Η διαδικασία της φετινής PISA ολοκληρώθηκε με το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας να δίνει στη δημοσιότητα τα απολογιστικά στοιχεία. 8.500 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από όλη τη χώρα συμμετείχαν στην διεθνή έρευνα μέσω της οποίας επιχειρείται η αποτίμηση και η αξιολόγηση των επιπέδων εγγραμματισμού των μαθητών στα βασικά πεδία των Φυσικών Επιστημών, της Κατανόησης Κειμένου και των Μαθηματικών καθώς και στα πρόσθετα πεδία των Αγγλικών (Foreign Language Assessment) και της Μάθησης για τον Ψηφιακό Κόσμο (Learning in a Digital World).
Η μαθητική κοινότητα φέτος προετοιμάστηκε έχοντας για πρώτη φορά στη διάθεσή της τεχνολογικό εξοπλισμό (4.500 φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (laptops) και 2.500 ενσύρματα ακουστικά) και μια ευρεία τράπεζα Θεμάτων τύπου PISA, η οποία είναι προσβάσιμη στο https://skills4life.gr/.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον την ανακοίνωση των σχετικών αποτελεσμάτων για να αξιολογηθεί η πορεία και οι δεξιότητων των μαθητών μας καθώς τα τελευταία χρόνια τα ευρήματα της PISA καταδεικνύουν την ανάγκη αναδιαμορφώσης των προγραμμάτων σπουδών.
Ελληνική PISA 2025: Η εγκύκλιος για τις εξετάσεις σε Δημοτικά και Γυμνάσια
Παράλληλα, σε τροχιά υλοποίησης και για την τρέχουσα σχολική χρονιά έχουν μπει οι διαδικασίες για τις εξετάσεις της ελληνικής PISA για τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων και της Γ’ τάξης των Γυμνασίων, για το σχολικό έτος 2024-2025. Σκοπός των εξετάσεων είναι η εξαγωγή πορισμάτων σχετικά με την πορεία υλοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων σε εθνικό επίπεδο.
Η διαδικασία θα υλοποιηθεί σε αντιπροσωπευτικό δείγμα μαθητών, το οποίο θα αριθμεί τουλάχιστον 6.000 μαθητές για τη ΣΤ’ Δημοτικού και 6.000 μαθητές για τη Γ’ Γυμνασίου. Οι συμμετέχουσες σχολικές μονάδες ανέρχονται σε τουλάχιστον 600, με 300 Δημοτικά Σχολεία και 300 Γυμνάσια να συμμετέχουν στη διαδικασία και να ανακοινώνονται το προσεχές χρονικό διάστημα΄,
Οι εξετάσεις αυτές πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε εθνικό επίπεδο και αξιολογούν τις γενικές γνώσεις των μαθητών στη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά. Στόχος είναι η συλλογή πολύτιμων δεδομένων που συμβάλλουν στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Δείτε την εγκύκλιο εδώ