Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Παγκόσμιο Βαρόμετρο Ανθρώπινου Δυναμικού: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η σχέση εργαζομένου – εργοδότη

  • Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Ανθρώπινου Δυναμικού, που εξετάζει τη στάση των εργαζομένων σε 16 χώρες, αποκαλύπτει ότι η σχέση εργαζομένου-εργοδότη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, με τους εργαζομένους να απαιτούν περισσότερη ισορροπία και υποστήριξη πέρα από τον μισθό.
  • Οι βασικοί δείκτες του βαρόμετρου είναι η ευημερία (64%), η ικανοποίηση από την εργασία (63%) και η εμπιστοσύνη (74%), με το 35% των εργαζομένων να σκέφτεται να αλλάξει εργασία και το 49% να αντιμετωπίζει καθημερινό άγχος.
  • Οι οργανισμοί που υιοθετούν ανθρωποκεντρικά περιβάλλοντα εργασίας έχουν περισσότερες πιθανότητες να διακρατήσουν ταλέντα και να ενισχύσουν την καινοτομία, καθώς οι εργαζόμενοι αναζητούν ευκαιρίες ανάπτυξης και υποστήριξης στην ψυχική τους υγεία.

Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Ανθρώπινου Δυναμικού, ένα νέο εργαλείο που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη στάση και τα συναισθήματα των εργαζομένων σε 16 χώρες και τους τρόπους, με τους οποίους επηρεάζουν τις επαγγελματικές τους επιλογές, το αξιακό τους σύστημα και τις απόψεις τους για ζητήματα, όπως η πρόσληψη, η σταδιοδρομία και η προαγωγή παρουσίασε ο όμιλος ManpowerGroup.

Η συνολική βαθμολογία του Παγκόσμιου Βαρόμετρου Ανθρώπινου Δυναμικού ανέρχεται στο 67% και προκύπτει από τρεις επιμέρους βασικούς δείκτες:

  • ευημερία (well-being) (64%),
  • ικανοποίηση από την εργασία (63%) και
  • εμπιστοσύνη (74%).

Η έρευνα, που συγκέντρωσε δεδομένα από περισσότερους από 12.000 εργαζόμενους, αποκαλύπτει ένα σύνθετο τοπίο ευημερίας, ικανοποίησης από την εργασία και εμπιστοσύνης στο συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον εργασίας.

  • «Η σχέση εργαζομένου-εργοδότη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι άνθρωποι περιμένουν ότι η εργασία τους θα τους προσφέρει περισσότερα: περισσότερη ισορροπία, περισσότερες επιλογές, περισσότερη ανθρωπιά, κάτι περισσότερο από έναν απλό μισθό», δήλωσε η Chief Commercial Officer του ομίλου ManpowerGroup, κα Becky Frankiewicz.

«Παρά το γεγονός ότι το 80% των εργαζομένων βρίσκει νόημα στους εργασιακούς ρόλους, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η αίσθηση του σκοπού από μόνη της δεν είναι αρκετή για τη διακράτηση των ταλέντων.
Οι εργαζόμενοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, αποχωρώντας από την τρέχουσα εργασία τους ή μετακινούμενοι σε άλλη εταιρία, αναζητώντας εργασιακά περιβάλλοντα που ανταποκρίνονται σε πολλαπλές πτυχές, όπως η ψυχική υγεία, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η εργασιακή ανάπτυξη και η εκπαίδευση δεξιοτήτων. Οι οργανισμοί που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν αυτά τα ολοκληρωμένα, ανθρωποκεντρικά περιβάλλοντα, όχι μόνο θα διακρατήσουν τα κορυφαία ταλέντα, αλλά και θα ενισχύσουν την καινοτομία στη σημερινή δυναμική αγορά εργασίας». Τα βασικά ευρήματα ανά βασικό δείκτη είναι:

Ευημερία (well-being)

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, σχεδόν οι μισοί (49%) εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινό άγχος, αναδεικνύοντας μια κρίσιμη πρόκληση για τους εργοδότες.

Οι άνθρωποι που βιώνουν λιγότερο καθημερινό άγχος έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν στους τρέχοντες ρόλους τους, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαχείρισης άγχους στις στρατηγικές διακράτησης ταλέντων.

Η ευθυγράμμιση με την εταιρική κουλτούρα είναι ισχυρή, καθώς το 71% των εργαζομένων αισθάνεται συνδεδεμένο με το όραμα και τις αξίες του οργανισμού, αν και υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς μόνο το 65% αισθάνεται πλήρως υποστηριζόμενο σε αυτό το θέμα.

Ικανοποίηση από την εργασία

Σύμφωνα με τα ευρήματα, αποτυπώνεται ένας σημαντικός κίνδυνος αποχώρησης, καθώς το 35% όλων των εργαζομένων – και το 47% των νέων επαγγελματιών – σκέφτονται να αλλάξουν εργασία μέσα στους επόμενους έξι μήνες, παρά το γεγονός ότι το 63% εκφράζει ικανοποίηση από την εργασία του.

Το αίσθημα ασφάλειας στην εργασία είναι σχετικά υψηλό (71%), ωστόσο η εμπιστοσύνη στη διοίκηση για την επαγγελματική ανάπτυξη είναι χαμηλότερη (63%), καταδεικνύοντας μια πιθανή απόκλιση μεταξύ των εργαζομένων και της ηγεσίας.

Παρά την υψηλότερη ευημερία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, την οποία αναφέρουν, το 41% των εργαζομένων που εργάζεται από απόσταση σκέφτεται να αλλάξει εργασία, υποδεικνύοντας ότι η απομακρυσμένη εργασία δεν οδηγεί απαραίτητα σε μεγαλύτερη ικανοποίηση, όπως συχνά πιστεύεται.

Εμπιστοσύνη

Οι άνθρωποι αισθάνονται κατά κύριο λόγο ικανοί στους ρόλους τους, με το 87% να εκφράζει εμπιστοσύνη στις δεξιότητές του. Ωστόσο, το ένα τρίτο (34%) βλέπουν ένα «ταβάνι» στον τρέχοντα χώρο εργασίας τους, επικαλούμενοι περιορισμένες ευκαιρίες για την επίτευξη επαγγελματικών στόχων.

Παρά το γεγονός ότι το 73% πιστεύει ότι ο οργανισμός του παρέχει ευκαιρίες για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, το 59% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έχει λάβει εκπαίδευση για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους τελευταίους έξι μήνες και μόνο το 57% βλέπει ξεκάθαρες προοπτικές για προαγωγή ή εσωτερική κινητικότητα, υποδηλώνοντας μια ασυμφωνία μεταξύ ανάπτυξης δεξιοτήτων και επαγγελματικής προόδου.

  • Δύο στις πέντε (42%) γυναίκες της γενιάς Χ (44 έως 59 ετών) αισθάνονται ότι δεν έχουν ευκαιρίες να επιτύχουν τους επαγγελματικούς τους στόχους στον τρέχοντα οργανισμό τους.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα από ελληνικής πλευράς, ο διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας, Χαράλαμπος Καζαντζίδης, δήλωσε: «Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Ανθρώπινου Δυναμικού του 2024 αναδεικνύει κρίσιμες τάσεις που διαμορφώνουν την αγορά εργασίας, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για την Ελλάδα.
Στη ManpowerGroup Ελλάδας αναγνωρίζουμε ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα ευέλικτο και στρατηγικό πλαίσιο που θα ενισχύει την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την εργασιακή ευημερία και την εμπιστοσύνη των εργαζομένων. Στόχος μας είναι να συνεργαζόμαστε στενά με τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες που όχι μόνο προσελκύουν και διακρατούν κορυφαία ταλέντα, αλλά, παράλληλα, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο οικονομικό περιβάλλον».

Πώς αισθάνονται οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο

Με βάση τα ευρήματα, το Μεξικό ξεχωρίζει, με το 89% των εργαζομένων να βρίσκει υψηλά επίπεδα νοήματος και σκοπού στην εργασία του, ενώ η Ολλανδία προηγείται στην ευημερία του ανθρώπινου δυναμικού με 73%.

Το ανθρώπινο δυναμικό της Σιγκαπούρης παρουσιάζει μια μοναδική αντίφαση, ενώ οι εργαζόμενοι αποτυπώνουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πιθανής αλλαγής εργασίας τους επόμενους έξι μήνες (41% χαμηλή ικανοποίηση από την εργασία), ταυτόχρονα εκφράζουν την ισχυρότερη εμπιστοσύνη στις τρέχουσες δεξιότητές τους για την εξασφάλιση νέων ρόλων (72%).

Οι σκανδιναβικές χώρες Νορβηγία και Σουηδία παρουσιάζουν ισχυρή ασφάλεια στην εργασία, με το 80% και το 71% των εργαζομένων αντίστοιχα να αισθάνονται ασφαλείς στις θέσεις τους για τους επόμενους έξι μήνες. Ωστόσο, οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις, με λιγότερες ορατές ευκαιρίες για ανάπτυξη και προαγωγή (48% στη Νορβηγία και 53% στη Σουηδία), καθώς και χαμηλότερη εμπιστοσύνη στους διευθυντές (57% στη Νορβηγία και 57% στη Σουηδία).

Η Γαλλία καταγράφει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες ευημερίας (61%), γεγονός που υποδηλώνει σημαντικές προκλήσεις στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και στην ικανοποίηση από την εργασία.

Οι ΗΠΑ εμφανίζουν έντονο θετικό κλίμα, με τον δείκτη εμπιστοσύνης να ανέρχεται στο 79% και με το 73% των εργαζομένων να αισθάνονται ασφαλείς στις εργασίες τους για τους επόμενους έξι μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Φαρμακεία σε Εφημερία – Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Μάθετε ποια φαρμακεία εφημερεύουν σε Αθήνα. Βρείτε εύκολα και γρήγορα...

«Καμπανάκι» της ΔΕΑΒ στην Νήαρ Ηστ

Στον αγώνα ΑΟ ΝΗΑΡ ΗΣΤ – ΑΣ ΚΟΡΟΙΒΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ,...

Ελένη Φουρέιρα: Η εικόνα με τον 1,5 έτους γιο της μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο του σπιτιού της

Η Ελένη Φουρέιρα γιορτάζει τα Χριστούγεννα στολίζοντας το δέντρο...

Συνελήφθη 49χρονος εκπαιδευτικός για τη «γιάφκα» στο Παγκράτι με τα πυροβόλα και τα εκρηκτικά

Συνελήφθη 49χρονος φιλόλογος, ενοικιαστής υπόγειας αποθήκης στο Παγκράτι, όπου...

Π. Κοκκόρης : Ποια οφέλη θα έχει για τους ασφαλισμένους το ατομικό ψηφιακό πορτοφόλι του ΕΦΚΑ

Ο Παναγιώτης Κοκκόρης, Α’ Υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ, ανέφερε τις...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Live η συνέντευξη Τύπου του Ν. Παπαθανάση για τα επιλεγμένα επενδυτικά σχέδια Αναπτυξιακής Μετάβασης

Η συνέντευξη Τύπου του Νίκου Παπαθανάση, αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επικεντρώνεται στην παρουσίαση επενδυτικών σχεδίων για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.Συμμετέχει επίσης ο...

Ο ΓΓ Κοινωνικής και Στεγαστικής πολιτικής για το «Σπίτι μου 2» και τις αυξήσεις στα βοηθήματα

Ο ΓΓ Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής ανακοίνωσε έκτακτες καταβολές επιδομάτων, όπως επιπλέον δόσεις για δικαιούχους επιδόματος παιδιού και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, καθώς και πρόσθετα...

Live από τη Νάξο η εκδήλωση για το Ταμείο Αποανθρακοποίησης Νησιών με ομιλία του Πρωθυπουργού

Η εκδήλωση στη Νάξο αφορά την υπογραφή σύμβασης για τη δημιουργία του Ταμείου Απανθρακοποίησης Ελληνικών Νησιών.Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Ταμείο, το οποίο...

Μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου οι υποβολές για το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας 25.000 νέων της ΔΥΠΑ

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 25.000 νέους λήγει στις 6 Δεκεμβρίου, με 21.000 θέσεις να έχουν ήδη...

ΕΚΠΑ: Ποιες προτάσεις ξεχώρισαν στον διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας μεταπτυχιακών φοιτητών

Η πρωτοβουλία «OLEOCANNA-BRAIN», που συνδυάζει κανναβινοειδή και πολυφαινόλες ελαιολάδου για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας...

Αγορά ακινήτων: Σε κατάσταση ισορροπίας – Σε ποιες περιοχές υπάρχουν ακόμα «ευκαιρίες»

Η ελληνική αγορά ακινήτων έχει εισέλθει σε φάση ισορροπίας μετά από επταετή ανάπτυξη, με ζήτηση που παραμένει, αλλά είναι πιο στοχευμένη και λιγότερο έντονη...

Ελληνικό Δημόσιο: Στις αγορές για 11 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025

Το Ελληνικό Δημόσιο προγραμματίζει να αντλήσει 11 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων το 2025, σχεδόν διπλάσιο ποσό σε σύγκριση με φέτος, λόγω αυξημένων...

Δ. Παπαστεργίου στο GenAI Summit 2024: Προχωράμε με οργανωμένο σχέδιο εκμετάλλευσης της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε το mAigov στο GenAI Summit 2024, ανακοινώνοντας τη δομημένη αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ελληνική δημόσια διοίκηση,...

«Φορτίζω Παντού»: Νέα επέκταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης για δήμους και επιχειρήσεις

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση «Φορτίζω Παντού» παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου, διευκολύνοντας τη συμμετοχή δήμων και επιχειρήσεων.Η διαδικασία υποβολής απλοποιείται με...

«Μαξιλάρι» 1,8 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για νέες ελαφρύνσεις – Οι προϋποθέσεις για το «πακέτο» της διετίας 2026-2027

Ο προϋπολογισμός του 2025 δημιουργεί "μαξιλάρι" 1,8 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής, προοριζόμενο για νέες μόνιμες φοροελαφρύνσεις τη διετία 2026-2027.Η αύξηση των...