Δεύτερες σκέψεις για το πρόγραμμα της προμήθειας των πυραυλικών συστημάτων PULS για την ανάπτυξη του πυραυλικού θόλου των νησιών, μετά τα προβλήματα που παρουσίασαν στην Δανία, η οποία παρήγγειλε το ίδιο σύστημα από το Ισραήλ.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Σε δεύτερες σκέψεις μπαίνει το ζήτημα προμήθειας των ισραηλινών πυραυλικών συστημάτων PULS από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ζήτησε να ενημερωθεί από τους αρμόδιους φορείς που τρέχουν το πρόγραμμα σχετικά με τα προβλήματα που φέρεται να παρουσιάζει το σύστημα στην Δανία, η οποία προχώρησε στην αναβολή της προμήθειας κατά 4 χρόνια.
Ένα οπλικό σύστημα το οποίο έχει σε πρώτη φάση επιλεγεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για τον λεγόμενο «πυραυλικό θόλο» όχι μόνο δεν είναι τόσο φθηνό – όπως διατείνονταν ορισμένοι στρατιωτικοί κύκλοι – αλλά είναι ευάλωτο σε παρεμβολές και επί της ουσίας ακατάλληλο για τις απαιτητικές συνθήκες ενός πεδίου μάχης.
Όπως έχουμε εκτενώς δημοσιεύσει προ ημερών στο enikos.gr, η Δανία έχει ήδη παραγγείλει το πυραυλικό σύστημα PULS από το Ισραήλ. Ωστόσο, όπως αποκάλυψαν τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης στη Δανία, DR Nyheder και Jyllands-Posten, το ισραηλινό πυραυλικό σύστημα που χρησιμοποιείται για την αεράμυνα της Δανίας, που αποκτήθηκε πρόσφατα έναντι δισ. ευρώ, αποδείχθηκε ότι είναι ευάλωτο σε ρωσικές επιθέσεις. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η νομική έρευνα της υπόθεσης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «έγιναν λάθη και υπήρξαν αμφισβητούμενες συνθήκες στον Οργανισμό Υλικών και Προμηθειών του υπουργείου Άμυνας και στο τμήμα του υπουργείου Άμυνας».
Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, «τα μη στρατιωτικά συστήματα (σ.σ. εννοεί τα GPS που χρησιμοποιούν για την πλοήγηση) είναι ευάλωτα σε εχθρικές ηλεκτρονικές παρεμβολές, που ονομάζονται επίσης «εμπλοκή» ή «πλαστογράφηση».
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος τα οπλικά συστήματα να μην μπορούν να χτυπήσουν το σημείο με μεγάλη ακρίβεια σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης.
“Τελικά, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα οπλικά συστήματα να μην μπορούν να κάνουν αυτό για το οποίο αγοράστηκαν: δηλαδή να χτυπήσουν το σημείο με μεγάλη ακρίβεια σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης σε έναν πόλεμο εναντίον ενός ισάξιου αντιπάλου” αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
«3 με 4 χρόνια πίσω»
Πρόσφατες αποκαλύψεις από το Middle East Monitor κάνουν λόγο για καθυστέρηση στις παραδόσεις των ισραηλινών πυροβολαρχιών στην Δανία κατά 3 έως 4 χρόνια.
«Οι αμφιλεγόμενες παραδόσεις όπλων στην Δανία από την ισραηλινή στρατιωτική εταιρεία Elbit System, ενδέχεται να καθυστερήσουν για τρία έως τέσσερα χρόνια λόγω προβλημάτων με τη λειτουργία του GPS σε ζώνες μάχης, τα οποία η Κοπεγχάγη πιστεύει ότι είναι ευάλωτα σε εμπλοκή στα πεδία των μαχών και μπορεί να κοστίσουν περισσότερο» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ρελάνς των Αμερικανών
Οι ΗΠΑ από τη μεριά τους επανήλθαν με αναβαθμισμένη πρόταση σε ότι αφορά τα συστήματα MLRS που ήδη διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, υπήρξε πρόταση ύψους περίπου 1 δις, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο την αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων αλλά και την προμήθεια με εκατοντάδες πυραύλους εμβέλειας έως 500 χλμ καθώς και την προσθήκη των συστοιχιών HIMARS, που χρησιμοποιούν τα ίδια βλήματα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μείγμα που προτάθηκε περιλαμβάνει την αναβάθμιση σε επίπεδο Α2 των 24ων πυροβολαρχιών, την πώληση των 12 παλαιών και την αντικατάστασή τους με HIMARS, παράλληλα με την προμήθεια πυραύλων ύψους 600 εκατ. ευρώ.
Ήδη, στον Στρατό φέρονται εξαιρετικά ικανοποιημένοι με την πρόταση, αφού μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ προσφέρουν και την δημιουργία κέντρου συντήρησης και αναβάθμισης στην Ελλάδα, με την δυνατότητα υποκατασκευαστικού έργου και για τους πυραύλους.