Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8, υπογράμμισε ότι η επέκταση του φράχτη στον Έβρο συνεχίζεται και ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε επιστροφές παράνομων μεταναστών, με 7.000 άτομα να έχουν επιστρέψει πέρυσι και 500 από την αρχή του 2025.
Ανέφερε επίσης ότι η αντίληψη ότι όλοι οι μετανάστες παραμένουν στην Ελλάδα είναι λανθασμένη.
Επιπλέον, σχολίασε την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την τραγωδία των Τεμπών, καταδικάζοντας την “εργαλειοποίηση” του πένθους από την αντιπολίτευση και τονίζοντας τη σημασία της διασφάλισης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
«Η επέκταση του φράχτη στον Έβρο προχωρά και το έργο θα συνεχιστεί είτε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είτε με εθνικούς πόρους», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Ιωσήφ Καλαμαράκη και Αμαλίας Κάτζου.
Ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο σχέδιο επιστροφής παράνομων μεταναστών, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί, στις χώρες προέλευσής τους. «Είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα παραμένει. Εμείς αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι αυτό δεν ισχύει. Πέρυσι επέστρεψαν στις χώρες τους 7.000 άτομα, ενώ από τις αρχές του 2025 έχουν ήδη επιστραφεί άλλοι 500, με τη διαδικασία να συνεχίζεται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Αναφέρθηκε ακόμη στη στάση της αντιπολίτευσης σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών και τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου, κάνοντας λόγο για «ρεσιτάλ τοξικότητας» και εργαλειοποίηση αυτών των τραγικών γεγονότων από την πλευρά της.
«Αυτό το κλίμα δεν προσφέρει τίποτα θετικό στα ουσιώδη ζητούμενα: πρώτον, την απόδοση δικαιοσύνης για την τραγωδία των Τεμπών και δεύτερον, τη διασφάλιση ότι στο εξής οι σιδηρόδρομοι στην Ελλάδα θα λειτουργούν με απόλυτη ασφάλεια», είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ακόμη: «Η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να επιδιώξει οποιαδήποτε συγκάλυψη. Αντιθέτως, θέλει να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια σε μια υπόθεση που σχετίζεται με μια ογκώδη δικογραφία, η οποία διευρύνθηκε σημαντικά λόγω της πληθώρας στοιχείων που κατέθεσαν οι πολυάριθμοι εμπλεκόμενοι. Ωστόσο, η ανακριτική διαδικασία, η οποία υποτίθεται ότι είναι μυστική, μόνο τέτοια δεν αποδεικνύεται στην πράξη. Το γεγονός ότι τα στοιχεία που προσκομίζονται γίνονται αντικείμενο δημόσιας συζήτησης στα τηλεοπτικά πάνελ -με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων που εμφανίζονται ως πραγματογνώμονες, δικαστές και κατήγοροι- αποτελεί σοβαρό θεσμικό προβληματισμό. Η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κάποιο συμπέρασμα. Δεν είναι δυνατόν να μείνει χωρίς κατάληξη, ειδικά όταν έχουν ασκηθεί πολλές ποινικές διώξεις, που σημαίνει ότι κάποιοι θα καθίσουν στο σκαμνί. Σε ό,τι αφορά τον μύχιο πόθο της αντιπολίτευσης να καθίσουν στο σκαμνί πολιτικά πρόσωπα, υπάρχουν σχετικές διαδικασίες. Όμως αυτή η τακτική, που τροφοδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση, δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στο πένθος των ανθρώπων που βιώνουν τον πόνο της απώλειας».