Ο Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στον Realfm 97,8, χαρακτήρισε τις πρόσφατες εξελίξεις με την Chevron ως «πολύ σοβαρή εθνική επιτυχία», καθώς η εταιρεία εκδήλωσε ενδιαφέρον για οικόπεδα νότια της Κρήτης, ακυρώνοντας ουσιαστικά το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι οι κινήσεις αυτές δικαιώνουν την πολιτική που χαράχθηκε πριν από 10 χρόνια για την ελληνική ΑΟΖ.
Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία της πράσινης ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι η εκμετάλλευση φυσικού αερίου μπορεί να συμβαδίζει με την κλιματική ουδετερότητα που επιδιώκει η Ευρώπη.
Πιο αναλυτικά:
«Για μια πολύ σοβαρή εθνική επιτυχία» έκανε λόγο ο Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, αναφερόμενος στις εξελίξεις με τον αμερικανικό κολοσσό Chevron και την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα δύο οικόπεδα νότια της Κρήτης.
«Χαίρομαι που η κυβέρνηση έρχεται στα λόγια μου έστω και με μια καθυστέρηση πολλών, πολλών ετών. Πριν από 10 χρόνια χαράξαμε τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ και τα δημοσιεύσαμε στην Εφημερίδα των Κοινοτήτων με τον μεγάλο διαγωνισμό που προκηρύξαμε για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα. Στην πορεία των επόμενων ετών ουσιαστικά δεν έγινε απολύτως τίποτα και κανένας διαγωνισμός, καμία άλλη έρευνα κλπ. Και ευτυχώς έρχονται το τελευταίο διάστημα κινήσεις από τρίτους, χωρίς να έχει κάνει η Ελλάδα κάτι ιδιαίτερο και πραγματικά δικαιώνουν αυτή την πολιτική, την τολμηρή και πατριωτική του ΠΑΣΟΚ προ 10ετίας» είπε αρχικά ο κ. Μανιάτης.
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός τόνισε ότι «πριν από λίγο χρονικό διάστημα είχαμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος της ExxonMobil η οποία ζήτησε και πήρε (σ.σ. οικόπεδα) νότια της Κρήτης. Η Chevron σε πρώτη φάση ζήτησε νότια της Πελοποννήσου. Άρα ο κολοσσός ExxonMobil ζήτησε οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης σεβόμενη τα όρια που χαράξαμε το 2014. Στη συνέχεια πριν από λίγες εβδομάδες η λιβυκή κυβέρνηση για πρώτη φορά προκηρύσσει διαγωνισμούς για θαλάσσια οικόπεδα δικά της και σεβάστηκε απολύτως τα όρια αυτά. Δεν ακούμπησε καν στα απώτατα όρια της εθνικής ΑΟΖ. Και έρχεται τώρα η Chevron και ζητάει τα δύο ακραία οικόπεδα, τα ανατολικότερα νότια της Κρήτης, τα οποία ουσιαστικά ακυρώνουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο γιατί κόβουν στη μέση αυτή τη συνεχόμενη γραμμή που θέλει να χαράξει ο Ερντογάν από τα νότια παράλια της Μικράς Ασίας μέχρι τα βόρεια παράλια της Λιβύης».
Ο κ. Μανιάτης είπε ότι «πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εθνική επιτυχία, η οποία αναγνωρίζεται όχι μόνο από τους δύο μεγαλύτερους ενεργειακούς κολοσσούς των ΗΠΑ αλλά και από την κυβέρνηση της Λιβύης. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη στα εθνικά ζητήματα και νομίζω ότι μπορούμε με ακόμη ισχυρότερα όπλα στη φαρέτρα μας να διεκδικήσουμε από τους διεθνείς παράγοντες τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων σε σχέση με τις παράνομες κινήσεις της Τουρκίας και στο καλώδιο όπως έκανε το καλοκαίρι στην Κάσο- Κάρπαθο και βόρεια της Κρήτης κλπ».
«Σε όλη αυτή την εθνική προσπάθεια που έγινε την περίοδο 2010- 2014,2015, εκτός από μένα που είχα την πολιτική ευθύνη, θέλω να αναφέρω τα ονόματα του Γιώργου Παπανδρέου, του Βαγγέλη Βενιζέλου και της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη και του Αντώνη Σαμαρά. Είναι μια οφειλόμενη αναφορά στους ανθρώπους που έβαλαν πλάτη» πρόσθεσε ο κ. Μανιάτης.
Σχετικά με το αφήγημα της «πράσινης ανάπτυξης» ο κ. Μανιάτης είπε ότι «το 2014 είχαμε αναδείξει την Ελλάδα στην τρίτη καλύτερη θέση του κόσμου στην παραγωγή φωτοβολταϊκών ανά κάτοικο. Μιλάτε με έναν άνθρωπο όχι μόνο ένθερμο υποστηρικτή αλλά εν τοις πράγμασι υλοποιητή αυτής της πολιτικής. Η πράσινη μετάβαση δεν είναι αντίθετη με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Αντίθετα η Ευρώπη έλεγε ότι μέχρι να φτάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα το 2050 πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αναγκαστικά το φυσικό αέριο. Αλλά σε επίπεδο Ευρώπης και σας μιλώ με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή στηρίζουμε τον αρχικό σχεδιασμό μας ως Ευρώπη, δηλ. το 2040 να έχουμε μειώσει κατά 40% τους ρύπους μας και το 2050 να είμαστε – οι ευρωπαϊκές οικονομίες – κλιματικά ουδέτερες. Η πράσινη μετάβαση συνεχίζει αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη και άλλους παράγοντες, για παράδειγμα να στηρίξουμε την ενεργοβόρο βιομηχανία».
Ακούστε το ηχητικό: