- Ο Π. Λιαργκόβας μιλά για το πρόβλημα του πληθωρισμού ως δομικό πρόβλημα που ξεκίνησε από το εξωτερικό λόγω αυξημένων τιμών ενέργειας.
- Επισημαίνει την ανάγκη για μακροπρόθεσμα και δομικά μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
- Υποστηρίζει το άνοιγμα των αγορών και τη χρήση τεχνολογίας για την επίλυση του προβλήματος, τονίζοντας την ανάγκη για υπομονή και δουλειά.
Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, Πρόεδρος Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών μίλησε στην εκπομπή “Update” του ΕΡΤNews και στην Σταυρούλα για την φτωχοποίηση των νοικοκυριών λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων.
«Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, ένα δομικό πρόβλημα το οποίο ξεκίνησε από το εξωτερικό, από τις αυξημένες τιμές της ενέργειας κυρίως, αλλά βλέπουμε ότι παρόλο που αποκλιμακώνονται αυτές οι τιμές στην Ελλάδα, κρατάει. Τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, είναι στη σωστή κατεύθυνση, βοηθάνε στην αναχαίτιση, στη μείωση των πιέσεων, του πληθωρισμού. Κατά την άποψή μου όμως, πρέπει να υπάρξουν και πιο μακροπρόθεσμα μέτρα, πιο δομικά μέτρα, αφού είναι δομικό το πρόβλημα με δομικά μέτρα μπορούμε επίσης να το καταπολεμήσουμε», ανέφερε ο κ. Λιαργκόβας.
Εξήγησε πως πρέπει να δούμε τη λειτουργία των αγορών. «Να δούμε για παράδειγμα, γιατί οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα παραδοσιακά είναι πιο ακριβές από το εξωτερικό».
Ο κ. Λιαργκόβας τόνισε πως, «μετά την οικονομική κρίση υπήρξαν πολλές στρεβλώσεις. Δηλαδή, παρόλο που η προσπάθεια ήταν να θεραπεύσουμε την οικονομία, δημιουργήθηκαν πολλές παρενέργειες»
Όπως είπε,«είχαμε για παράδειγμα 19 τράπεζες πριν την οικονομική κρίση. Μετά την οικονομική κρίση καταλήξαμε με τέσσερις και τώρα το θετικό είναι που πάμε στις 5. Είχαμε πολύ περισσότερα σούπερ μάρκετ, έχουμε λιγότερα. Γενικώς στις αγορές είχαμε περισσότερο ανταγωνισμό πριν την οικονομική κρίση, έχουμε συγκέντρωση μετά την οικονομική κρίση. Αυτό σημαίνει ότι λίγοι ελέγχουν την αγορά και δεν μεταφέρουν την πτώση των τιμών στον καταναλωτή τόσο εύκολα».
Όσο για τον τρόπο που μπορείς να το πετύχεις αυτό, ανέφερε πως είναι «με το άνοιγμα, όσο γίνεται περισσότερο, των αγορών και με την αυξημένη πληροφόρηση. Η τεχνολογία σήμερα μας δίνει δυνατότητες μέσω διαφόρων εφαρμογών».
Πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως, «χρειάζεται ενίσχυση και σε προσωπικό και σε εξοπλισμό, στα πάντα, έτσι ώστε να υπάρχουν αποτελεσματικοί μηχανισμοί του κράτους, να ελέγχουν την αγορά, να ελέγχουν αθέμιτες πρακτικές προς όφελος του καταναλωτή συν την πληροφόρηση, συν το άνοιγμα, όπως έγινε στον τραπεζικό τομέα. Δεν λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Το πρόβλημα αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα. Είναι δομικό πρόβλημα. Θέλει θέλει υπομονή και δουλειά η δουλειά».
Σχετικά τέλος, με το αν θα αρχίσει μια εξομάλυνση, να πέφτουν οι τιμές σε επίπεδα που αρμόζουν για τη χώρα, ο κ. Λιαργκόβας είπε ότι: «Σίγουρα θα πέσουν το επόμενο διάστημα. Λογικά με βάση τις εκτιμήσεις που κάνουμε θα δούμε ότι οι τιμές θα πέφτουν σταδιακά, όμως δεν θα γίνει απότομα αυτό, εκτός εάν υπάρξει μια διεθνής διαταραχή».