Η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση του πορίσματος του Χρήστου Τριαντόπουλου, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν από τη διαδικασία. Η πλειοψηφία της ΝΔ ψήφισε να δοθεί προθεσμία έως τις 4 Απριλίου για την κατάθεση θέσεων σχετικά με τη σύνταξη πορίσματος, ενώ η τελική συνεδρίαση θα γίνει στις 7 Απριλίου.
Η αντιπολίτευση αντέτεινε ότι η διαδικασία παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, ζητώντας κλήτευση μαρτύρων. Ο Τριαντόπουλος κατέθεσε το υπόμνημά του, δηλώνοντας αθώος και ζητώντας να παραπεμφθεί η υπόθεση στη δικαιοσύνη.
Η πολιτική αντιπαράθεση εντάθηκε, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει θεσμικές εκτροπές από την πλειοψηφία.
Πιο αναλυτικά:
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής με την ανάγνωση του πορίσματος του ελεγχόμενου Χρήστου Τριαντόπουλου και μετά τη διεξαγωγή ψηφοφορίας από την οποία απείχαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η πρόταση της πλειοψηφίας, που ψηφίσθηκε μόνο από τους βουλευτές-μέλη της ΝΔ, ήταν να δοθεί προθεσμία μίας εβδομάδας (έως τις 4 Απριλίου) για να καταθέσουν τις θέσεις τους για τη σύνταξη πορίσματος. Την Δευτέρα 7 Απριλίου η Επιτροπή θα συνεδριάσει για τελευταία φορά, προκειμένου οι θέσεις των κομμάτων να ενταχθούν σε ενιαίο κείμενο και αμέσως μετά το κείμενο θα κατατεθεί στον πρόεδρο της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εισηγήτρια της ΝΔ Κατερίνα Καραμπατσώλη υποστήριξε ότι μετά το υπόμνημα του Χρήστου Τριαντόπουλου δεν χρειάζεται καμία άλλη προανακριτική πράξη, όπως καταθέσεις μαρτύρων ή μελέτη εγγράφων και μπορεί να παραπεμφθεί η υπόθεση στο πενταμελές δικαστικό συμβούλιο, σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ, η οποία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια και συστάθηκε η Προανακριτική Επιτροπή.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν με αυτή την διαδικασία, της μη κλήτευσης μαρτύρων. ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Νίκη αποχώρησαν πριν από την ανάγνωση του υπομνήματος του κ. Τριαντόπουλου στην Επιτροπή.
Την πρόταση της πλειοψηφίας, με την οποία ολοκληρώνονται και τυπικά οι συνεδριάσεις της Επιτροπής, καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια διαδικασία η οποία παραβιάζει το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και τους Ποινικούς Κώδικες και οδηγεί την υπόθεση σε ακυρότητα.
Το υπόμνημα Τριαντόπουλου
Νωρίτερα, ο Χρήστος Τριαντόπουλος κατέθεσε το υπόμνημα με τις θέσεις του στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος (αρ. 259 ΠΚ) κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 3-2-2023 και 6-3-2023 σχετικά με την άσκηση των καθηκόντων του για τις παρεμβάσεις στον χώρο του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.
Ο κ. Τριαντόπουλος επέλεξε να παρέχει τις εξηγήσεις του στην Επιτροπή σχετικά με την υπόθεση δια υπομνήματος και όχι δια ζώσης καθώς έχει τη δυνατότητα της σχετική επιλογής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ υποστηρίζει στο υπόμνημά του ότι είναι αθώος και ότι δεν έχει τελέσει καμία αξιόποινη πράξη, ούτε αυτή της παράβασης καθήκοντος, ενώ ζητά να οδηγηθεί στον φυσικό του δικαστή.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«1. Με την υπ’ αριθ. 2°/20-3-2025 κλήση της Επιτροπής σας κλήθηκα σε παροχή εξηγήσεων στην υπό διενέργεια προκαταρκτική εξέταση, ως ύποπτος ενδεχόμενης τέλεσης του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ), το οποίο ερευνάται εάν τέλεσα από τις 3 έως τις 6-3-2023, ήτοι σε χρόνο που έφερα την ιδιότητα του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ.
2. Επί του θέματος επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι είμαι αθώος και ότι ουδεμία αξιόποινη ή/και παράνομη πράξη διέπραξα, της παράβασης καθήκοντος ή οποιαδήποτε άλλη, στις 3 έως 6-3-2023 ή οποτεδήποτε άλλοτε. Αναφέρομαι, δε, καθ’ ολοκληρίαν στην προηγηθείσα από 18-3-2025 επιστολή μου προς τον κ. Πρόεδρο της Επιτροπής σας.
3. Σε συνέχεια, λοιπόν, της ως άνω επιστολής μου, δηλώνω και διά του παρόντος ότι επιθυμώ η υπόθεσή μου να αχθεί στην τακτική Δικαιοσύνη, έτσι ώστε αυτή να αξιολογηθεί από τους φυσικούς Δικαστές μου.
Μετά τιμής,
Χρήστος Γ. Τριαντόπουλος Βουλευτής Μαγνησίας – Νέα Δημοκρατία»
Η απουσία του κ. Τριαντόπουλου και η κατάθεσή του μέσω υπομνήματος, φαίνεται να ανεβάζουν κατακόρυφα τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς έδωσε λαβή, για άλλη μία φορά, στην αντιπολίτευση να στρέψει τα πυρά της κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Νίκη
Η κόντρα αφορά στη διαδικασία μέσα από την οποία ο Χρήστος Τριαντόπουλος θα οδηγηθεί στο φυσικό δικαστήριο, με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν πρώτα να γίνουν οι εργασίες της προανακριτικής και να κληθούν οι μάρτυρες.
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν την ανάγνωση του υπομνήματος, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι «Δεν είναι δυνατόν να ακουστεί το υπόμνημα του ελεγχόμενου πριν από την κατάθεση των μαρτύρων. Ζητάμε να τεθεί σε ψηφοφορία το αίτημα να προσέλθουν οι μάρτυρες. Αλλιώς, η διαδικασία παραβιάζει το Σύνταγμα, τον Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών και τον Κανονισμό της Βουλής. Και τίθεται ζήτημα ακυρότητας της διαδικασίας και ποινικών ευθυνών των μελών της Επιτροπής που εμποδίσουν την Προανακριτική να επιτελέσει το έργο της», και τελικά να αποχωρεί από την προανακριτική.
Η Νέα Αριστερά και η Νίκη αποχώρησαν, επίσης, από την ανάγνωση του υπομνήματος του Χρήστου Τριαντόπουλου, στην Προανακριτική Επιτροπή.
Αποχωρώντας, ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος κατήγγειλε τη στάση της ΝΔ και τους χειρισμούς του προέδρου της Επιτροπής, Παναγή Καππάτου, σημειώνοντας ότι οι μεθοδεύσεις αυτές οδηγούν σε απαλλαγή τον κ. Τριαντόπουλο. Σε λίγη ώρα ο κ. Τζανακόπουλος αναμένεται να κάνει και σχετικές δηλώσεις.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Νίκης, Τάσος Οικονομόπουλος αποχώρησε από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας όπως δήλωσε «θεσμική εκτροπή από την πλειοψηφία της ΝΔ».
Η νέα παρέμβαση Καρυστιανού
Σημειώνεται ότι το πρωί ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παναγής Καππάτος παρέλαβε νέα εξώδικη δήλωση που απέστειλε η Μαρία Καρυστιανού, με την οποία δηλώνει «στήριξη της κατηγορίας κατά τα άρθρα 63, 67 επ. και 82 επ. ΚΠΔ κατά του υπόπτου Χρήστου Τριαντόπουλου και των συμμετοχών αυτού».
Προτείνει να κληθούν 17 μάρτυρες προς εξέταση, μεταξύ αυτών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πέντε ακόμη πρώην υπουργοί και υφυπουργοί της περιόδου της σιδηροδρομικής τραγωδίας και να μην ολοκληρωθούν οι εργασίες της Επιτροπής χωρίς εξέταση μαρτύρων και διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης. Το εξώδικο της κυρίας Καρυστιανού επιδόθηκε στα μέλη της Επιτροπής.
Διαβάστε τη δήλωση στήριξης κατηγορίας εδώ