Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) ολοκλήρωσε μια εντυπωσιακή χειμερινή εκπαίδευση διάρκειας δύο εβδομάδων, προετοιμάζοντας τους αυριανούς ηγέτες του ελληνικού στρατού για τις σύγχρονες προκλήσεις του πεδίου μάχης. Η εκπαίδευση, που έλαβε χώρα στον Υμηττό και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων, περιλάμβανε ασκήσεις ταχείας αντίδρασης, βολές με διάφορους τύπους οπλισμού, καθώς και τεχνικές επιβίωσης.
Σημαντική ήταν η συμμετοχή ξένων σπουδαστών από χώρες όπως η Αρμενία και η Πολωνία, καθώς και η εφαρμογή νέων τακτικών που προκύπτουν από τις πρόσφατες συγκρούσεις στην Ουκρανία και άλλες περιοχές. Η εκπαίδευση επισημαίνει την ανάγκη για προσαρμογή στις σύγχρονες συνθήκες και τη συνεργασία με διεθνείς δυνάμεις.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Οι αυριανοί ηγέτες του Στρατού Ξηράς εκπαιδεύονται όπως θα κληθούν να πολεμήσουν. Επί δύο εβδομάδες οι σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) πραγματοποίησαν εντυπωσιακή χειμερινή εκπαίδευση, ως μέρος των δεξιοτήτων που καλούνται να καλλιεργήσουν εν όψει των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσουν.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Τα διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία όπως επίσης την Γάζα και τον Λίβανο έχουν αλλάξει τα δεδομένα για τις συνθήκες που επικρατούν στο σύγχρονο πεδίο. Και αυτά εφαρμόζονται σε όλες τις ασκήσεις κι εκπαιδεύσεις που πραγματοποιούνται.
Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή άλλαξε και το πρόγραμμα της εκπαίδευσης των Ευέλπιδων, οι οποίοι πραγματοποίησαν την προγραμματισμένη χειμερινή τους εκπαίδευση απουσία χιονιού.
Νέες τακτικές, νέες προκλήσεις, και νέα δεδομένα. Το… camping με στοιχισμένες κι ευθυγραμμισμένες στη σειρά σκηνές – εύκολο και διακριτό στόχο για τον αντίπαλο, αποτελεί μία – όχι και τόσο νοσταλγική – ανάμνηση του παρελθόντος, που καμία εφαρμογή δεν έχει στο σύγχρονο πεδίο των μαχών.
Από 27 Ιανουαρίου έως 14 Φεβρουαρίου 2025, η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) διεξήγαγε χειμερινή εκπαίδευση – διαβίωση στον Υμηττό και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ).
Η εκπαίδευση, την οποία παρακολούθησαν και 27 σπουδαστές από την Στρατιωτικές Ακαδημίες της Αρμενίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας περιέλαβε μεταξύ άλλων, διεξαγωγή ασκήσεων μικρών κλιμακίων, βολές μάχης ταχείας αντίδρασης, βολές με ατομικό και βαρύ οπλισμό καθώς και αντικείμενα εκμάθησης τεχνικών επιβίωσης.
Χρησιμοποιήθηκαν άρματα μάχης Leopard 1A5, M113 καθώς κι ελικόπτερα Chinook και τα UH-1H Huey, τα οποία οδεύουν προς την επιχειρησιακή τους δύση εν όψει αντικατάστασής τους από τα UH-60M Black Hawk.
Εντυπωσιακό στοιχείο της εκπαίδευσης ήταν το σενάριο της «εκκαθάρισης οικείας», όπως λέγεται, που περιλαμβάνει τον νέο τρόπο ανάπτυξης και δράσης του σύγχρονου μαχητή επί του πεδίου. Πρόκειται για εκπαίδευση που συνήθως έκαναν στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων και τώρα αποτελεί μέρος της κανονικής εκπαίδευσης και των αυριανών αξιωματικών του Στρατού. Μία πρωτοβουλία της ηγεσίας του ΓΕΣ για τα εφόδια που πρέπει να έχουν οι ηγέτες του αύριο.
Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Επιτελείο Στρατού διακρίνεται η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης άσκησης από κοινού με ξένες δυνάμεις, που δείχνει την εισαγωγή της συνεργασίας αλλά και την καλλιέργεια των σύνθετων συνθηκών με διαφορετικές ομάδες, που θα πρέπει να μάθουν τα στελέχη να επιχειρούν.
Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση με προσωπικό και μέσα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ» και του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ).