- Ο Δήμος Σουφλίου έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 1.942.240 ευρώ από το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου για τη δημιουργία Γεωπάρκου στο Απολιθωμένο Δάσος Φυλακτού, με στόχο την προστασία και ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς της περιοχής.
- Η πρόταση αξιοποίησης του Απολιθωμένου Δάσους περιλαμβάνεται στο masterplan της Ειδικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης του Έβρου, με την υποστήριξη του καθηγητή Νικόλαου Ζούρου.
- Η δημιουργία του Γεωπάρκου θα ενισχύσει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, συνδυάζοντας τα απολιθώματα, το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς και άλλες πολιτιστικές και φυσικές κληρονομιές του Δήμου Σουφλίου.
Με εγκεκριμένη χρηματοδότηση ύψους 1.942.240 ευρώ από το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό Περιβάλλον και Κλιματική Ουδετερότητα 2024», ο Δήμος Σουφλίου προχωρά στην προστασία, διαχείριση και ανάδειξη της σημαντικής γεωλογικής κληρονομιάς που διαθέτει με τη δημιουργία Γεωπάρκου στο Απολιθωμένο Δάσος Φυλακτού.
Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η δημοτική Αρχή, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής κατέθεσε στοιχειοθετημένη πρόταση αξιοποίησης του Απολιθωμένου Δάσους του Φυλακτού, η οποία συμπεριλήφθηκε και στο masterplan της Ειδικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης του Έβρου.
«Αρωγός στην προσπάθεια αυτή στάθηκε ο καθηγητής Ζούρος Νικόλαος, ο οποίος είναι Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και ένας από τους ανθρώπους που εργάστηκαν για την ανάδειξή του Γεωπάρκου της Λέσβου. Τα φυσικά γεωλογικά μνημεία της περιοχής μπορούν να θεωρηθούν από εξαιρετικά έως μοναδικά σε παγκόσμια κλίμακα. Οι ενδείξεις για ευρήματα χλωρίδας και πανίδας που χρονολογούνται από 25 έως 40 εκατομμύρια χρόνια πριν, καθιστούν το όλο εγχείρημα μοναδικό, ενώ η πιστοποίηση, η συντήρηση και η αξιοποίησή είναι επιβεβλημένη.
Η ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους Φυλακτού και η δημιουργία του Γεωπάρκου θωρακίζει την περιοχή, ενώ παράλληλα σε συνδυασμό με τα ευρήματα των απολιθωμάτων στην Λευκίμη, το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, την ιστορία και τη δραστηριότητα της παραγωγής μεταξιού, την αρχιτεκτονική και τα μεγαλιθικά μνημεία στην ορεινή περιοχή του Δήμου Σουφλίου, αλλά και την πληθώρα των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στο σύνολο της περιοχής δημιουργεί τις ικανές εκείνες συνθήκες προκειμένου ο Δήμος Σουφλίου να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου Σουφλίου.