Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Παγκόσμιο Βαρόμετρο Ανθρώπινου Δυναμικού: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η σχέση εργαζομένου – εργοδότη

  • Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Ανθρώπινου Δυναμικού, που εξετάζει τη στάση των εργαζομένων σε 16 χώρες, αποκαλύπτει ότι η σχέση εργαζομένου-εργοδότη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, με τους εργαζομένους να απαιτούν περισσότερη ισορροπία και υποστήριξη πέρα από τον μισθό.
  • Οι βασικοί δείκτες του βαρόμετρου είναι η ευημερία (64%), η ικανοποίηση από την εργασία (63%) και η εμπιστοσύνη (74%), με το 35% των εργαζομένων να σκέφτεται να αλλάξει εργασία και το 49% να αντιμετωπίζει καθημερινό άγχος.
  • Οι οργανισμοί που υιοθετούν ανθρωποκεντρικά περιβάλλοντα εργασίας έχουν περισσότερες πιθανότητες να διακρατήσουν ταλέντα και να ενισχύσουν την καινοτομία, καθώς οι εργαζόμενοι αναζητούν ευκαιρίες ανάπτυξης και υποστήριξης στην ψυχική τους υγεία.

Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Ανθρώπινου Δυναμικού, ένα νέο εργαλείο που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη στάση και τα συναισθήματα των εργαζομένων σε 16 χώρες και τους τρόπους, με τους οποίους επηρεάζουν τις επαγγελματικές τους επιλογές, το αξιακό τους σύστημα και τις απόψεις τους για ζητήματα, όπως η πρόσληψη, η σταδιοδρομία και η προαγωγή παρουσίασε ο όμιλος ManpowerGroup.

Η συνολική βαθμολογία του Παγκόσμιου Βαρόμετρου Ανθρώπινου Δυναμικού ανέρχεται στο 67% και προκύπτει από τρεις επιμέρους βασικούς δείκτες:

  • ευημερία (well-being) (64%),
  • ικανοποίηση από την εργασία (63%) και
  • εμπιστοσύνη (74%).

Η έρευνα, που συγκέντρωσε δεδομένα από περισσότερους από 12.000 εργαζόμενους, αποκαλύπτει ένα σύνθετο τοπίο ευημερίας, ικανοποίησης από την εργασία και εμπιστοσύνης στο συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον εργασίας.

  • «Η σχέση εργαζομένου-εργοδότη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι άνθρωποι περιμένουν ότι η εργασία τους θα τους προσφέρει περισσότερα: περισσότερη ισορροπία, περισσότερες επιλογές, περισσότερη ανθρωπιά, κάτι περισσότερο από έναν απλό μισθό», δήλωσε η Chief Commercial Officer του ομίλου ManpowerGroup, κα Becky Frankiewicz.

«Παρά το γεγονός ότι το 80% των εργαζομένων βρίσκει νόημα στους εργασιακούς ρόλους, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η αίσθηση του σκοπού από μόνη της δεν είναι αρκετή για τη διακράτηση των ταλέντων.
Οι εργαζόμενοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, αποχωρώντας από την τρέχουσα εργασία τους ή μετακινούμενοι σε άλλη εταιρία, αναζητώντας εργασιακά περιβάλλοντα που ανταποκρίνονται σε πολλαπλές πτυχές, όπως η ψυχική υγεία, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η εργασιακή ανάπτυξη και η εκπαίδευση δεξιοτήτων. Οι οργανισμοί που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν αυτά τα ολοκληρωμένα, ανθρωποκεντρικά περιβάλλοντα, όχι μόνο θα διακρατήσουν τα κορυφαία ταλέντα, αλλά και θα ενισχύσουν την καινοτομία στη σημερινή δυναμική αγορά εργασίας». Τα βασικά ευρήματα ανά βασικό δείκτη είναι:

Ευημερία (well-being)

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, σχεδόν οι μισοί (49%) εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινό άγχος, αναδεικνύοντας μια κρίσιμη πρόκληση για τους εργοδότες.

Οι άνθρωποι που βιώνουν λιγότερο καθημερινό άγχος έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν στους τρέχοντες ρόλους τους, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαχείρισης άγχους στις στρατηγικές διακράτησης ταλέντων.

Η ευθυγράμμιση με την εταιρική κουλτούρα είναι ισχυρή, καθώς το 71% των εργαζομένων αισθάνεται συνδεδεμένο με το όραμα και τις αξίες του οργανισμού, αν και υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς μόνο το 65% αισθάνεται πλήρως υποστηριζόμενο σε αυτό το θέμα.

Ικανοποίηση από την εργασία

Σύμφωνα με τα ευρήματα, αποτυπώνεται ένας σημαντικός κίνδυνος αποχώρησης, καθώς το 35% όλων των εργαζομένων – και το 47% των νέων επαγγελματιών – σκέφτονται να αλλάξουν εργασία μέσα στους επόμενους έξι μήνες, παρά το γεγονός ότι το 63% εκφράζει ικανοποίηση από την εργασία του.

Το αίσθημα ασφάλειας στην εργασία είναι σχετικά υψηλό (71%), ωστόσο η εμπιστοσύνη στη διοίκηση για την επαγγελματική ανάπτυξη είναι χαμηλότερη (63%), καταδεικνύοντας μια πιθανή απόκλιση μεταξύ των εργαζομένων και της ηγεσίας.

Παρά την υψηλότερη ευημερία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, την οποία αναφέρουν, το 41% των εργαζομένων που εργάζεται από απόσταση σκέφτεται να αλλάξει εργασία, υποδεικνύοντας ότι η απομακρυσμένη εργασία δεν οδηγεί απαραίτητα σε μεγαλύτερη ικανοποίηση, όπως συχνά πιστεύεται.

Εμπιστοσύνη

Οι άνθρωποι αισθάνονται κατά κύριο λόγο ικανοί στους ρόλους τους, με το 87% να εκφράζει εμπιστοσύνη στις δεξιότητές του. Ωστόσο, το ένα τρίτο (34%) βλέπουν ένα «ταβάνι» στον τρέχοντα χώρο εργασίας τους, επικαλούμενοι περιορισμένες ευκαιρίες για την επίτευξη επαγγελματικών στόχων.

Παρά το γεγονός ότι το 73% πιστεύει ότι ο οργανισμός του παρέχει ευκαιρίες για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, το 59% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έχει λάβει εκπαίδευση για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους τελευταίους έξι μήνες και μόνο το 57% βλέπει ξεκάθαρες προοπτικές για προαγωγή ή εσωτερική κινητικότητα, υποδηλώνοντας μια ασυμφωνία μεταξύ ανάπτυξης δεξιοτήτων και επαγγελματικής προόδου.

  • Δύο στις πέντε (42%) γυναίκες της γενιάς Χ (44 έως 59 ετών) αισθάνονται ότι δεν έχουν ευκαιρίες να επιτύχουν τους επαγγελματικούς τους στόχους στον τρέχοντα οργανισμό τους.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα από ελληνικής πλευράς, ο διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας, Χαράλαμπος Καζαντζίδης, δήλωσε: «Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Ανθρώπινου Δυναμικού του 2024 αναδεικνύει κρίσιμες τάσεις που διαμορφώνουν την αγορά εργασίας, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για την Ελλάδα.
Στη ManpowerGroup Ελλάδας αναγνωρίζουμε ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα ευέλικτο και στρατηγικό πλαίσιο που θα ενισχύει την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την εργασιακή ευημερία και την εμπιστοσύνη των εργαζομένων. Στόχος μας είναι να συνεργαζόμαστε στενά με τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες που όχι μόνο προσελκύουν και διακρατούν κορυφαία ταλέντα, αλλά, παράλληλα, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο οικονομικό περιβάλλον».

Πώς αισθάνονται οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο

Με βάση τα ευρήματα, το Μεξικό ξεχωρίζει, με το 89% των εργαζομένων να βρίσκει υψηλά επίπεδα νοήματος και σκοπού στην εργασία του, ενώ η Ολλανδία προηγείται στην ευημερία του ανθρώπινου δυναμικού με 73%.

Το ανθρώπινο δυναμικό της Σιγκαπούρης παρουσιάζει μια μοναδική αντίφαση, ενώ οι εργαζόμενοι αποτυπώνουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πιθανής αλλαγής εργασίας τους επόμενους έξι μήνες (41% χαμηλή ικανοποίηση από την εργασία), ταυτόχρονα εκφράζουν την ισχυρότερη εμπιστοσύνη στις τρέχουσες δεξιότητές τους για την εξασφάλιση νέων ρόλων (72%).

Οι σκανδιναβικές χώρες Νορβηγία και Σουηδία παρουσιάζουν ισχυρή ασφάλεια στην εργασία, με το 80% και το 71% των εργαζομένων αντίστοιχα να αισθάνονται ασφαλείς στις θέσεις τους για τους επόμενους έξι μήνες. Ωστόσο, οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις, με λιγότερες ορατές ευκαιρίες για ανάπτυξη και προαγωγή (48% στη Νορβηγία και 53% στη Σουηδία), καθώς και χαμηλότερη εμπιστοσύνη στους διευθυντές (57% στη Νορβηγία και 57% στη Σουηδία).

Η Γαλλία καταγράφει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες ευημερίας (61%), γεγονός που υποδηλώνει σημαντικές προκλήσεις στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και στην ικανοποίηση από την εργασία.

Οι ΗΠΑ εμφανίζουν έντονο θετικό κλίμα, με τον δείκτη εμπιστοσύνης να ανέρχεται στο 79% και με το 73% των εργαζομένων να αισθάνονται ασφαλείς στις εργασίες τους για τους επόμενους έξι μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Οκτάμηνη ποινή φυλάκισης με αναστολή και πρόστιμο στον Τζιμπρίλ Σισέ

Ο Τζιμπρίλ Σισέ καταδικάστηκε σε οκτάμηνη ποινή φυλάκισης με...

Περικλής Κονδυλάτος: «Ο Τρύφωνας Σαμαράς έχει κάνει πάρα πολλές πλαστικές, έχει φέρει τα πίσω – μπρος»

Ο Περικλής Κονδυλάτος σχολίασε τις πολλές πλαστικές επεμβάσεις του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΣΠΑ: Έως τις 15/11 το ερωτηματολόγιο στις επιχειρήσεις για την ενσωμάτωση της πλατφόρμας στρατηγικών τεχνολογιών για την Ευρώπη

Οι επιχειρήσεις έχουν προθεσμία έως τις 15 Νοεμβρίου για να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο της Γενικής Γραμματείας ΕΣΠΑ, με σκοπό την καταγραφή των αναγκών τους...

Φορολογικό σ/ν: Διαβούλευση με «πύρινα» σχόλια για ακίνητα, τέλος ανθεκτικότητας, ειδικές αποζημιώσεις ενστόλων, φορολογικές δηλώσεις

Το φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για τη στεγαστική κρίση, ειδικές αποζημιώσεις για ένστολους και αλλαγές στη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, προκαλώντας αντιδράσεις από πολίτες...

ΗΠΑ – Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με πτώση

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε απώλειες, καθώς ο ενθουσιασμός των επενδυτών για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ υποχώρησε.Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με...

ΑΑΔΕ: Στην Αθήνα οι επικεφαλής των φορολογικών διοικήσεων των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ

Από 13 έως 15 Νοεμβρίου, οι επικεφαλής των φορολογικών διοικήσεων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ συγκεντρώνονται στην Αθήνα για το διεθνές συνέδριο FTA, που διοργανώνεται...

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκίνησαν οι πληρωμές εκκαθάρισης ενισχύσεων έτους 2023

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες εκκαθάρισης πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ για το Μέτρο 10 «Αγροπεριβαλλοντικά Μέτρα» του έτους αιτήσεων 2023, που περιλαμβάνει δράσεις όπως η προστασία της...

Ν. Κεραμέως: Δεν διακόπτεται η σύνταξη αναπηρίας σε όσους εργάζονται – Αναδρομική ισχύς από 1/1/24

Η νέα νομοθετική ρύθμιση επιτρέπει στους ασφαλισμένους του e-Ε.Φ.Κ.Α. να λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας χωρίς να διακόπτουν την εργασία τους, καταργώντας το δίλημμα μεταξύ εργασίας...

Στα 202 € η χονδρική τιμή του ρεύματος – Ανοδική πορεία στη νοτιοανατολική Ευρώπη

Η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα έχει φτάσει τα 202 ευρώ, με αύξηση άνω του 30% από τον Οκτώβριο και 110% από τις...

Ένθετο Οικονομία: DYPAdvisors από την ΔΥΠΑ – Ομάδα στελεχών ιδιωτικών επιχειρήσεων για καταγραφή των αναγκών της αγοράς εργασίας

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) δημιούργησε την ομάδα DYPAdvisors για να συνεργαστεί με μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και να καταγράψει τις ανάγκες της αγοράς εργασίας,...

Αυτόματη απόδοση ΑΦΜ σε ανήλικα παιδιά: Η διαδικασία και οι απαραίτητες προϋποθέσεις

Η ΑΑΔΕ επεκτείνει την αυτόματη χορήγηση ΑΦΜ σε ανήλικα παιδιά έως 12 ετών, με τη διαδικασία να ξεκινά στις 11 Νοεμβρίου και να ολοκληρώνεται...

Ψηφιοποίηση γνωματεύσεων των Ανώτατων Υγειονομικών Επιτροπών των Ενόπλων Δυνάμεων στο Εθνικό Μητρώο Αναπηρίας

Ψηφιοποίηση γνωματεύσεων των Ανώτατων Υγειονομικών Επιτροπών των Ενόπλων Δυνάμεων στο Εθνικό Μητρώο Αναπηρίας ξεκίνησε στις 11 Νοεμβρίου, επιτρέποντας την ψηφιακή έκδοση κάρτας αναπηρίας μέσω...