Συζητήθηκαν σήμερα, Τετάρτη (12/02), ενώπιον του Εκλογοδικείου, οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά βουλευτών που εξελέγησαν με το κόμμα των Σπαρτιατών καθώς και κατά της απόφασης 174/2023 του Α1 Πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου ως προς το σκέλος που αφορά την ανακήρυξη βουλευτών με το συγκεκριμένο κόμμα.
της Άννας Κανδύλη
Συγκεκριμένα, η πρώτη ένσταση που κατατέθηκε από τον εκλογέα Κωνσταντίνου Παπαστεργίου στρέφεται κατά των:
- Βασίλη Στίγκα πρόεδρου του κόμματος Σπαρτιάτες και βουλευτή Β3 εκλογικής περιφέρειας Νότιου τομέα Αθηνών,
- Πέτρου Δημητριάδη, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και
- Ακριβής Πετροπούλου, αναπληρωματικής βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης.
Η δεύτερη ένσταση στρέφεται κατά της εκλογής του βουλευτή Β΄ Πειραιά Αλέξανδρου Ζερβέα, καθώς και κατά της απόφασης 174/2023 του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.
Είναι η δεύτερη φορά που οι παραπάνω προσφυγές απασχολούν το ΑΕΔ το οποίο εν πολλοίς καλείται να κρίνει εάν οι Σπαρτιάτες είναι «προκάλυμμα» ενός κόμματος που στην πραγματικότητα ηγέτης αυτού είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης κι όχι ο Β. Στίγκας. Σε καταφατική δε περίπτωση, θα πρέπει να αποφανθεί και τι «μέλλει γενέσθαι» με τις 12 έδρες που πήρε στις βουλευτικές εκλογές του 2023. Στην προηγούμενη συνεδρίασή του, τον Φεβρουάριο του 2023, είχε κρίνει πως πρέπει να αναμένει την απόφαση του ποινικού δικαστηρίου όπου έχουν παραπεμφθεί για εξαπάτηση εκλογικού σώματος, 11 βουλευτές που εξελέγησαν με τους «Σπαρτιάτες», ο Ηλίας Κασιδιάρης ως ηθικός αυτουργός στο εν λόγω αδίκημα κι ένας δικηγόρος.
Οι τοποθετήσεις
Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Κουτσούκος, δικηγόρος του εκλογέα που κατέθεσε την πρώτη ένσταση «…Ο κ. Στίγκας και προεκλογικά και μετεκλογικά υπήρξε ειλικρινής ως προς την επιδραστικότητα του Κασιδιάρη στην εκλογή του κόμματος του. Είχε μιλήσει για καύσιμο, “κηροζίνη” .Έχει καταγραφεί πραγματικά πως πραγματοποιείται το μασκάρεμα του κόμματος των Σπαρτιατών. Πώς αξιολογείται ποινικά δεν είναι δουλειά μου να κρίνω».
Πρόσθετη παρέμβαση στην υπόθεση άσκησαν οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος τους Θεόδωρος Μαντάς: «Έχουμε εδραία πεποίθηση ότι το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ήταν εντελώς διαφορετικό αν δεν υπήρχε το νομικό ελάττωμα που εντοπίζουν οι προσφεύγοντες. Αν είχαν διαπιστωθεί έγκαιρα οι παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας και έχουμε την πεποίθηση ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα αποκαταστήσει αυτή την πολιτική ανωμαλία…Μια απόφαση σας που θα αποδέχεται την προσφυγή θα είναι απολύτως εναρμονισμένη με την 1/24 του Α1 Πολιτικού τμήματος του ΑΠ με την οποία δεν επετράπη η κάθοδος των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές, αλλά και την απόφαση για αναστολή χρηματοδότησης πολιτικού σχηματισμού των Σπαρτιατών από την επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής».
Β. Στίγκας: «Συκοφαντία και λάσπη»
Ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, κατά την τοποθέτησή του αρνήθηκε πώς είναι «μπροστινός» και «αχυράνθρωπος» του Ηλία Κασιδιάρη. «Έχω δεχθεί άπειρη λάσπη και συκοφαντία. Είπαν την εκλογή μας «πολιτική ανωμαλία». Είναι η βούληση του ελληνικού λαού πολιτική ανωμαλία; Θα ντρεπόμουν να το πω;
Ακούω ότι είμαι μπροστινός, αχυράνθρωπος, ότι το κόμμα είναι κέλυφος, ότι δημιουργήθηκε ένα μήνα πριν τις εκλογές, ενώ ήρθα εδώ το 2017 και κατέθεσα όλα τα χαρτιά για να είναι νόμιμο το κόμμα. Οι Σπαρτιάτες ιδρύθηκαν το 2013 ως μια ομάδα δράσης αλληλεγγύης. Επί έξι χρόνια κάναμε φιλανθρωπίες. Όλα αυτά τα χρόνια που είμαι στην πολιτική ποτέ δεν αμείφθηκε ούτε με ένα ευρώ…Αυτό που δεν μπορώ να ανεχτώ είναι να με χαρακτηρίζουν ναζί και ταγματασφαλίτη».
Αναφερόμενος στον Η. Κασιδιάρη είπε πως «γίνεται πολύς λόγος για τις δηλώσεις Κασιδιάρη ότι μας στήριξε. Τον άνθρωπο αυτόν δεν τον γνωρίζω αλλά δεν είμαι αγνώμον. Είπα ένα ευχαριστώ δημόσια. Θα το έλεγα σε οποιονδήποτε. Από πού προέκυψε ότι όλες αυτές οι ψήφοι ήρθαν από τον Κασιδιάρη; Είμαι γνωστός στο χώρο! Κινούμαι στο χώρο. Κανένας από τους βουλευτές δεν είχε κατέβει με τη Χρυσή Αυγή ή τους Έλληνες. Αλλά και που είναι το πέμπτο; Δηλαδή αν κάποιος είναι γραμμένος σε ένα κόμμα σημαίνει ότι είναι μέλος εγκληματικής οργάνωσης;».
Από την πλευρά του ο βουλευτής των Σπαρτιατών στη Θεσσαλονίκη, Πέτρος Δημητριάδης είπε πως «για πρώτη φορά ζητείται η αποβολή ενός κόμματος από το κοινοβούλιο. Έγιναν οι δηλώσεις περί Greek Mafia αλλά μετά από λίγες ημέρες έκανε γραπτή δήλωση ότι τα λεγόμενα του δεν αφορούν τους βουλευτές».
Η δικηγόρος, Βάσω Πανταζή, που εκπροσωπεί την αναπληρωματική βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης των Σπαρτιατών, Ακριβή Πετροπούλου, σημείωσε ότι : «Σας ζητούν να θεσπίσετε ένα συλλογικό κόλλημα εκλογιμότητας. Τα κολλήματα εκλογιμότητας αναφέρονται περιοριστικά και απαγορεύεται να επεκταθούν και να δημιουργηθούν νέα.
Άρα, η προσφυγή είναι απαράδεκτη. Να κηρυχθούν απαράδεκτες και οι πρόσθετες παρεμβάσεις Σπίρτζη και Ξενογιαννακοπούλου γιατί ήταν εκπρόθεσμες και διευρύνουν το αντικείμενο της δίκης σε όλους τους βουλευτές, κίνηση που απαγορεύεται στους προσθέτως παρεμβαίνοντες».
Η αναφορά της κ. Πανταζή σχετικά με τους πολίτες του πατριωτικού χώρου «που δεν ξεπερνούν τους 500» προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ΑΕΔ, Μιχάλη Πικραμένου. «Να σας θυμίσω ότι όλοι οι Έλληνες αγαπάμε την πατρίδα μας. Δεν είναι προνόμιο κάποιων».
Στην δίκη τοποθετήθηκε ο νομικός Κωνσταντίνος Μποτόπουλος που εκπροσωπεί τον δεύτερο εκλογέα που προσέφυγε κατά της εκλογής των Σπαρτιατών επισήμανε πως «δεν στρεφόμαστε κατά κόμματος αλλά προσώπου σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Δεν συζητάμε να φτιάξουμε ένα νέο κώλυμα το οποίο δεν προκύπτει από το νόμο. Το κώλυμα για το οποίο μιλάμε είναι η εκλογική παραβίαση σχετική με τη διενέργεια των εκλογών. Και όπως προκύπτει από μια σειρά αποφάσεων της δικαιοσύνης, η παραβίαση είναι η αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος η οποία συνίσταται σε εξαπάτηση των εκλογέων όχι υπό την ποινική έννοια αλλά από τον τρόπο που διεξήχθησαν οι εκλογές. Ένα πρόσωπο, ο Ηλίας Κασιδιάρης ο οποίος υπήρξε προκάλυμμα. Τρία κρίσιμα γεγονότα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ο φάκελος από την ποινική διαδικασία που εξελίχθηκε σε δίωξη. Η απόφαση για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές. Η απόφαση της βουλής για την αναστολή χρηματοδότησης στους Σπαρτιάτες με αναφορά στον Κασιδιάρη και την πραγματική ηγεσία».
Τέλος, ο δικηγόρος Ιωάννης Ζωγράφος που εκπροσωπεί τον βουλευτή Αλέξανδρο Ζερβέα, σημείωσε ότι το ΑΕΔ θα πρέπει να αναμένει την απόφαση του ποινικού δικαστηρίου που εξετάζει το εάν εξαπατήθηκαν οι εκλογείς καθώς σε διαφορετική περίπτωση η απόφαση ενός Ανώτερου Δικαστηρίου (εν προκειμένω του εκλογοδικείου) θα προκαταλάβει αυτή ενός κατώτερου. Αναρωτήθηκε δε «Ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν θα εκλεγόταν ο Α. Ζερβέας αν δεν είχαν οι “Σπαρτιάτες” την στήριξη Κασιδιάρη;».