- Η διάθεση στην Αμερική είναι αισιόδοξη για την οικονομία, ενώ στην Ευρώπη υπάρχει απαισιοδοξία για την ανάπτυξη.
- Στη Σύνοδο του ΔΝΤ συζητήθηκε η γεωπολιτική και ο ενθουσιασμός γύρω από την εκλογή του Τραμπ.
- Η διάθεση για την Ελλάδα στη Σύνοδο ήταν καταπληκτική, με θετική ανταπόκριση από τους συμμετέχοντες.
Για τη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον μίλησε στην εκπομπή Prime και τον Ηλία Σιακαντάρη o υποδιοικητής της ΤτΕ Θεόδωρος Πελαγίδης. Όπως είπε «[…] Αυτό που δείξατε είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της αμερικανικής οικονομίας και του λεγόμενου αμερικανικού εξαιρετισμού, δηλαδή η τεχνητή νοημοσύνη, η καινοτομία, το πλεονέκτημα στην ενέργεια οπωσδήποτε και η μετανάστευση που είναι 5% επάνω και έχει δώσει αυτό το ρυθμό που κοντεύει στο 3% του ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία στην Αμερική[…] Υπάρχει από τη μια αυτή αισιοδοξία για την οικονομία, αλλά από την άλλη υπάρχει η διάθεση ενός κομματιού του κόσμου που είναι αρνητικοί και αυτό υπάρχει και εκεί, παρότι η ανάπτυξη είναι 3%. Στην Ευρώπη υπάρχει πτώση του πληθωρισμού, αλλά υπάρχει πολύ απαισιοδοξία γι’ αυτό που λέμε ανάπτυξη[…] .
Σε άλλο σημείο ο κ. Πελαγίδης ανέφερε ότι «ένα θέμα μεγάλο αυτή τη φορά στη Σύνοδο είναι η γεωπολιτική. Την προηγούμενη φορά, θυμάστε, τον Απρίλιο ήταν το fragmentation, η κατάτμηση του κόσμου. Αυτό συνδέεται όχι μόνο με τους πολέμους που υπάρχουν γύρω – γύρω, που διασπούν το εμπόριο και το κάνουν εμπόριο των φιλικών χωρών μεταξύ τους, αλλά και με αυτό που είπατε για την πιθανή εκλογή του Τραμπ. Πράγματι, υπάρχει ένας, ας το πούμε, ενθουσιασμός στο στρατόπεδο.
»Φαίνεται ότι η κυρία Χάρις αιμορραγεί κυρίως στους λευκούς ψηφοφόρους[…] Τα θέματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους είναι κυρίως η οικονομία και η μετανάστευση είναι επίσης τα πιο σημαντικά θέματα στις πολιτείες, που είναι το διακύβευμα, τις επτά πολιτείες. Εκεί είναι βεβαίως neck and neck που λέμε, μαζί, αλλά eξαρτάται πόσο θα πάνε οι γυναίκες και κυρίως οι νέοι ψηφοφόροι στην κάλπη. Aν πάνε είναι υπέρ της Χάρις αυτό, Αλλά προς το παρόν οι πιθανότητες είναι πάνω από 60% για τον Ντόναλντ Τραμπ[…]».
Σε ερώτηση αν η Σύνοδος ασχολήθηκε με την Ελλάδα « με κάθε διάθεση πλήρους ανεξαρτησίας πρέπει να πω ότι όσες φορές έχω πάει αυτή τη φορά πραγματικά η διάθεση για την Ελλάδα είναι καταπληκτική[…] Αυτό ήταν κάτι πάρα πολύ σημαντικό που βλέπαμε παντού. Δεν υπάρχει μόνο η Σύνοδος. Υπάρχουν κυρίως τα λεγόμενα πρωϊνάδικα, δηλαδή οι συσκέψεις στα ξενοδοχεία που γίνονται από διάφορες τράπεζες και οργανισμούς κτλ.[…]».
Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της JPMorgan Chase & Co., Τζέιμι Ντάιμον, ο κ. Πελαγίδης είπε «ο ίδιος μάλιστα, προτού να ανοίξω κάποια συζήτηση, μου εξηγούσε πόσο πολύ ευχαριστημένος είναι και ενθουσιασμένος με αυτό που φαίνεται να υπάρχει».