Είναι έντονοι οι προβληματισμοί για το ενδεχόμενο ανατιμήσεων στα οπωροκηπευτικά το φθινόπωρο λόγω της φωτιάς στην βορειοανατολική Αττική, όπου κάηκαν θερμοκήπια και καλλιέργειες, στους οποίους αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος σχολιάζοντας στην ΕΡΤ ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στο εμπόριο.
Όπως ο κ. Αναγνωστόπουλος επισήμανε ότι, «είναι λογικό να υπάρχει φόβος γιατί τα γεγονότα αυτά ήταν οξεία, οπότε δημιούργησαν αρκετά προβλήματα και σε θερμοκήπια και αλλού, αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς προς τους καταναλωτές: Η ελληνική οικονομία είναι μια ανοιχτή οικονομία, είναι ανοιχτή στις εισαγωγές και στο διεθνές εμπόριο και συνεπώς οποιαδήποτε έλλειψη, οπουδήποτε και αν υπάρξει, αμέσως αντισταθμίζεται από εισαγωγές. Είναι πάρα πολύ εύκολο, πάρα πολύ γρήγορο. Συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις. Θα συμβεί και σε αυτή την περίπτωση».
Ακόμα συμπλήρωσε «Οπότε καλό θα είναι οι καταναλωτές να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και να ακούν πάντοτε με πολύ φειδώ αυτές τις φημολογίες για αυξήσεις τιμών σε όλα τα επίπεδα ακριβώς επειδή πολλές φορές αυτού του είδους οι ανακοινώσεις προετοιμάζουν το έδαφος προκειμένου αυτοί που αισχροκερδούν εις βάρος του καταναλωτικού κοινού να αισχροκερδούν στην πραγματικότητα.
Αν οι καταναλωτές είναι ψύχραιμοι και κάνουν έρευνα αγοράς, δεν θα έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα. Το λέω και πάλι: Οι ελλείψεις στην ελληνική αγορά δεν πρόκειται να υπάρξουν. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Οποιαδήποτε, έστω και τοπική έλλειψη θα καλυφθεί άμεσα από εισαγωγές».
Σχετικά με την κριτική ότι δεν είναι επαρκές ότι μέτρο και να ληφθεί απάντησε στην ΕΡΤ: «Για να μπορέσουμε να θεωρήσουμε την επάρκεια των μέτρων, θα πρέπει να ορίσουμε ποιο είναι το αποτέλεσμα το οποίο προσδοκά κανείς από τα μέτρα αυτά.
Να μηδενιστούν οι αυξήσεις των τιμών; Αυτό δεν έχει γίνει πουθενά σε όλο τον κόσμο. Αυτό που μπορεί να κάνουν τα μέτρα και το κάνουν και αυτό είναι η πραγματικότητα, είναι ότι έχουν περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών στο μέτρο που αυτό είναι δυνατόν και έρχεται από το διεθνές εμπόριο».
Επίσης ανέφερε: «Ξέρετε, οι αυξήσεις των τιμών όταν έχουμε μια πληθωριστική κρίση, μπορούν να χωριστούν σε δύο βασικές συνιστώσες. Η μία είναι ο διεθνής παράγοντας, δηλαδή η αύξηση που υπάρχει στο διεθνές εμπόριο και το άλλο κομμάτι, το εσωτερικό. Εκεί δηλαδή που κάποιοι εκμεταλλευόμενοι τις αυξήσεις των τιμών θέλουν να βγάλουν κάτι παραπάνω, εκμεταλλευόμενοι τον πανικό των καταναλωτών και τον πανικό της αγοράς.»
«Εκεί λοιπόν έρχονται οι έλεγχοι και έρχονται να περιορίσουν το κομμάτι αυτό των αυξήσεων των τιμών. Δεν μπορούν να περιορίσουν τις αυξήσεις τιμών εν συνόλω. Αυτό θα ήταν τελείως αδύνατον, αλλά το συγκεκριμένο κομμάτι έχει περιοριστεί. Έχουν μπει πάρα πολύ υψηλά πρόστιμα.
Το βλέπουμε πλέον στους νέους ελέγχους οι οποίοι γίνονται, οι οποίοι δείχνουν ότι έχουμε μια πολύ σημαντική συμμόρφωση των επιχειρήσεων και κυρίως των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες δεν είχαν επιδείξει την καλύτερη συμπεριφορά στην αρχή της πληθωριστικής κρίσης» σημείωσε.