- Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε ότι η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τα επιτόκια έως 0,5% υπό προϋποθέσεις, με πιθανότερη τη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης.
- Η απόφαση της ΕΚΤ θα καθοριστεί από τα στοιχεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη που θα ανακοινωθούν τον Νοέμβριο, καθώς και από ενδεχόμενη ύφεση στην περιοχή.
- Ο Στουρνάρας χαρακτήρισε το σύστημα IRIS ως επιτυχημένο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ημερήσιου ορίου συναλλαγών από 500 ευρώ.
O διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλά στην έκτακτη οικονομική εκπομπή του ΕΡΤNews την Πέμπτη στις 23:00 με τον Θάνο Τσίρο και τη Ραλλού Αλεξοπούλου, που είναι αφιερωμένη στον προϋπολογισμό του 2025.
Τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το ύψος μείωσης του επιτοκίου από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου. Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο ΕΡΤNews δεν απέκλεισε μάλιστα την πιθανότητα η μείωση να φτάσει ακόμα και στο 0,5% υπό προϋποθέσεις.
«Όπως πάνε τώρα τα πράγματα και ο πληθωρισμός όπως είχαμε προβλέψει, οι 25 μονάδες βάσης είναι το πιο πιθανό», είπε μεταξύ άλλων. Για το αν μπορεί να αποκλειστεί το 0,5%, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως, «όχι δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το ακραίο είναι να μην κάνουμε καθόλου μείωση», είπε.
Τυχόν επιβολή δασμών στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ θα οδηγήσει τη παγκόσμια οικονομία σε αχαρτογράφητα νερά εκτιμά ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνοντας ότι αν η ευρωζώνη βρεθεί αντιμέτωπη με ύφεση τότε η ΕΚΤ θα ακολουθήσει πιο επιθετική πολιτική.
«Πρέπει να έχουμε την προσοχή μας πολύ τεταμένη εδώ. Αν έχουμε στοιχεία ότι ένα τέτοιο πακέτο οδηγεί σε ύφεση στην ευρωζώνη είναι πολύ πιθανό πια να ασκήσουμε μια πιο επιθετική πολιτική μείωσης των επιτοκίων».
Πετυχημένο το σύστημα IRIS
Ως ένα πετυχημένο σύστημα πληρωμών χαρακτηρίζει το IRIS ο κεντρικός τραπεζίτης αφήνοντας παράθυρο αύξησης του ημερήσιου ορίου συναλλαγών που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 500 ευρώ.
Για το αν το όριο θα μπορούσε να αυξηθεί, είπε πως, «θα μπορούσε. Είναι κάτι που το κοιτάμε. Το IRIS είναι ένα πετυχημένο σύστημα, δεν έχουμε ανάγκη άλλου συστήματος. Έχουμε επενδύσει σε αυτό, πηγαίνει πολύ καλά. Πρέπει να δούμε τι προβλήματα έχει και να τα διορθώσουμε και να το επεκτείνουμε και να γίνει ένα εθνικό σύστημα πληρωμών».