- Η εργασία από το σπίτι έχει γίνει συνηθισμένη για πολλούς εργαζόμενους παγκοσμίως, ειδικά κατά την πανδημία, και έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας στην Ελλάδα, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν 3 ημέρες εξ αποστάσεως και 2 ημέρες στον χώρο εργασίας.
- Έρευνα της International Work Place δείχνει ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας προσφέρει ψυχολογικά οφέλη και σημαντική οικονομική εξοικονόμηση για τους εργαζόμενους.
- Η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει ότι οι τραπεζικές χορηγήσεις έχουν μειωθεί, με το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων να φτάνει το 5,61% τον Σεπτέμβριο του 2024.
Η εργασία από το σπίτι έγινε καθημερινότητα για εκατομμύρια εργαζομένων ανά τον κόσμο την περίοδο του κορονοϊού. Έτσι μπήκαν οι βάσεις για το υβριδικό μοντέλο που ακολουθούν πολλές εταιρίες και στην Ελλάδα, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν συνήθως 3 μέρες εξ αποστάσεως και δύο στον χώρο εργασίας τους. Έρευνα της International Work Place αποκαλύπτει ότι εκτός από τα ψυχολογικά οφέλη, το νέο μοντέλο εργασίας βοηθά τους εργαζόμενους να εξοικονομήσουν ένα σημαντικό ποσό χρημάτων. Εργαζόμενοι, στελέχη και ειδικοί στην κάμερα του ERTNEWS και τη Βαλέρια Δολαψάκη.
Ο καθοδικός κύκλος των επιτοκίων του ευρώ, οδηγεί σε αποκλιμάκωση και τα τραπεζικά επιτόκια, κυρίως αυτά των χορηγήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Σεπτέμβριο του 2024 το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,54%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων μειώθηκε στο 5,61%, ενώ το περιθώριο επιτοκίου μειώθηκε στις 5,07 εκατοστιαίες μονάδες.
Διευρύνεται η λίστα των υπόχρεων που θα ελέγχονται από το νέο ηλεκτρονικό μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στο οποίο θα διαβιβάζονται τα ετήσια αρχεία εισοδημάτων και δαπανών. Στις περιπτώσεις που καθυστερεί η αποστολή των στοιχείων θα χτυπάει καμπανάκι και για ιδιωτικούς φορείς, στους οποίους θα επιβάλλονται βαριά πρόστιμα ύψους 2.500 ευρώ. Το ρεπορτάζ είναι του Κώστα Τσάβαλου.
Οριακή μείωση παρουσίασαν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ τον Οκτώβριο, στο σύνολο των προϊόντων, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του ΙΕΛΚΑ. Με τη βοήθεια του Άκη Αθανασόπουλου αναλύονται οι κατηγορίες που εμφάνισαν τις μεγαλύτερες μειώσεις, αλλά και τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις. Πάντως στο δεκάμηνο του έτους καταγράφεται περαιτέρω σταθεροποίηση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ