- Ο Θεόδωρος Πελαγίδης, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε ότι τα δημοσιονομικά της Ελλάδας είναι σε άψογη κατάσταση, με θετικά αποτελέσματα αναμένοντας μέχρι το τέλος του έτους.
- Υπογράμμισε ότι η βελτίωση αυτή οφείλεται στις ρυθμίσεις που έχουν γίνει την προηγούμενη δεκαετία και ότι το πολιτικό σύστημα έχει ωριμάσει, μειώνοντας τους κινδύνους για την οικονομία.
- Αναφέρθηκε στην πιθανότητα εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές και την επίδραση που μπορεί να έχει αυτό στην παγκόσμια οικονομία, σημειώνοντας τις διαφορές μεταξύ των υποψηφίων και τις πολιτικές τους προσεγγίσεις.
«Ήμασταν μαζί με τον διευθυντή των δημοσιονομικών σχέσεων του ΔΝΤ, τον κ. Γκασπάρ. Πράγματι, δεν είναι μόνο η δική του η άποψη, που εκφράζει και την συνισταμένη των απόψεων που υπάρχουν σε όλες τις ομάδες του ΔΝΤ, είναι μια γενική εντύπωση, την οποία έλαβα και εγώ προσωπικά όταν συμμετείχα στις παράπλευρες εκδηλώσεις, αυτές οι οποίες γίνονται τα πρωινά στα ξενοδοχεία. Πραγματικά πρέπει να πω με κάθε, πώς να το πω, υπευθυνότητα και ανεξαρτησία και σοβαρότητα, ότι το κλίμα είναι πάρα πολύ καλό για την Ελλάδα, τουλάχιστον δημοσιονομικά 100%».
Τα παραπάνω ανέφερε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Θεόδωρος Πελαγίδης ερωτηθείς από τον Θάνο Σιαφάκα, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» εάν υιοθετεί την προσέγγιση του κ. Χατζηδάκη στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ, ότι «η Ελλάδα είναι παράδειγμα επιτυχίας».
«Δηλαδή αν κανείς θέλει να δει τα παραδείγματα που έχουν πάει πολύ καλά μέσα στην Ευρώπη, γιατί δεν μιλάω την Αμερική που πραγματικά είναι σε πολύ καλή κατάσταση από όλες τις πλευρές, θα δει την Πολωνία, θα δει την Ισπανία και μετά θα δει την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Τα προβλήματα, υπάρχουν στον πυρήνα, αυτή τη φορά, της Ευρώπης» προσέθεσε.
«Τα δημοσιονομικά είναι σε άψογη κατάσταση. Να περιμένετε καλύτερα αποτελέσματα στο δημοσιονομικό πλεόνασμα μέχρι το τέλος του έτους και να περιμένετε και καλύτερα αποτελέσματα και στο συνολικό ισοζύγιο του προϋπολογισμού του κράτους. Θέλω και πάλι να τονίσω ότι τα δημοσιονομικά της χώρας είναι σε άψογη κατάσταση εξαιτίας των ρυθμίσεων που έχουν γίνει την προηγούμενη δεκαετία. Μιλάω για τον προϋπολογισμό, να μην παρεξηγηθώ. Τα ομόλογα έχουν μεγάλη ωρίμανση, έχουν σταθερό επιτόκιο, το επιτόκιο είναι πολύ χαμηλό του δανεισμού γύρω στο 1,5%. Υπάρχει η περίοδος χάριτος που λήγει το 2032. Δεν υπάρχει θέμα. Τα όποια χρήματα υπάρχουν είναι περιορισμένα όσον αφορά την αναγωγή τους στο ονομαστικό ΑΕΠ που λέμε. Δεν υπάρχει. Εκτός και αν πυροβολήσουμε τα πόδια μας, το οποίο όμως δεν το θεωρώ πιθανό. Βλέπω το πολιτικό σύστημα ότι έχει ωριμάσει σε μεγάλο βαθμό» συμπλήρωσε ο κ. Πελαγίδης.
Σχετικά με τις αμερικανικές εκλογές, σε συνάρτηση με το πώς θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία το όποιο αποτέλεσμα βγάλει η κάλπη, ο κ. Πελαγίδης σημείωσε καταρχήν πως «υπάρχει αυτή τη στιγμή, από το κλίμα που έχω λάβει, μια αυξημένη πιθανότητα να εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Εξαρτάται από το ποιοι θα πάνε στις κάλπες, αν θα πάνε οι νέοι, αν θα πάνε οι γυναίκες, αυτοί που έχουν γραφτεί στους καταλόγους, αυτοί που δεν έχουν, τι δηλώνουν κτλ. Άρα υπάρχει μια αβεβαιότητα, είναι πάρα πάρα πολύ κοντά και οι πολιτείες που εκλέγουν τον πρόεδρο είναι στην ουσία δυο τρεις, ούτε καν εφτά».
«Ο κ. Τραμπ θέλει να βάλει δασμούς. Προφανώς οι δασμοί που θέλει να βάλει είναι επιλεκτικοί. Υπάρχουν, μια ομάδα, ας το πούμε high tech επιχειρηματιών που τον στηρίζουν. Τα προϊόντα των εταιρειών αυτών, φερ’ ειπείν το λίθιο ή άλλα κρίσιμα προϊόντα, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούν να έχουν δασμούς γιατί αυτό δεν ευνοεί αυτούς που χρηματοδοτούν την εκστρατεία του υποψηφίου προέδρου. Άρα θα πάμε σε μια κατάσταση πιθανώς επιλεκτικών δασμών. Αλλά από την άλλη ο κ. Τραμπ, επειδή είναι αυτό που λέμε ένας άνθρωπος, όπως μας λέχθηκε στην Αμερική, transactional, δηλαδή θέλει να κάνει συμφωνίες και συναλλαγές, νομίζω ότι πρώτα θα συζητήσει, μπορεί με τον δικό του τρόπο, αλλά πρώτα θα συζητήσει. Από την άλλη πλευρά η κυρία Χάρις, λίγο πολύ θα συνεχίσει την πολιτική του Προέδρου Μπάιντεν. Ο κ. Μπάιντεν έχει ένα έργο πίσω του πολύ σοβαρό. Έχει διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή για τον πληθωρισμό, για τη βιομηχανική ανάπτυξη, για την υποδομή, για την ανάπτυξη της νέας τεχνολογιών και των chips στην Αμερική, πράγματα που θα φανούν στο προσεχές διάστημα, διότι αυτά αφορούν το μέλλον. Θα δούμε» συμπλήρωσε ο κ. Πελαγίδης.