Στις 9 Απριλίου, οι εκπαιδευτικοί σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία θα συμμετάσχουν σε απεργία, διεκδικώντας την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και αυξήσεις στους μισθούς τους.
Η απεργία οργανώνεται από την ΑΔΕΔΥ και υποστηρίζεται από τις ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, ενώ συμμετέχει και η ΟΙΕΛΕ για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις χαμηλές αμοιβές παρά τα αυξημένα κέρδη των ιδιωτικών σχολείων.
Παρά την απεργία, τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά και οι μαθητές θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα σύμφωνα με το πρόγραμμα, εκτός αν οι εκπαιδευτικοί τους συμμετάσχουν στην απεργία, οπότε θα υπάρξουν κενά ή αλλαγές στο πρόγραμμα.
Πιο αναλυτικά:
Με απεργιακή διάθεση κάνει ποδαρικό ο Απρίλης με τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν σύσσωμοι στην μεγάλη απεργία της 9ης Απριλίου με βασικές διεκδικήσεις την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
Την προσεχή Τετάρτη 9 του μήνα τα εκπαιδευτικά σωματεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας θα δώσουν το παρών στο συλλάλητήριο της Αθήνας υπό την «ομπρέλα» της ΑΔΕΔΥ που ανακοίνωσε 24ωρη απεργία διεκδικώντας αναπροσαρμογές του μισθολογίου τους. Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ), Σπύρος Μαρίνης, δήλωσε στο Dnews ότι οι δάσκαλοι κατεβαίνουν στο δρόμο και διεκδικούν καλύτερες μισθολογικές συνθήκες. «Απεργούμε οι δάσκαλοι στις 9 Απρίλη. Δεν δεχόμαστε να θεωρούνται κόστος οι ανάγκες μας σε αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, ώστε να μπορούμε εξ ολοκλήρου να αφοσιωνόμαστε στο ρόλο μας και όχι να ψάχνουμε 2η και 3η δουλειά, για να τα βγάλουμε πέρα. Τα εκατοντάδες παραδείγματα συμβασιούχων εκπαιδευτικών που δουλεύουν σεζόν, αλλά και οι πάνω από 1200 παραιτήσεις αναπληρωτών την εκπαιδευτική περίοδο που διανύουμε, μιλούν από μόνα τους ως στοιχεία.». Δεδομένη θα είναι και η συμμετοχή της ΟΛΜΕ με τους καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων.
ΟΙΕΛΕ: «Απεργούμε στις 9 Απριλίου για τα ιδιωτικά σχολεία είναι γεμάτα αλλά οι τσέπες μας άδειες»
Εκτός από τους εκπαιδευτικούς των δημόσιων σχολείων, στην απεργία θα συμμετέχουν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Σε ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ τονίζει ότι η απεργία είναι μονόδρομος για τον κλάδο καθώς οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί υποαμείβονται παρά την εκτόξευση των κερδών των εκπαιδευτηρίων. «Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αρνούμαστε να είμαστε το πιο χαμηλά αμειβόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό στην Ε.Ε. Αρνούμαστε τη ζωή της φτώχειας, της υποβάθμισης του ρόλου μας, της ογκούμενης εργασιακής εκμετάλλευσης. Ζητούμε επαναφορά των μισθών μας στο επίπεδο του 2012, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στα ιδιωτικά σχολεία! Αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε να διεκδικήσουμε καλύτερες αμοιβές για τους συναδέλφους μας σε Φροντιστήρια και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών! Ισοτίμηση των αμοιβών των εκπαιδευτικών στα Δημόσια ΙΕΚ με αυτές των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά ΙΕΚ.».
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του προέδρου της Ομοσπονδίας, Γιώργου Χριστόπουλου ότι «Η ευημερία των ιδιωτικών σχολείων όμως δεν φθάνει ποτέ στις τσέπες των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Οι γλίσχρες αυξήσεις που το κράτος δίνει δεν φθάνουν να καλύψουν παρά ελάχιστο τμήμα της δραματικής μείωσης του περίπου 40% των μισθών μας με την ένταξη στο Ενιαίο Μισθολόγιο το 2012. Αποτέλεσμα της τρομακτικής αυτής περικοπής ήταν να κερδίσουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, χρήματα που έχασαν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και τα δημόσια ταμεία. Κι όχι μόνο οι διοικήσεις των περισσότερων σχολείων δεν δίνουν οικονομικά κίνητρα, αλλά ταυτόχρονα πιέζουν για ακόμη περισσότερη δουλειά, συχνά εκτός ωραρίου και χωρίς αμοιβή! Οι συνθήκες εργασίας σε πολλά ιδιωτικά σχολεία, ιδίως νηπιαγωγεία, είναι πλέον αφόρητες.».
Απεργία εκπαιδευτικών στις 9 Απριλίου: Τι ισχύει για μαθήματα, ολοήμερο και σχόλασμα
Η προκήρυξη της απεργίας έχει «φουντώσει» τις συζητήσεις των γονέων για το τι μέλλει γενέσθαι με τα μαθήματα στα σχολεία την Τετάρτη 9 Απριλίου. Σε καθε περίπτωση πρέπει να τονιστεί ότι δεν τίθεται ζήτημα για κλειστά σχολεία καθώς οι μαθητές καλούνται να πάνε υποχρεωτικά στις τάξεις σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα ενώ θα τηρηθεί και απουσιολόγιο. Όπως σε κάθε απεργία έτσι και σε αυτή της 9ης Απριλίου είναι στην διακριτική ευχέρεια των εκπαιδευτικών αν θα συμμετάσχουν.
Ειδικά για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία είθισται οι εκπαιδευτικοί να ειδοποιούν τους γονείς για την πρόθεσή τους να απεργήσουν ώστε να διευθετηθεί ποιος θα κρατήσει τα παιδιά στο σπίτι, όμως έγκειται καθαρά στην διάθεση του εκπαιδευτικού και δεν είναι υποχρεωτικό. Αξίζει επίσης οι γονείς να έχουν κατά νου ότι μπορεί να γίνουν κανονικά τα μαθήματα της τάξης του παιδιού εφόσον δεν απεργεί ο δάσκαλος όμως δεν αποκλείεται ενώ το πρωί γίνουν μαθήματα, να απεργήσει ο δάσκαλος που έχει αναλάβει το ολοήμερο με αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει αυτό το πρόγραμμα. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα είναι να ρωτήσετε τον υπεύθυνο του ολοήμερου σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό για το τι προτίθεται να πράξει την μέρα της απεργίας.
Αντίστοιχα σε Γυμνάσια και Λύκεια, οι μαθητές θα πάνε κανονικά στις τάξεις και σε όσες ώρες απεργεί ο διδάσκων καθηγητής θα έχουν κενό. Αν τα κενά είναι συνεχόμενα τότε σχολάνε νωρίτερα. Μια αντίστοιχη κατάσταση θα ισχύσει και στα ιδιωτικά σχολεία. Όσοι εκπαιδευτικοί απεργήσουν είτε το μάθημά τους θα αναπληρωθεί από άλλον εκπαιδευτικό είτε οι μαθητές θα έχουν κενό.