- Η κλιματική κρίση επηρεάζει σοβαρά τη Μεσόγειο, που θερμαίνεται ταχύτερα από άλλες περιοχές, με συνέπειες για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες.
- Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι κρίσιμες για την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά πρέπει να αναπτύσσονται με αειφόρο τρόπο για να προστατευτεί η βιοποικιλότητα.
- Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει προκαλέσει την εισβολή ξενικών ψαριών, όπως ο τοξικός λαγοκέφαλος, που απειλεί την αλιευτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Κρήτη.
Το Ένθετο για τη Γεωργία ασχολείται με την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της στα θαλάσσια οικοσυστήματα στην αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες. Η Μεσόγειος φαίνεται να είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, μία από τις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ήδη, ότι θερμαίνεται ταχύτερα από τον μέσο όρο. Χρειάζεται παγκόσμια προσπάθεια, λένε οι επιστήμονες, για να προστατευτεί η βιοποικιλότητα και να αντιμετωπιστεί η μείωση του πληθυσμού των ψαριών. Κομβικό ρόλο για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, θα παίξουν οι ιχθυοκαλλιέργειες που θα πρέπει όμως να αναπτύσσονται με αειφόρο τρόπο. Δείτε ακόμη στο ένθετο για τη Γεωργία του ΕΡΤNews:
Εισβολή ξενικών ψαριών στις ελληνικές θάλασσες
Με την άνοδο της θερμοκρασίας των νερών στην Μεσόγειο, ξενικά ειδή ψαριών απο την Ερυθρά εισέβαλλαν στις ελληνικές θάλασσές. Το πιο επικίνδυνο από αυτά είναι ο λαγοκέφαλος, ο τρόμος των ψαράδων. Καταστρέφει τα αλιευτικά τους εργαλεία, τρώει την ψαριά τους. Είναι ψάρι τοξικό. Ούτε τα άλλα ψάρια δεν το τρώνε . Ο πληθυσμός του αυξάνεται διαρκώς και οι αλιείς της Κρήτης βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν σειρά μέτρων για να το κυνηγήσουν.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ