- Η Ελλάδα ηγείται στην παραγωγή εύκαμπτων φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς, με νέο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη να συμβάλλει στην μαζική παραγωγή τους, προσφέροντας ενεργειακή αυτονομία στους αγρότες.
- Νέοι επιχειρηματίες στρέφονται στον πρωτογενή τομέα, αναζητώντας καινοτόμες λύσεις για την αγροτική παραγωγή και την υποστήριξη τοπικών κοινοτήτων μέσω ενός διαγωνισμού νεανικής αγρο-επιχειρηματικότητας.
- Ένας νεαρός εκτροφέας από την Ημαθία δημιούργησε τη "χρυσή πέστροφα" μέσω διασταύρωσης σολομού και πέστροφας, προσφέροντας ένα γευστικό και θρεπτικό προϊόν που κερδίζει συνεχώς σε ζήτηση.
Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί παγκοσμίως στα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο να δίνει το ρυθμό. Στη Θεσσαλονίκη κατασκευάζεται εργοστάσιο για την μαζική παραγωγή τους. Μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε. Από τζάμια, τοίχους και ρούχα έως ανοιχτές καλλιέργειες και θερμοκήπια, παρέχοντας στους αγρότες ενεργειακή αυτονομία και μειώνοντας αισθητά το κόστος παραγωγής. Δείτε ακόμη στο Ένθετο για τη Γεωργία του ΕΡΤNews:
Διαγωνισμός νεανικής αγρο-επιχειρηματικότητας
Νέοι στρέφονται στον πρωτογενή τομέα αναζητώντας λύσεις που θα του δώσουν νέα ώθηση, θα βελτιώσουν την αγροτική παραγωγή, θα στηρίξουν τις τοπικές κοινότητες και θα προστατεύσουν το περιβάλλον. Μιλήσαμε με τους βραβευθέντες του Διαγωνισμού Νεανικής Αγρο-επιχειρηματικότητας για τις ιδέες τους, τις εταιρείες που ίδρυσαν και τις πλατφόρμες που δημιούργησαν, προκειμένου να βοηθηθούν οι Έλληνες παραγωγοί στην προώθηση των προϊόντων τους.
Η χρυσή πέστροφα της Ημαθίας
Καινοτομία για καλύτερη ιχθυοπαραγωγή. Ένας νεαρός εκτροφέας ψαριών στους Γεωργιανούς Ημαθίας προχώρησε στη διασταύρωση σολομού με πέστροφα, και το αποτέλεσμα, όπως σημειώνει, τον δικαίωσε πλήρως. Η χρυσή πέστροφα είναι πιο γευστική με μεγαλύτερη διατροφική αξία από τα δυο ψάρια ξεχωριστά. Η ζήτηση γι’ αυτήν μεγαλώνει συνεχώς, όπως και οι πωλήσεις του γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε στην κάμερα του ΕΡΤNEWS, «όποιος δοκιμάσει το ψάρι αυτό, ξετρελαίνεται με τη νοστιμιά του».
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ