- Η αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό του 2025 επικεντρώνεται σε ζητήματα όπως το κόστος ζωής, οι μισθοί, τα ενοίκια και οι τράπεζες, με την κυβέρνηση να τονίζει την αναπτυξιακή του διάσταση και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
- Η αντιπολίτευση, εκπροσωπούμενη κυρίως από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει ότι η ανάπτυξη ωφελεί μόνο τους λίγους και ότι έχει συμβεί η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου σε βάρος των νοικοκυριών τα τελευταία πέντε χρόνια.
- Σημαντικές ήταν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης σχετικά με την παρέμβαση του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει ενεργητική συμμετοχή του κράτους, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών επισήμανε τους περιορισμούς που υπάρχουν για τις κρατικές αποφάσεις σχετικά με τα επιτόκια.
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό του 2025 με την αντιπολίτευση να επικεντρώνει την κριτική της στο κόστος ζωής, τους μισθούς, τα ενοίκια και τις τράπεζες.
Το… μενού του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια είχε σήμερα κόντρα για την ακρίβεια και το στεγαστικό πρόβλημα, και μπρα ντε φερ κυβέρνησης αντιπολίτευσης για τα εργασιακά.
Ο προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός, με επιπλέον έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και εξυπηρετεί τη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης τη σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη, λέει η κυβέρνηση.
«Παρουσιάζετε άλλη πραγματικότητα, η ανάπτυξη σας αφορά τους λίγους και η κοινωνία δε σας πιστεύει», απαντά η αντιπολίτευση. Αν και φαίνονται να συμφωνούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ότι, τα τελευταία πέντε χρόνια συντελείται η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου σε βάρος των νοικοκυριών, είναι ωστόσο εμφανής ο ανταγωνισμός τους για το ποιος ασκεί πραγματική αντιπολίτευση.
Πριν λίγο σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Σωκράτη Φάμελλο και τον υφυπουργό Οικονομικών Αθανάσιο Χαρδαλιά. Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ενεργητική παρουσία του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας, με τον υφυπουργό Οικονομικών να απαντάει ότι, μπορεί μεν το κράτος να έχει μετοχές, ωστόσο δεν μπορεί να αποφασίζει για τα επιτόκια, κάτι τέτοιο απαγορεύεται – αν μιλάει για κρατικοποίηση – σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, ανακαλείται η άδεια του πιστωτικού ιδρύματος.
Με ενδιαφέρον αναμένεται σε περίπου μία ώρα η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβανίου, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει σε πιο θεσμικό – πολιτικό επίπεδο και λιγότερο οικονομικό, και μάλλον αυτόν περιμένουν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την τελευταία τους παρέμβαση για σήμερα.