- Η ΑΑΔΕ ξεκινά εντατικούς φορολογικούς ελέγχους σε πάνω από 72.000 υποθέσεις, εστιάζοντας σε περιπτώσεις που πλησιάζουν την παραγραφή και σε τυχαίες επιλογές με βάση ανάλυση κινδύνου.
- Οι έλεγχοι θα περιλαμβάνουν 26.000 πλήρεις και μερικούς ελέγχους, 5.400 επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις και 2.500 ελέγχους σε μεταβιβάσεις ακινήτων.
- Ο στόχος είναι η αποκάλυψη μαύρου χρήματος και η μείωση της φοροδιαφυγής, με ειδική προσοχή στις πιο πρόσφατες φορολογικές περιόδους και περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρά σε εντατικούς φορολογικούς ελέγχους, στοχεύοντας περισσότερες από 72.000 υποθέσεις. Οι υποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν περιπτώσεις που παραγράφονται σύντομα ή βρίσκονται κοντά στην παραγραφή, καθώς και τυχαίες επιλογές βάσει ειδικού συστήματος ανάλυσης κινδύνου.
Ο στόχος είναι σαφής: η αποκάλυψη μαύρου χρήματος και η περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής. Όπως αναφέρεται, η πλειοψηφία των ελέγχων θα επικεντρωθεί στις πιο πρόσφατες φορολογικές περιόδους, ενώ παράλληλα θα εξεταστούν και άλλες περιπτώσεις υψηλής προτεραιότητας.
Ακολουθούν οι βασικές κατηγορίες ελέγχων, όπως ορίζονται στην απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή:
1. Πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι
- 26.000 έλεγχοι, που αντιστοιχούν στο 80% του συνολικού αριθμού, θα επικεντρωθούν κυρίως στην τελευταία πενταετία.
- Από αυτούς, το 75% αφορά υποθέσεις της τελευταίας τριετίας.
2. Μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι
- 5.400 έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν επιτόπια σε καταστήματα, επιχειρήσεις και επαγγελματίες, εστιάζοντας στην τήρηση των φορολογικών υποχρεώσεων.
3. Έλεγχοι για μεταβιβάσεις ακινήτων
- 2.500 έλεγχοι θα εστιάσουν σε μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τη νομοθεσία και η σωστή απόδοση φόρων.
4. Στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι
- 17.600 στοχευμένοι έλεγχοι, που θα επιλέγονται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.
5. Έλεγχοι μεγάλης φοροδιαφυγής
- 900 στοχευμένοι έλεγχοι για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, οι οποίοι θα επιλεγούν μέσω ενός συστήματος αξιολόγησης κινδύνου (point system).
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος