Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, μίλησε στην ΕΡΤ για την υπόθεση των Τεμπών, μετά την κατεπείγουσα έρευνα που ζήτησε ο εφέτης ανακριτής για τη γνησιότητα των νέων βίντεο από την εμπορική αμαξοστοιχία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.
«Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη διερευνά τα πάντα σε όλο της το βάθος. Όσον αφορά στη συγκάλυψη, που ακούγεται ιδιαίτερα, η δικαιοσύνη απαντά σε κάθε ερώτημα των δικηγόρων των συγγενών των θυμάτων, ενώ θα προκύψει ένα πόρισμα του ΕΜΠ και ένα πόρισμα το οποίο έχει ζητήσει η κυβέρνηση από τον εθνικό οργανισμό διερεύνησης αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων. Ποια συγκάλυψη λοιπόν;» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στήριξη στην προανακριτική εξέταση
Σχετικά με την προανακριτική εξέταση, ο Πιερρακάκης ξεκαθάρισε:
«Λέμε ναι στην προανακριτική εξέταση, όχι επειδή μας το ζητάει η αντιπολίτευση, αλλά επειδή αυτό αφορά στη δική μας σχέση με τους πολίτες. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως σκιά σε όλη αυτήν την υπόθεση και καταλαβαίνω τον θυμό των πολιτών, ακριβώς επειδή έχει υπάρξει καθυστέρηση».
Παράλληλα, σχολίασε το κείμενο του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής για τον κ. Τριαντόπουλο, λέγοντας:
«Είναι πολύ ελαφρύ. Δε στέκει. Δεν υπάρχει κάποιος που να κατονομάζει τον κ. Τριαντόπουλο ούτε προκύπτει ότι ο κ. Τριαντόπουλος έδωσε κάποια εντολή να υπάρξει παρέμβαση στον τόπο της τραγωδίας».
Αναφορικά με τη στάση της αντιπολίτευσης, ο υπουργός επισήμανε:
«Βλέπουμε έναν διαγκωνισμό από την αντιπολίτευση για το αν θα γίνει πρόταση δυσπιστίας ή σε σχέση με το ποιος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αυτά τα πράγματα δεν αρμόζουν σε μια τραγωδία. Το πιο σημαντικό είναι να μπορέσει η δικαιοσύνη να κινηθεί πολύ γρήγορα».
Για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στα Ωνάσεια Σχολεία, υπογραμμίζοντας πως το θεσμικό πλαίσιο στηρίχθηκε όχι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας.
«Ακούσαμε απόψεις και από τους φορείς και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στα Ωνάσεια Σχολεία υπάρχει πρόταση εντοπιότητας σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των μαθητών, κατά πάσα πιθανότητα δημοτικής ενότητας», σημείωσε.
Σχετικά με τη δωρεά, ο υπουργός ανέφερε:
«Η δωρεά είναι πάρα πολύ μεγάλη, συγκεκριμένα 160 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αφορούν τόσο τις κτιριακές υποδομές όσο και την εξέλιξη και την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών. Έχουμε την εμπειρία της παρέμβασης του Ιδρύματος Ωνάση στον χώρο της υγείας, αυτό που γνωρίζουμε ως “Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο”. Η πολιτική αυτή όσον αφορά στην υγεία έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο. Ερχόμαστε λοιπόν να κάνουμε κάτι αντίστοιχο στο πεδίο της παιδείας».
Οι διαφορές των Ωνάσειων Σχολείων από τα Πρότυπα
Όσον αφορά στη λειτουργία των Ωνάσειων Σχολείων, ο Πιερρακάκης εξήγησε πως θα έχουν κοινά στοιχεία με τα Πρότυπα Σχολεία, αλλά και διαφοροποιήσεις.
«Τα κοινά στοιχεία έχουν να κάνουν με μια ευρύτερη διαδικασία, όπως για παράδειγμα τον τρόπο εισαγωγής σε αυτά. Η διαφοροποίηση έγκειται στην εντοπιότητα και στα ίδια τα σημεία όπου θα δημιουργηθούν. Η πρόθεση του ιδρύματος ήταν να πάμε σε περιοχές με οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, όπως το Μενίδι, ο Κολωνός, ο Εύοσμος, το Πέραμα κ.λπ., και να χτίσουμε ισχυρά δημόσια σχολεία σε αυτές τις περιοχές. Αντλώντας μαθήματα από την εμπειρία των Πρότυπων Σχολείων, στηρίζουμε ουσιαστικά τις συγκεκριμένες κοινότητες. Η ιδέα της παρέμβασης είναι να δράσει ως εκπαιδευτικός και κοινωνικός πολλαπλασιαστής σε περιοχές οι οποίες έχουν πάρα πολλά να κερδίσουν από αυτό».
Το σύστημα εισαγωγής και το δωρεάν φροντιστήριο
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο αν τα παιδιά θα μπουν σε μια «λογική φροντιστηρίου» όσον αφορά στον τρόπο εισαγωγής στα Ωνάσεια Σχολεία και τη διεξαγωγή εξετάσεων.
«Θα υπάρχει δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο για να μπορέσει οποιοδήποτε παιδί επιθυμεί να προετοιμαστεί για τη συγκεκριμένη εξέταση. Ωστόσο, η λογική του συγκεκριμένου διαγωνισμού δεν είναι μία λογική στενών γνώσεων. Ο στόχος είναι να μπορέσουν να δουν δεξιότητες και να υπάρχει μια διαδικασία εισόδου η οποία να μοιάζει μεν με τα Πρότυπα, αλλά να έχει και σημαντικές διαφοροποιήσεις και σε κάθε περίπτωση να συμπεριλαμβάνει κριτήριο εντοπιότητας, να αφορά πρωτίστως τα παιδιά της γειτονιάς».