αυτό τον κατάλογο.»
Μεγάλη ώθηση στην εκκαθάριση των επικουρικών συντάξεων δόθηκε με την εξίσωση των όρων καταβολής σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Να σας θυμίσω ότι παλιά στον ιδιωτικό τομέα έπαιρνες επικουρική με 15ετία ενσήμων. Αντίθετα, στο δημόσιο τομέα έπρεπε να έχεις όσα χρόνια έχει και η κύρια σύνταξη. Αυτά τα δυο εξομαλύναμε και είναι σε όλους πλέον 15ετία. Οπότε αμέσως αυτόματα εκκαθαρίστηκαν αν θυμάμαι καλά γύρω στις 12.000-13.000 συντάξεις. Το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή με τις εκκρεμείς επικουρικές είναι ότι υπάρχουν αρκετά άτομα τα οποία είχαν ασφαλισθεί σε διάφορα παλαιά ταμεία επικουρικής ασφάλισης, τα οποία ήταν μικρά ταμεία».
Το πρόβλημα θα λυθεί όταν ολοκληρωθούν τα δύο μεγάλα πρότζεκτ που τρέχει ο ΕΦΚΑ αυτή τη στιγμή. Το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα και η ψηφιοποίηση όλου του ασφαλιστικού ιστορικού των Ελλήνων ασφαλισμένων.
Ερωτηθείς σε πιο στάδιο βρίσκεται σήμερα, η ψηφιοποίηση του συνταξιοδοτικού ιστορικού κάθε ασφαλισμένου ώστε να είναι διαθέσιμα όλα τα στοιχεία όταν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι είναι πρότζεκτ τριετίας και πρόσθεσε: “Πρέπει να είμαστε στο δεύτερο χρόνο τώρα, οπότε χρειάζεται 1,5 με 2 χρόνια ακόμα από τώρα για να ολοκληρωθεί. Έχω δει, έχω πάει σε κέντρο όπου γινόταν η ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού. Τώρα μιλάμε για περίπου 50 εκατομμύρια σελίδες που πρέπει να ψηφιοποιηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο και ουσιαστικά όλο αυτό το οποίο υπάρχει, είτε αυτά εδώ που είδα για παράδειγμα, που ήταν από παλιά εκτυπώσεις από το Μάτριξ, είτε από χειρόγραφες καταγραφές”.
Σχετικά με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ο υφυπουργός τόνισε ότι ελπίζει από την 1η Ιανουαρίου του 2025 να είναι έτοιμος ένας αξιόπιστος δείκτης μισθών ώστε να αντικαταστήσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή και να αναπροσαρμόζονται πιο δίκαια και σωστά οι συντάξιμες αποδοχές. Ο δείκτης μισθών θα λαμβάνει υπόψη τόσο τον πληθωρισμό όσο και την παραγωγικότητα εργασίας.
Ερωτηθείς πόσοι έχουν ασφαλισθεί μέχρι σήμερα στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), ο υφυπουργός ανέφερε ότι είναι γύρω στις 475 χιλιάδες άτομα ενώ τα κεφάλαια που διαθέτει είναι λίγο πάνω από 200 εκ. ευρώ αλλά ανεβαίνουν πολύ γρήγορα καθώς εισέρχονται καινούργιοι ασφαλισμένοι. Επιπλέον, οι μισθοί ανεβαίνουν όσο περνάνε τα χρόνια και επομένως αυξάνονται οι εισφορές τους ενώ από ένα σημείο και μετά θα προστίθενται οι αποδόσεις των επενδύσεων.
Έκθεση του ΙΟΒΕ εκτιμά ότι τα κεφάλαια του ΤΕΚΑ θα ανέλθουν στο 50% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο «σταθερούς ισορροπίας», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, η οποία κατευθύνεται στο ΑΚΑΓΕ, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι δεν είναι καλά σχεδιασμένη και γι’ αυτό έχει δεσμευθεί να φέρει τροπολογία στη Βουλή μέχρι το τέλος του 2024 η οποία θα προβεί σε διορθώσεις. Υπάρχουν παραδείγματα όπου κάποιος μπήκε σε υψηλότερη κλίμακα με αποτέλεσμα η καταβαλλόμενη σύνταξη να είναι χαμηλότερη από αυτή που είχε προηγουμένως παρότι έλαβε αύξηση στη σύνταξη του, συμπλήρωσε στο τέλος.