Το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και η Google εγκαινίασαν τη σειρά σεμιναρίων «AI Awareness και Ακαδημαϊκή Καινοτομία», με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η εναρκτήρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο Αργυριάδη, με συμμετοχή ακαδημαϊκού προσωπικού.
Τα σεμινάρια στοχεύουν στην εξοικείωση της ακαδημαϊκής κοινότητας με τις αρχές και εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης, συμβάλλοντας στην εκπαιδευτική διαδικασία και την επιστημονική έρευνα. Η συνεργασία αυτή εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο του ΕΚΠΑ για καινοτομία και ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως τόνισε ο πρύτανης Γεράσιμος Σιάσος.
Πιο αναλυτικά:
Την περασμένη Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2025, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια δράση στο αμφιθέατρο Αργυριάδη του Κεντρικού Κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών με συμμετοχή ακαδημαϊκού προσωπικού που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Ήταν η πρώτη από μια σειρά σεμιναρίων που τιτλοφορείται «AI Awareness και Ακαδημαϊκή Καινοτομία» και είχε θέμα την ενίσχυση της παραγωγικότητας με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, το 11% των κορυφαίων παγκοσμίως ερευνητών σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι Έλληνες και οι περισσότεροι εξ αυτών είναι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η εν λόγω σειρά σεμιναρίων αποσκοπεί στη συστηματική εξοικείωση της ακαδημαϊκής κοινότητας με τις βασικές αρχές, εφαρμογές και δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, εστιάζοντας στη συμβολή της στην εκπαιδευτική διαδικασία, την επιστημονική έρευνα και τη στρατηγική ανάπτυξη των πανεπιστημιακών δομών. Οι δράσεις απευθύνονται σε όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου Αθηνών, περιλαμβάνοντας κύκλους για Διδάσκοντες, Ερευνητές, Διδακτορικούς και Μεταπτυχιακούς Φοιτητές, Προπτυχιακούς Φοιτητές καθώς και το Διοικητικό Προσωπικό.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Σιάσος, ο marketing manager στην Google Ελλάδας, Θεόδωρος Δαμιανίδης, και ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Ευσταθόπουλος.
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί πλέον αναπόσπαστο εργαλείο για την έρευνα και την εκπαίδευση, και μέσα από αυτή τη συνεργασία δίνουμε στα μέλη της ακαδημαϊκής μας κοινότητας τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, με τρόπο ουσιαστικό και υπεύθυνο», ανέφερε ο κ. Σιάσος και σημείωσε ότι η συνεργασία του ΕΚΠΑ με την Google εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο του πανεπιστημίου για την ενίσχυση της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και του ψηφιακού μετασχηματισμού του.