- Οι Έλληνες καταναλωτές είναι πλέον πιο συγκρατημένοι και διστακτικοί, με έμφαση στη σωματική και ψυχική υγεία, επηρεάζοντας τις αγοραστικές τους συνήθειες.
- Εισάγεται νέο επίδομα ανεργίας από το 2025, με πιλοτική εφαρμογή για 15.000 ανέργους και διάρκεια έως 16 μήνες, συνδυάζοντας επιδόματα τακτικής και μακροχρόνιας ανεργίας.
- Η βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα παρουσίασε αύξηση 20,1% το φθινόπωρο, καθιστώντας τη χώρα δημοφιλή προορισμό και αναμένοντας περαιτέρω ανάπτυξη το 2025.
Περισσότερο συγκρατημένοι και διστακτικοί είναι πλέον οι Έλληνες καταναλωτές όπως υπογραμμίζει ο εταίρος της ΕΥ Ελλάδος Θάνος Μαύρος με βάση την ετήσια έρευνα για το 2024. Στο επίκεντρο των καταναλωτών έχει αρχίσει να μπαίνει το σπίτι όπου περνούν όλο και περισσότερο χρόνο ενώ μεγάλη βαρύτητα έχουν πλέον θέματα ψυχικής σωματικής υγείας επηρεάζοντας άμεσα τις αγοραστικές συνήθειες.
Σε πιλοτική εφαρμογή τίθεται το νέο επίδομα ανεργίας μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η πιλοτική εφαρμογή αφορά τους πρώτους μήνες του 2025 και έχει διάρκεια έως και 16 μήνες, ενώ το νέο επίδομα καθορίζεται από τρία στοιχεία Δήμητρα Κυριαζή
ΝΕΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2025
- Εφαρμογή πιλοτικά σε 15.000 νέους ανέργους
- Συγχώνευση επιδομάτων τακτικής και μακροχρόνιας ανεργίας
- Διάρκεια επιδότησης έως 2 χρόνια
Τα τρία μέρη του νέου επιδόματος ανεργίας:
Τα τρία μέρη του νέου επιδόματος ανεργίας:
Α) Σταθερό μέρος: 70% του μέσου ημερομισθίου
Σταδιακή μείωση
Προϋπόθεση λήψης: τουλάχιστον 175 ημέρες ασφάλισης 14 μήνες πριν την ένταξη στην επιδότηση
Β) Μεταβλητό μέρος επιδότησης
(«μπόνους» ανάλογα με έτη ασφάλισης και το μέσο όρο αποδοχών
Προϋποθέσεις:
τουλάχιστον 900 ημέρες ασφάλισης 50 μήνες πριν την επιδότηση
και αποδοχές ίσες ή μεγαλύτερες από τον κατώτατο τους τελευταίους 14 μήνες
Γ) Πρόσθετες παροχές/προσαυξήσεις:
περιλαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και προσαυξήσεις λόγω προστατευόμενων μελών και μονογονεϊκότητας
Με άνοδο της ζήτησης κινήθηκε το φθινόπωρο η βραχυχρόνια μίσθωση -τύπου Airbnb– στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας την επέκταση της τουριστικής σεζόν.
Σύμφωνα με στοιχεία της AirDNA, η Ελλάδα με διψήφιο ποσοστό αύξησης 20,1% σε επίπεδο ζήτησης, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, κατατάσσεται στην έκτη θέση μεταξύ των 20 υπό εξέταση ευρωπαϊκών κρατών. Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Πολωνία με άνοδο 29,9%, ακολουθεί η Νορβηγία στο συν 27,4% και έπονται, συμπληρώνοντας την πρώτη πεντάδα, Ουγγαρία (23,9%), Γερμανία (23,1%) και Τσεχία (22,9%).
Οι επιδόσεις αυτές επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι τα ταξίδια κατά τη διάρκεια των μηνών που είναι στα άκρα της σεζόν, του τριμήνου δηλαδή Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου αποκτούν ιδιαίτερη δυναμική, με τις χώρες που βρίσκονται νότια και ανατολικά να αναδεικνύονται ως οι πιο δημοφιλείς.
Δυναμικό αναμένεται και το νέο έτος, με τη ζήτηση τον Ιανουάριο να αυξάνεται κατά 16% και τον Φεβρουάριο κατά 9%. Η συνολική εικόνα για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ευρώπη υποδηλώνει περαιτέρω ανάπτυξη, με προοπτικές για αύξηση των εσόδων και των ταξιδιωτικών ροών.
Με αυτοματοποιημένο τρόπο θα επιβάλλονται από τις αρχές του νέου έτους τα πρόστιμα για εκπρόθεσμη καταβολή ΦΠΑ, ύψους 250-500 ευρώ. Στο πλαίσιο της πίεσης που ασκεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την έγκαιρη απόδοση του ΦΠΑ, θέτει σε εφαρμογή ένα αυτοματοποιημένο σύστημα επιβολής προστίμων, κάθε φορά που ένας υπόχρεος υποβάλλει εκπρόθεσμα τις δηλώσεις του.
Το 2025 όπως φαίνεται θα είναι έτος σημαντικής ελάφρυνσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν δάνεια σε ευρώ. Ήδη η ΕΚΤ προχώρησε σε 4 μειώσεις επιτοκίων το 2024. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το νέο έτος οι μειώσεις θα συνεχιστούν με τις αγορές να αναμένουν τουλάχιστον 4 μειώσεις στα επιτόκια έως τον Ιούνιο του 2025. Να παρακολουθήσουμε το ρεπορτάζ της Ραλλού Αλεξοπούλου.