- Το πρόγραμμα Εξοικονομώ ’25 δεν έχει εισοδηματικό κόφτη, και οι επιδοτήσεις αυξάνονται για ευάλωτες οικονομικές κατηγορίες.
- Διατίθενται 400 εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα, με μέγιστη επιδότηση 35.000 ευρώ ανά οικία, αναμένοντας συμμετοχή 10.000-15.000 νοικοκυριών.
- Οι αιτήσεις είναι απλές, αλλά συνιστάται η συνεργασία με ειδικούς, ενώ υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι για την αποφυγή πλασματικών εξόδων.
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις ημέρες – μεταξύ άλλων – το πρόγραμμα Εξοικονομώ ’25, με τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα παλαιότερα προγράμματα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τέλη Αιβαλιώτη, είναι ότι δεν υπάρχει εισοδηματικός κόφτης, απλώς τα ποσοστά επιδότησης αυξάνονται όταν πηγαίνουμε σε ευάλωτες οικονομικές κατηγορίες.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Αιβαλιώτης μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ υπογράμμισε πως είναι συνολικά επτά τα προγράμματα που ανοίγουν τις πλατφόρμες τους. Έκτος από το Εξοικονομώ 25, που είναι ένα σχετικά μεγάλο πρόγραμμα, υπάρχει επίσης πρόγραμμα για αναβάθμιση ενεργειακή παιδικών σταθμών, δημοτικών σχολείων, ΔΕΥΑ (δημοτικές εταιρείες ύδρευσης), επιχειρήσεων προκειμένου να βάλουν συστήματα αποθήκευσης και το Αλλάζω θερμοσίφωνα και αντλία θερμότητας.
«Τα χρήματα που διατίθενται είναι 400 εκατομμύρια, ενώ η μάξιμουμ επιδότηση που μπορεί να δοθεί με διάφορες προϋποθέσεις, είναι 35.000 ανά οικία, οπότε υπολογίζουμε γύρω στις 10.00 15.000 νοικοκυριά, ανάλογα τις αναβαθμίσεις που θα θέλουν να κάνουν» πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας, ενώ στην ερώτηση αν μπορεί να συμμετάσχει και κάποιος που στο παρελθόν έχει πάλι κάνει χρήση του Εξοικονομώ προκειμένου να αναβαθμίσει περαιτέρω κάτι στο σπίτι του, ο κ. Αϊβαλιώτης τόνισε πως απαγορεύεται, από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, η διπλή επιδότηση για την ίδια δράση.
Ερωτηθείς για την αίτηση και το εάν ένας πολίτης μπορεί να την πραγματοποιήσει μόνος του σημείωσε πως είναι απλή διαδικασία όμως συνήθως εμπλέκονται μηχανικοί κλπ και καλό θα είναι όποιος ενδιαφέρεται να απευθυνθεί σε ειδικό.
Αναφερόμενος στο εάν υπάρχει οποιοδήποτε «παραθυράκι» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να δοθούν πλασματικά έξοδα και να ζημιωθεί το κράτος ο κ. Αιβαλιώτης απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο σημειώνοντας πως «υπάρχουν αρκετά στοιχεία ελέγχου» προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, γεγονός που από την άλλη φέρνει και μεγαλύτερη γραφειοκρατία και πρόσθεσε πως «όποιοι το κάνουν απλώς θα χάσουν την επιδότηση».
Κλείνοντας, ο κ. Αιβαλιώτης διευκρίνισε πως ο τρόπος με τον οποίο θα βαθμολογηθούν οι αιτήσεις θα είναι οι «βαθμο-ημέρες», δηλαδή θα ευνοήσουμε τα πιο κρύα σημεία της χώρας, εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας γιατί υπάρχει μεγαλύτερη δαπάνη.